Lifestyle

Подреждане: всичко по местата

Малкият калпазанин постоянно разпилява играчките си навсякъде из апартамента, но няма сила, която да го накара да ги върне обратно по местата им. Възможно ли е да научите пакостника на ред и как да постигнете това?

Подреждане: всичко по местата

Малкият калпазанин постоянно разпилява играчките си навсякъде из апартамента, но няма сила, която да го накара да ги върне обратно по местата им. Възможно ли е да научите пакостника на ред и как да постигнете това?

Поддържането на ред вкъщи е болезнена тема, това ще потвърдят много майки. Често дори възрастните в семейството не могат да се разберат помежду си кое е излишно и претрупано и кое част от интериора. За единия купчината хартии на масата са боклук, а за другия важни документи, които в един момент може да потрябват.

НИТО ПРАШИНКА

Всяка майка-домакиня разбира необходимостта от това да научи детето си да бъде подредено. Разбира се, на някои им се отдава по-лесно да свикнат мъника да прибира играчките, моливите и книжките, за други обаче не е толкова лесно. И приучаването се превръща в истинска война, за която не се знае с какъв край ще приключи. Защо?

Всички деца са много различни. В едно семейство могат да растат дете, което е на 4 годинки и вече „почиства" и 7-годишен, който събува дънките си и ги захвърля по средата на стаята. За едни деца порядъкът в дома е важно условие за душевния им комфорт, а други предпочитат да не губят енергия в такива подробности като подреждане и да се съсредоточават върху по-важни неща.

Прието е всеобщото мнение, което в повечето случаи се оказва вярно, че момичетата са по-подредени от момчетата. Това се обяснява с факта, че дори още малки, момиченцата обръщат повече внимание на това как изглеждат. Ако на една девойка й кажат, че якето й е смачкано, защото е набутано в шкафа, а не е на закачалка или че обувките й са прашни и изглеждат стари, то тя ще започне да обръща внимание на това и ще се грижи за дрехите и обувките си. При момченцата нещата не стоят така, дори и при тези, които обичат да се обличат с нови и хубави дрехи. В момента, в който започнат да си играят пред блока, те забравят за новата тениска или дънки. Способни са да съблекат на топка дрехите, да ги захвърлят и изобщо да не се погрижат за сгъването и подреждането им.

Ако детето е небрежно?

Има няколко трика, които може да приложите, за да предизвикате интереса на детето към подреждането. Като всеки мъник, то иска да се забавлява, това е и ключовата дума.

- Направете от разтребването вид игра. Например войниците да маршируват към кутията си, а куклите да си лягат да спят.

- Превърнете почистването в ревизия: децата често забравят за старите си играчки, но всеки път са много радостни, когато преоткрият някоя.

- Насочете вниманието на детето върху това, че по време на почистването може да намерите много „скрити" играчки зад дивана, например.

- Не превръщайте подреждането в наказание.

- Погрижете се да привлечете детето да помага и в общото почистване на апартамента, а не само на неговите вещи.

- Помнете, че склонността към подредеността е особеност на характера. Вие не може да промените изцяло характера и нрава му, но може да му покажете верния път.

ТЪРПЕНИЕ И ТРУД

Обикновено е доста по-трудно да приучите на ред шумното и активно дете, отколкото по-спокойното. Но все пак всяка майка, независимо дали има момиченце, момченце, дали е палаво, или кротко, се опитва да възпита рожбата си в акуратност. Изграждането на този тип навици се препоръчва да започне възможно най-рано.

- На годинка и половина, а понякога и по-рано, в зависимост от това кога детето се е научило да ходи по-уверено и да произнася отделни думи. На тази възраст може да го научите да събира играчките си. Отделете повече време за това „упражнение", като е хубаво да не се захващате минути преди лягане. Тогава и вие ще сте уморени, и детето, а като краен резултат, ще избързате да съберете играчките без помощта на мъника. Все пак не това е смисълът, затова започнете да подреждате един час преди лягане. Може да събирате заедно разпръснатите играчки и да ги слагате в кош, кашон или плик или вие да държите плика, а мъникът да донася предметите и да ги пуска. Важно е постепенно да давате повече свобода и самостоятелност на детето, за да не се получи така, че на 8 години все още да търси вашата помощ за прибирането на играчките. Въпрос на навици.

- Вече на две годинки може да му покажете как да прибира дрешките си. Достатъчно голямо е и за да ви донася чинийката и чашката си, когато миете съдовете.

- На четири-пет годинки ще може да се справя и с постилането на леглото и повърхностно почистване на стаята. А ако мъникът ходи на детска градина, ще ви е още по-лесно да го научите да бъде подреден. Хубаво е да се поинтересувате на какво точно ги учат в детската (да си слага дрехите на стол, след като се съблече, да използва салфетки след ядене), за да затвърдите тези навици и вкъщи.

- За всички възрастни в семейството трябва да има разпределени задължения по подреждането на дома. Личният пример е един от най-добрите методи за възпитаване и когато всеки има задължения, за които отговаря, така показва своята загриженост за уюта в дома.

- Когато поставяте някаква задача на детето по отношение на реда, тя трябва да бъде достатъчно лесна и съобразена с неговите възможности. Например, ако искате да си прибира сам дрехите, то рафтовете не трябва да са недостижими за него, а ако искате да си оправя леглото - подберете по-леки завивки.

- За детето подреждането не трябва да се превръща в досадно задължение, а трябва да го асоциира с уюта на дома, топлината и вкусната храна. Редът трябва да предизвиква усещане за удобство, а хаосът - за дискомфорт. Ако изискването за ред в дома се превърне в мярка за дисциплина, то мъникът цял живот ще приема това като намеса в личното му пространство и като протест и борба за свобода ще разхвърля.

- Не изисквайте от детето повече, отколкото може да направи. В момента, в който се сблъска с непосилна задача, ще изгуби интерес. Помагайте му за нещата, с които не може да се справи само.

- Не сравнявайте и не давайте пример с други „прибрани" деца. Това предизвиква единствено неприязън и няма да постигнете изрядно подредена стая.

- Не карайте малчугана да прибира играчките си, докато още не е свършил да играе. Ако е дошло време да си ляга, дайте му 5-10 минути, за да приключи. Също, ако е построил някоя кула, не го карайте да я разваля веднага, напротив, преместете я някъде, където няма да пречи на никого, така че на другата сутрин да е още цяла.

- Постарайте се да не правите изключения. Не оставяйте впечатление у детето, че има дни, в които може да оставяте безпорядък и такива, в които не може. Възпитанието изисква последователност и постоянство.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: