Бременност

Пози на сън

Спане на лявата страна подобрява кръвообращението по време на цялата бременност и позволява добър приток на кръв към матката.

Пози на сън

Освен това по този начин гръбнакът си почива от тежестта на корема, която понася през деня и се облекчават болките в гърба и кръста.

Наблюдавали ли сте човек, докато спи? Един се свива на кълбо, друг е опънат по гръб като дъска, трети е разтворил широко ръце и крака и спи по корем, а има и такива, които обичат да гушкат възглавницата си или пък спят върху ръцете си. Разни хора, разни... пози за сън. Не винаги обаче обстоятелствата ни позволяват да заемем любимия си начин на наместване в леглото. Едно от тях е бременността. Най-трудно с предизвикателството се справят жените, които обичат да спят по корем.

ПЪРВИ ТРИМЕСТЪР

В самото начало матката е все още с малки размери и е защитена от срамната кост. Затова можете спокойно да спите по корем или във всяка друга удобна за вас поза. Възможно е все пак, ако обичате да спите с лице към леглото, да изпитвате дискомфорт, тъй като в ранните срокове на бременността матката се прегъва напред. Освен това гърдите ви започват да се уголемяват заради подуването на млечните жлези и това е един от първите признаци на бременността, но създава неудобство при заемане на подходяща поза за сън.

ВТОРИ ТРИМЕСТЪР

Във втория триместър от бременността размерите на матката са такива, че коремът ви се вижда дори и да сте легнала по гръб. Ето защо е естествено да не ви е удобно да спите по корем. Освен това започвате да усещате движенията на вашето бебе. Въпреки че то е защитено от плодния сок, околоплодната течност, матката, мускулите на корема ви и кожата ви, лягайки по корем, вие оказвате натиск върху него. В повечето случаи, дори и да се опитате, на вас самата няма да ви бъде удобно да легнете върху корема си в този период от бременността. За втория триместър лекарите препоръчват позата на геврек около растящото ви бебе, лягайки на една страна - така все едно го обгръщате отвсякъде. Така ще можете и да се вслушвате в усещанията от все още нежните движения на детето ви.

ТРЕТИ ТРИМЕСТЪР

В този период коремът ви вече изглежда като голяма надуваема топка. За спане по корем не може да става дума изобщо и самата вие няма да се замислите да го правите. Сега позата по гръб е не само неудобна, но и неправилна. Бебето ви вече е нараснало достатъчно, че да тежи и притиска вътрешните ви органи, възпрепятствайки работата на червата, черния дроб и бъбреците ви. Освен това твърдата глава, разположена на входа на малкия ви таз, в поза по гръб от ваша страна, притиска кухата вена, което води до нарушение в кръвообращението и в притока на кислород към бебето. Възможно е дори да ви стане лошо, да ви „причернее", да усетите световъртеж или сърцебиене, тъй като кръвното налягане пада. Най-подходящата поза в този период е на една страна. Добре е да опитате всякакви възможни положения на тялото ви - оградете се с възглавници, поставяйте ги под корема, между краката, под ръцете, както ви е удобно.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, председател на УС на Асоциацията на българските гинеколози, тел. 0888 921 924

 

 

Сподели: