Бременност

Плюсовете и минусите на интернет по време на бременността

При всяка жена бременността протича по различен начин, но общото е, че през тези девет месеца всеки ден се пораждат нови и нови въпроси, от чиито отговори и бързината на тяхното получаване зависи душевният комфорт на бъдещата майка.

Плюсовете и минусите на интернет по време на бременността

Създаването на нов живот е както радост, така и една голяма кутия с неизвестност, която ежеминутно прелива. В XXI век имаме удобството да ползваме интернет, но дали не е нож с две остриета?

Минуси на интернет

Повечето жени имат най-обща представа за бременността - сутрешно гадене, качване на килограми, повишен апетит и т.н. Това е напълно недостатъчно и води до купуване на най-различни книги, след чийто прочит съвсем естествено се стига и до огромния информационен поток на интернет, на форумите и различните сайтове за бъдещи родители.

Най-големият минус на интернет проучването е, че огромна част от мненията и препоръките са некомпетентни, несъгласувани с медицинско лице и понякога могат да бъдат опасни.

Минусите на световната мрежа са, че с един клик се попада на всички най-ужасни възможни сценарии, което води до силна неврозност и паника. В началото всяка бъдеща майка знае, че най-много трябва да се пази да не загуби бебето и е много лесно този страх да се разрасне, ако често се чете за други стресирани родители или за такива, на които наистина им се е случило.

Целият стрес, който може да си причини майката от хипотетичните проблеми, е много опасен за бебето.

Плюсове на интернет

С едно кликване може да получите и много бърз отговор на въпроса си, без да се налага да напускате дома или да харчите пари за книги със съвети.

Петя Георгиева, от скоро майка:

''Нетът е най-подходящото място да срещнеш хора, които напълно те разбират. Не е нужно дори да си пишеш с тях, просто разбираш, че не си сам с бремето си. Аз нямам близки приятелки бременни или въобще човек, който може да ми разбере болките. Последният месец, преди да родя, беше най-неприятен. Беше ми ужасно тежко, бебето натискаше дробовете ми, не можех да дишам, страдах от безсъние и по цяла нощ гледах филми. Беше успокоително, че не само аз съм така и това, което изпитвам е нормално."

Медицинска консултация

Ако нещо ви притеснява наистина и искате да получите експертно мнение, не бързайте да се стресирате от съвет в интернет пространството, а се обърнете към лекаря си. Използвайте форумите и онлайн пространството за разпускане, утеха и забавление, не за ненужен стрес и дискомфорт.

Автор: Стефани Калчева

 

 

Сподели: