Бременност

Отново бременна. Какво да очакваме?

Поздравяваме ви за това, че очаквате вашето второ бебе! Честито! Вие отново ще ставате майка! Да бъдеш майка е невероятно усещане и преживяване.

Отново бременна. Какво да очакваме?

Ще бъдете учудени как опитът, който сте натрупали през първата ви бременност, не е достатъчен през втората. В тази статия ще ви представим няколко особености, които да очаквате през бременността и няколко съвета как да се справяте с тях, за да премине всичко успешно.      

Втората бременност се различава от първата. Въпреки че сте ветеран, вие ще бъдете изненадани както от физическите, така и от психическите промени. Ще откриете, че физическите усещания по време на развитието на бременността и растежът на бебето се отличават от тези през първата бременност. Това е така, защото на матката й е много по-лесно да се разшири, за разлика от предния път. 

Да си майка за втори път означава, че е много вероятно да усетите по-чести и повтарящи се Бракстън - Хикс контракции, особено към края на бременността.  

По време на първата ви бременност най-вероятно сте изразходили много психическа енергия и сте вложили много емоции. Сега, когато имате вече едно по-голямо дете, за което да се грижите, е много вероятно да не ви остане време да се притеснявате за бременността си. Това е нормална реакция и определено не е индикация, че ще обичате по-малко второто си дете. Много е вероятно и съпругът ви да проявява по-малък интерес към бременността ви.

Нещо, което ще ви помогне по време на емоционалното объркване, е да се запишете на курс за бременни. Много от жените, които ще стават майки за втори път, са разтревожени и несигурни в познанията си за раждането. Ще бъдете изненадани какво ще чуете в класовете за родители. Ще научите повече, защото вече сте отворени за нови възможности, знаейки, че раждането е непредсказуемо. Това ви дава шанс и да отделите повече време на партньора си, и да се фокусирате върху бременността.   

Често срещано притеснение сред майките е, че няма да могат да обичат достатъчно второто си дете. Как може на света да има по-добър от вашия първороден син/дъщеря? Запомнете, че това бебе е различно дете и ще има уникални таланти, индивидуалности и възможности. Вашата любов е неизчерпаема и предизвиква нови, и нови емоции. Затова, отделете време! Може да ви е нужно, за да се влюбите в своето новородено. 

Ако първата ви бременност и раждане са преминали без усложнения, вероятно ще може да се отпуснете, докато чакате второто бебе да се роди. Ако пък е била тежка и мъчителна, е препоръчително да бъдете още по-внимателни през втората.

Каква е разликата между първата и втората бременност?Втората и всяка следваща бременност имат някои специфични особености, особено когато първото ви дете е още малко. Може да се чувствате още по-уморени, отколкото през първата, да установите, че не сте достатъчно обвързани с бременността си, колкото би трябвало и не можете да се съсредоточите върху появата на очакваното бебе. 

Промените във вашето тяло

Сутрешното гадене може да премине по-леко, но все пак, това не е задължително. Разширените вени, хемороидите и проблемите с пикочния мехур са отново на дневен ред. 

Възможно е неразположението и умората също да са в по-лека степен. Затова и няма да ви е необходима толкова почивка като миналия път, а така ще ви остава време да се грижите за първото си дете. Кръстът може да ви боли повече. Ще се наложи да бъдете по-внимателни за стойката си и положението, което заемате по време на сън. 

Коремът ви може да нарасне повече, а пъпът да бъде издаден по-навън, в сравнение с първата бременност. Тъй като стените на матката ви вече имат „опит" (изпитвали са това разтягане), сега мускулите са по-еластични. Понякога втората бременност е много по-забележима от предната (още преди втория триместър - 8 - 10 седмица).

Първото раждане може да продължи по-дълго от 12 - 14, дори 20 часа, в зависимост от случая. За ваше успокоение, второто раждане обикновено протича по-бързо, тъй като цервикалните мускули се разширяват по-бързо - 1.5 см. за час (за сравнение, при първата бременност това става приблизително с 1.2 см. за час).    

Контракциите на матката дни след раждането могат да бъдат по-силни. Всъщност, това са контракции, сигнализиращи, че матката възвръща състоянието си преди бременността. Но болката и неприятното усещане могат да бъдат по-силни и да имате нужда от лекарства.

Ако през първата бременност сте имали заболявания в следствие на бременността, като диабет или високи нива на холестерола, възможно е това да се повтори и през втората бременност. И все пак, този път вече знаете какви диети трябва да спазвате (кои храни да консумирате и кои да избягвате), какви медикаменти може да приемате, имате акушер-гинеколог, на когото можете да се доверите, както и други специалисти, следящи състоянието ви. Освен това, сега ще ви е по-лесно да „организирате" бременността и раждането (този „филм" вече сте го гледали веднъж), а това вдъхва увереност.

Емоционалните особености  

Майките, бременни за втори път, често не са толкова ангажирани с бременността си, както по време на първата. Те трябва да се грижат за своето по-голямо дете, което, може би, е в подрастваща или предучилищна възраст. По време на всички тези грижи, които вече имат - за детето, за семейството, за дома, сякаш не остава време за очакването на второто дете. Понякога бременните се потапят в мрачни мисли, че не са достатъчно обвързани, колкото се очаква със своето неродено все още бебе и се чувстват виновни. Нуждата от почивка и честота на родовите неразположения са много по-малко, отколкото през първата бременност. Ще имате достатъчно възможности да се грижите за новороденото си бебче.

Чувството на вина може да бъде продиктувано и от това, че не можете да отделите достатъчно време за своето първо дете и за съпруга си. Може дори да изпитате чувство, че неглижирате своя първороден син или дъщеря. Спокойно! Замислете се, че това може да е и възможност те да се научат да се грижат сами за себе си. 

Също така, може да се притеснявате за това кога е най-подходящото време да кажете на по-голямото дете, че ще става кака или батко. Препоръчително е това да стане колкото може по-рано, за да му оставите време да осмисли новината и да я приеме. Опитайте се да прекарате с него повече време, да си поговорите спокойно, да му разкажете за плановете си за новия член на семейството и за промените, които ще настъпят. Обяснете му, че това няма да промени любовта ви към него и то няма да бъде по-малко значимо за вас. Ако се налагат промени и разместване в стаите, направете това отрано. Нека детето ви свикне с новата обстановка! Старайте се да не нарушите личното му пространство и така да се почувства изолирано и пренебрегнато. 

Как да се подготвите за второто дете?

Много от жените, които стават майки за втори път, преминават през бременността и раждането неусетно и изведнъж са оказват с новородено в ръце, без да са изпитали каквато и да било емоция.

Грижете се за себе си! Всяка бременност е уникална и при емоционалните, и при физическите усещания. Ето и нещата, които трябва да си припомните:

- Упражненията - ако имате малко дете, вземете го с вас на разходка с количката или правете упражнения в спалнята си. Позволявайте на детето си да се забавлява с вас по време на тях.

- Яденето - яжте здравословна храна, плодове и зеленчуци. Направете си режим.

- Домакинската работа - не се нагърбвайте с тежката домакинска работа. Оставяйте си време за почивка.

- Мислите - правете по едно нещо за своето бебе всеки ден, дори и да е само за две - три минути. Спрете, поемете си дълбоко въздух и мислете за него, за това как расте във вас.

Усложненията

Качването на килограми по време на бременността крие своите рискове както за майката, така и за бебето. Дори покачването само на 3 до 6 килограма може да предизвика високо кръвно налягане и диабет. Над 9 килограма могат да причинят прееклампсия.

Прееклампсията е по-вероятна, ако първото ви бебе се е родило преждевременно, по-малко, майката има диабет или високо артериално кръвно. Симптомите на прееклампсията по време на бременността се изразяват в хипертония, наличие на протеин в урината и задържане на течности. Вероятността да имате прееклампсия по време на втората бременност намалява, ако сте имали и през първата. Ако първата ви бременност е преминала без да ви предизвика прееклампсия, то и вероятността през втората е още по-малка.

Вероятността да имате прееклампсия се увеличава, ако:

- вашето първо дете е родено преждевременно

- имате диабет

- сте чернокожа

- имате хронично високо кръвно налягане

- сте с наднормено тегло

Отрицателният резус фактор е другият висок рисков фактор при втората бременност. Това се случва, когато майката е РХ отрицателен, а първото дете е РХ положителен. В този случай кръвта на бебето се оказва чужда за майката. Резус факторът на плода преодолява плацентата и попада в кръвта на майката, а нейният организъм възприема това непознато вредно вещество и започва да изработва защита - антитела. Антителата на майката се промъкват през плацентата и започват да атакуват еритроцитите. В кръвта се появява голямо количество вещества - билирубини.

По време на първата бременност резус конфликт се развива рядко. При повторни бременности вероятността за поява на проблема се повишава. Сега развитието на резус конфликт може да се предотврати чрез специални ваксини - анти резус гамаглобулин - веднага след първото раждане (ако бебето е с Rh на бащата).

Пожелаваме ви втората бременност да премине по-леко и от първата! Сега сте по-подготвени, знаете всичко за храненето, упражненията, които са ви необходими и за рисковете по време на втората бременност. Винаги, когато почувствате риск за себе си или бебето, се консултирайте с акушер - гинеколог.

Подкрепата

Може да споделяте опита си с приятелките, въпреки че това за тях може да е първа бременност, а за вас - втора. Вземете си чаша безкофеиново кафе и се наслаждавайте на хубавия следобед с тях, докато по-голямото ви дете си играе около вас. Ако са минали години от първото ви раждане, добре е да посетите курс за бременни. Ще откриете, че майчинството се е променило през последните години.

Успех!

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: