Развитие и обучение

Новото в играчките или бъдещите занимания на иновативните деца

Когато бяхме още по- малки, отколкото малки сме сега, си играехме на „Не се сърди човече”, правехме палачинки от кал и ловяхме скакалци. Катерехме се по дървета, строяхме палатки от пръчки и чували, правехме динозаври от кофички за кисело мляко, но както

Новото в играчките или бъдещите занимания на иновативните деца

Когато бяхме още по- малки, отколкото малки сме сега, си играехме на „Не се сърди човече", правехме палачинки от кал и ловяхме скакалци. Катерехме се по дървета, строяхме палатки от пръчки и чували, правехме динозаври от кофички за кисело мляко, но както казах: това беше преди известно време. Сега нещата са други. Различни, но хубави. По света се произвеждат милиарди игри и играчки. Много от тях са не само красиви, а смислени, идейни и интересни.

Ежегодният панаир за играчки в Нюрнберг е най-големият в света с над 76 000 посетители от 115 нации, повече от 2 600 изложители от 60 държави и над 100 000 продукти, включващи повече от 70 000 нови изделия. Органични и екологични бебешки играчки, истински състезателни колички в умален размер, китари от картон, които наистина свирят, са само малка част от тазгодишните иновации.

Номинациите за иновативни продукти са предизвикателство за всички дизайнери и създатели на игри и играчки. 

Играчките са измислени така, че да има образователна цел и идея във всяка една от тях и определено заслужават да бъдат номинирани. Разбира се, съществува и видео Барби, което породи доста въпроси около наградата, която спечели, особено след като е изложена до играчка като Empathy Doll, която чрез тайна технология и дълги години на изработка събужда истински чувства и емоции в детето. Не може да се обясни с думи, и ние не вярвахме, докато не взехме куклата в ръце и не започнахме да я галим по коремчето. Но Барби си е Барби и ние нямаме думата.

Ходенето по въже е много старо изкуство, изискващо изключителен баланс, който обратно на разбиранията не се получава с перфектно изпънати крака, а напротив, за да ходиш по въже коленете ти трябва да са колкото се може по-свити, за да има по-голяма гъвкавост и след време да изпълняваш трикове по-лесно. Свикнали сме да гледаме ходене по въже главно в цирка. И в някои филми на Чарли Чаплин. Вече всеки може да си го позволи, благодарение на Slackstar. Въжето, по което се ходи е не тънко, а е по-скоро като лента, чиято широчина зависи от уменията на изпълнителя. В комплекта се продават лента (въже) и специални катарами, които се закачат около две дървета. Напълно безопасно е за вашите деца, тъй като лентата може да бъде закачена и на 2 см от земята, а професионалистите могат да я закачат и над реки и гори, стига да имат желание.

Hape International спечели първа награда в категорията за креативност и дизайн с продукта Organeco Blocks, изработен от бамбук и оцветен с безвредни бои на водна основна. Вдъхновени от австрийския архитект и творец Фриденсрайх Хундертвасер, кубчетата са изключително леки и с удобния си размер  са много подходящи за детската ръка. Organelo Blocks е играчка, която вероятно няма да омръзне бързо на детето ви. Organelo Blocks е име, съчетаващо в себе си две от отличителните качества на продукта - органичен и екологичен. Материал, който ще развие креативността на детето.

Leonardo da Vinci's airscrew на фирмата Revell GmbH + Co. KG е номиниран за най-добър продукт в категорията „Учене и Знание". Висококачественият конструктор има за цел да представи Да Винчи на децата и да им покаже нагледно колко по-напред от времето си е мислил и съществувал творецът, вдъхнал живот на пророчески открития и конструкции, датиращи отпреди няколко века.

Manley Toy Quest , чрез продукта си Yo-Be - Sling Disc, показват, че 2010 определено е годината на Йо - Йо и то не в традиционните му форми. Най-добър продукт в категорията „Забава и Спорт",  Yo-Be - Sling Disc комбинира две от любимите детски занимания за открито - Йо - Йо и Фрисби. И деца и възрастни, могат да изпробват реакциите си и да подобрят моторните си умения по време на игра и непременно ще привлекат вниманието на околните.

Active People са водеща фирма с производство над две десетилетия. Йо - Йо са много повече от това, което бяха. Забравете за старите дървени въртящи се топчета. Тези са изработени от радикален метал и неръждаема стомана, със специални механизми. Независимо дали сте начинаещ или ПРО можете да регулирате дължината на въжето, да включите свободно въртене и допълнителни аксесоари, като постоянно правите играчката по-различна и по-добра. Active People представя перфектните възможности за развиване на младите таланти в нестандартни варианти.

Truzzle е френски релефен дървен пъзел, единствен по рода си, съставен от 25 до 108 части. Идеята на производителите е, че след като няма еднакви хора по света, няма идентични дървета. Изработен е от висококачествени материали и безвредни бои, подреждането му отнема от 30 минути до няколко часа в зависимост от сложността.  Поради нестандартните форми, за подреждането на пъзела не може да се използват картинки, а се разчита на усещането за материала  и изключителната наблюдателност. Всеки пъзел съдържа сам по себе си различна логика и стратегия за подреждане. Луксозният пъзел Truzzle със сигурност е иновация, която ще запомним за дълго време.

Новите обновени, различни играчки определено не свършват до тук. Ние държим света в ръцете си. Той е наш и ние сме негови. Всеки има значение, заедно е по-различно. Екологичната култура се развива все повече с всеки изминал ден. Така трябва да бъде. Ние трябва да изключваме електричеството за няколко часа един ден в годината. Наша отговорност е да научим децата, че всяко тяхно действие, дори най-незначителното, се отразява на средата, в която живеем. Алтернативните начини за възползване от ресурсите на природата набират все по-голяма и по-голяма популярност. Geoline Power House е продукт на фирмата Franckh-Kosmos Verlag, посветен именно на тази идея и неговата цел е да формира екологично съзнание във всяко дете. Проследявайки основната тема на изминалата година - електричество от регенериращи се източници с нагледен пример, експерименталният комплект учи деца и възрастни на това как работи електрическото снабдяване и как могат да бъдат използвани натуралните, естествени ресурси. Geoline Power House учи децата чрез игра. Физиката може да бъде толкова забавна!

Екологичната идея не е залегнала само в основите на Geoline Power House.  Insect Lore, вдъхновени от природата и любовта към животните, искат да направят комплекти, с помощта на които всеки да може да наблюдава естественото развитие на пеперудата, жабата, да отглежда мравки, паяци и други видове насекоми в домашни условия. За да създадат комплекта за пеперуди, е трябвало да открият как да отгледат гъсеници, които да могат да живеят и да набавят храна в домашни условия. След три години резултатът е налице. Вече може да се наблюдават чудесата на природата отблизо вкъщи, докато детето учи всичко за метаморфозата. Трансформацията на гъсеницата в пеперуда отнема около 3 седмици и след това е абсолютно естествено и безопасно пеперудата да се пусне на свобода в природата. След закупуването на комплекта се поръчват гъсениците. Те пристигат до няколко дни. Около третата седмица започва трансформацията в пеперуда. След като метаморфозата е завършена, пеперудата се премества в специално приспособление и след три дни трябва да бъде пусната на свобода. В периода на трите дни тя се храни с ябълки, банани и портокали. Броят на гъсениците в комплекта е пет, като гарантира израстването на поне 3 прекрасни пеперуди. Отгледайте ги и ги пуснете на свобода!

Когато бяхме още по-малки, отколкото малки сме сега, си играехме на „Не се сърди човече", не че сега не играем на него. И не е като да не се сърдим, когато загубим играта. Победители и победени има във всяко едно състезание. Важно е удовлетворението, че си добър, за да участваш в него.

Автор: Миряна Сливенска

 

 

Сподели: