Тя и Той

Новата жена в живота на татко

Жената на татко логично е мама. Да, но животът не винаги ни поднася логични комбинации. Когато взимаме решения, ние често сме против всякаква разумна логика. Или поне тя изглежда ОК за нас, но никак не е ОК за децата ни.

Какво да правим, когато твърдо

Новата жена в живота на татко

Жената на татко логично е мама. Да, но животът не винаги ни поднася логични комбинации. Когато взимаме решения, ние често сме против всякаква разумна логика. Или поне тя изглежда ОК за нас, но никак не е ОК за децата ни.

Какво да правим, когато твърдо сме казали „Да" на промяната... но чуваме тревожното „Не" на малчуганите си?

 И така, в живота на татко има нова жена. Ситуацията може да бъде разглеждана под много ъгли. Всъщност, тя има толкова ъгли, колкото и участници.

Ако сте „бившата", вие определено изглеждате за околните „тъпият" ъгъл. Макар че това не е непременно така. Независимо кое е довело до решението на татко да споделя живота си с Другата, това негово действие е променило живота на всички вас.

И вместо да губите време в мрънкане и отново и отново да анализирате миналото, вгледайте се в настоящето. Вашето „сега" бележи бъдещето. А то не е непременно лошо. Напротив.

Приемете промяната и се опитайте да извлечете най-доброто от нея в името на децата ви. Татко вече не живее с вас, но пък той може да бъде един много добър „неделен" баща. Ситуацията не е необичайна за днешно време. Никак даже! И повечето семейства успяват да се справят чудесно, без да причиняват травми на децата си.

Необходимо е на малките да се обясни, че татко и мама са взели решението заедно! Това е много важно, за да се „легитимира" ситуацията. В противен случай у децата би останало впечатлението, че таткото е действал сам и на свой гръб и това да остави болезнено чувство, че ги е изоставил. Ако обаче майката (колкото и да е трудно), подкрепи бившия си съпруг в решението му, тя улеснява бъдещето за всички. От една страна това запазва авторитета му, от друга - оставя усещането, че нещата не са се случили хаотично, без сериозно отношение на родителите и без осмисляне.

Изобщо родителите трябва да са стълб на разума за децата си. Често това е трудно, но си заслужава те да полагат сериозни усилия в тази посока, за да растат децата им по-спокойни и уверени в бъдещето.

Тревожните деца най-често са рожби на тревожни родители. Затова демонстрирайте колкото може по-често пред тях спокойствие, увереност и... усмивка. Така вие ги учите, че трудностите и големите промени в живота не трябва да се приемат като неприятности, а като предизвикателства и възможност за откриване на нови страни от живота.

Когато децата са с татко и новата му жена на първата им среща, добре е и „бившата" му да бъде там. Така децата ще са по-спокойни и уверени, че всичко, което се случва е „под контрол", че нещата не излизат от релси, че те са преценени от двамата родители и чувствата им няма да бъдат наранени.

Много такт е необходим на жената в такъв момент. Не само за мама, но и за новата в живота на мъжа. От една страна тя категорично и от самото начало трябва да покаже, че не се опитва да измести майката. Нейната роля е ясна - втората жена на татко, но не и втора майка.

Майката пък е редно да се държи уважително с новата жена, но не непременно фамилиарно - това само ще засили тревожността у децата. Уважително, защото „новата" оттук нататък ще участва в живота на децата и защото изборът на бившия й съпруг трябва също да бъде зачетен. Не фамилиарно, защото в крайна сметка това е лицемерие. Как твоят заместител в живота на мъжа ти, онази, с която той ще прекарва повече часове, отколкото с вас - да бъде пръв приятел? Това са естествени човешки емоции и реакции и те също трябва да бъдат зачитани.

И така, новата жена вече е налице. Всички са се запознали. Недоволни може и да има, но никой няма да забележи. Такива са обстоятелствата и... не е ли време за малко весело време заедно?

Първата среща трябва да включва запознанството - но то да е само един момент от нея. След като всички са се запознали и усмихвали мъчително, трябва да бъде даден шанс за истински усмивки.

Луна парк? Зоологическа градина, боулинг клуб? Блъскащи се колички? Захарен памук? Или - защо не - всички вкупом да отидат до зоомагазина, за да изберат новия домашен любимец? Това ще е освен щастливо преживяване, също и възпитателно. Децата ще бъдат радостни да видят как всички могат да действат като един екип и правят толкова хубави неща заедно.

И тъй като животът е тъй разнолик, а хората и човешките ситуации - неизброими като капките солена вода в океана... и ситуацията Татко има нова жена не може да бъде побрана в няколко абзаца. Не ми се иска да завършвам песимистично, но не мога да приключа темата просто с усмивката на разума.

Защото често новата жена на татко просто не е за него. Или пък тя мисли, че децата не са за него... Или таткото се е отнесъл зле с майката... Или пък майката има намерения да се отнася зле с таткото...

От всичко това истински жертви са само децата. Съветът ми при неразрешими проблеми в новата семейна конфигурация е хората да се обръщат към специалист. Дали това ще е духовник, или опитен психотерапевт, родителите ще решат сами. Но е важно те да си дадат ясна сметка за това, че всяко наше действие има своите важни последици. Последици, които чертаят бъдещето... 

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: