Здраве

Непоносимост към млякото – изпитание за родителите

Алергиите към млякото и млечните продукти са сред най-честите хранителни алергии в ранна детска възраст и все повече бебета са засегнати от тях.

Непоносимост към млякото – изпитание за родителите

Трябва обаче да се прави разлика между непоносимостта към лактозата (млечната захар) и алергията към белтъка на млякото - това са две различни неща!

Въпреки че повечето хранителни смущения се надрастват, при бебетата и малките деца те могат да създадат сериозни проблеми.

Алергия не е равно на непоносимост

Млечната алергия е вид хранителна алергия, имунен отговор към един или повече от протеините в кравето мляко. Тя се получава, когато имунната система на бебета третира млечните протеини като вредни и образува антитела за защита. В резултат се отделят различни химически субстанции и се получават възпаления, храносмилателни проблеми, кожни изменения и др. реакции. Провокират се оплаквания като: гадене, разстройство, болки в стомаха, подуване, газове, колики, обриви по кожата. Възможни са също често повтарящи се респираторни заболявания, задух, хрипове, подуване на лицето, устните, езика.

Внимание - казеин!

Това е един от основните видове  протеини в млякото. Когато детето е алергично към него, кожата реагира почти непосредствено след приема на алергена. Появяват се сърбеж, обрив или екзема, които могат да избият и по лицето, гърлото, гърдите, сгъвките на крайниците. Получават се и храносмилателни смущения (болки в стомаха, диария). Тази алергична реакция често се бърка с непоносимостта към лактозата, но „виновникът" всъщност е казеинът.

Непоносимостта към белтъка на млякото наподобява по симптоми млечната алергия, но при нея могат да се появят кръв и слуз в изпражненията.  Получава се, когато храносмилателната система не отделя необходимите ензими за преработка на протеините в млякото. Те остават неусвоени в червата и това става причина за констипация (запек).

Непоносимост към лактоза 

Причината за непоносимост към лактоза е, че организмът не произвежда ензима лактаза, необходим за разграждане на лактозата, или захарта в млякото. Ако на малчугана му липсва ензимът лактаза, лактозата ще остане в храносмилателния тракт, докато не се усвои от бактериите в червата, откъдето идват и неприятните симптоми. Непоносимостта към лактозата причинява недостиг на калций и витамин D в организма, което в дългосрочен план може да доведе и до други здравословни проблеми.

„На дуел" с лактазната недостатъчност

Лечението на тези проблеми се свежда основно до въвеждане на диета, която цели намаляване на симптомите, тъй като, за съжаление, няма как да се направи така, че организмът да произвежда по-големи количества от ензима. Добрата новина е, че киселото мляко не представлява опасност за хората с ензимен дефицит, тъй като предварително е преработено от съдържащите се в него млечнокисели бактерии. Те произвеждат липсващия ензим и разграждат по-голямата част от млечната захар вместо нас.

Въпросите на мама

Как да разбера дали детето ми е с лактазна недостатъчност?

Споделете симптомите, които сте забелязали, както и опасенията си с педиатъра. При нужда той ще назначи лабораторно изследване и терапия. Все пак бъдете спокойни - случаите на пълна лактазна недостатъчност са много редки. Ако бебето ви има непълна и временна лактазна недостатъчност (както е в повечето случаи), след шестия месец то вече ще може да произвежда достатъчно количество ензим и проблемът ще се преустанови. А дотогава на помощ идват хипоалергенните млека, чийто формули са създадени така, че да не допуснат появата на алергични реакции и дискомфорт.

Защо детето ми има този проблем?

Според учените има генетична обусловеност при първичен лактазен дефицит. Много по-вероятно е детето да развие подобен проблем, ако той е заложен в гените на родителите му, затова е важно при уточняване на диагнозата да споделите с лекаря, ако в рода ви има случаи на хора с алергии.

Мога ли да кърмя?

Специалистите не препоръчват да се спира кърменето, тъй като освен лактоза, в кърмата се съдържат и много други полезни и жизненоважни за бебето вещества, като имуноглобулини, аминокиселини и др. ценни съставки, които не могат да се добавят по никакъв друг начин. Имайте предвид, че дори и да спрете да кърмите, това няма да реши проблема, защото при наличие на лактозна непоносимост бебето ще страда и при хранене със стандартните млека за кърмачета.

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Виолета Алексиева, педиатър, 20 ДКЦ, София, ул."Ген. Стефан Тошев" 15-17

 

 

Сподели: