Здраве

Мъжка работа - Как мъжът да се превърне в баща

Кой да обясни на мъжа как да се държи по време на бременността? Единствено друг мъж, който вече е бил в подобна ситуация. Надяваме се, следващите съвети да помогнат на бъдещите татковци!

Мъжка работа - Как мъжът да се превърне в баща

Кой да обясни на мъжа как да се държи по време на бременността? Единствено друг мъж, който вече е бил в подобна ситуация. Надяваме се, следващите съвети да помогнат на бъдещите татковци!

ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Съобщавайки, че е бременна, жената напрегнато следи за вашата реакция. Не се замисляйте дълго и не се затваряйте в себе си. Ако от изненада нямате думи, за начало прегърнете жена си по-силно! - Виктор, 38 години, инженер, баща на 2 дъщери.

Разбира се, заедно очаквате бебето, но тя сама го носи! Искате да разберете какво означава това? Вържете си на корема 15-килограмова гира и не я сваляйте денем и нощем. Почувствахте ли? Тогава, подкрепяйте жена си! Помагайте й вкъщи, ходете с нея на лекар, задавайте повече въпроси. Чувствата ви към нея и детето ще станат още по-силни. - Андрей, 30 години, педиатър, баща на 2 деца.

Разбира се, че и на ум не ви идва доброволно да отидете в болницата. Но за прегледа с видеозон направете изключение. Първоначално ще виждате само ленти и като се вгледате, там са краченца, съвсем мънички, и се движат. В този момент именно ще разберете, че вече сте трима. - Мартин, 36 години, програмист, баща на 1 дъщеря.

 „Когато за първи път вземете този малък човек в ръцете си, ви връхлитат странни чувства - от страх заради беззащитността му, до желание да целувате всяко негово пръстче. Не се обвинявайте за слабостта си. Това е бащината любов!" - Илия, 30 години, икономист, баща на 2 деца.

Често се приближавайте до жената, заспивайте заедно, прегръщайте я. Детето чувства присъствието на бащата и се успокоява. Може би, защото майката е спокойна. - Владимир, 28 години, архитект, баща на 1 дъщеря.

Бременните са сантиментални. За да покажете своята загриженост, е достатъчно съвсем малко. Например да измиете чиниите, ако ви помоли. А най-добре сам да се сетите за това. - Теодор, 29 години, консултант подбор, баща на 1 син.

Ако ви каже, че вкъщи не мирише добре, повярвайте й. Дори и нищо да не усещате, през бременността има период, в който и бананите, или ледчетата са непоносими. Най-важното, не забравяйте да изхвърляте боклука. - Милен, 26 години, консултант-продавач, баща на 1 дъщеря.

Преди да изпишат жена ви от родилното, проверете запасите вкъщи. Има ли паста за зъби, тоалетна хартия, храна за кучето? Има ли допълнителна карта за памет за фотоапарата, полезни замразени зеленчуци? Повярвайте, когато вкъщи се появи бебето, е важно да съкратите всяко ходене до магазина. - Явор, 41 години, преподавател, баща на 3 деца.

От време на време си тръгвайте по-рано от работа, за да ходите заедно при лекаря или да се заемете с други дела. Все пак шефът и колегите трябва да свикнат с мисълта, че ще ставате баща. Така, когато бебето се роди, вече ще можете да докажете, че въпреки гъвкавото работно време, съумявате да си свършите работата. - Александър, 33 години, мениджър, баща на 1 син.

В РОДИЛНИЯ ДОМ

Ако снимате раждането, не се увличайте. За някои гледки може да не сте готови нито вие, нито жена ви. Най-добре е да се снима от по-голямо разстояние. - Стефан, 27 години, фотограф, баща на 1 дъщеря.

За да покажете щастието си, че сте станал баща, не е нужно да устройвате тридневен купон. Може да подредите апартамента, да купите останалите необходими за бебето неща и да се подготвите за срещата с новороденото. - Борис, 31 години, редактор, баща на 1 син.

 Усмихвайте се и благодарете на всеки, който срещнете - лекар, медицинска сестра. Все пак това са хората, които са помогнали за вашето щастие. - Николай, 27 години, реклама, баща на 1 дъщеря.

ЗА ПОМОЩТА

Ако роднините (вашите или нейните) предлагат помощ за бебето, не бъдете горделиви, приемете. Например помолете да сготвят, да поседят с мъника, за да може майката да си почине. - Стефан, 35 години, транспорт и логистика, баща на 2 сина.

Ставайте с жена си по време на нощните хранения. Не е нужно да правите каквото и да било. Може просто да почетете, докато тя кърми. Повярвайте, тя ще оцени солидарността ви. - Ясен, 29 години, готвач, баща на 1 дъщеря.

От 8 часа в петък вечерта до 8 часа в понеделник сутринта бебето е изцяло на ваше разположение. Дайте възможност на майка му да поспи 12 часа или да се заеме със себе си. - Андрей, 31 години, мениджър, баща на 1 дъщеря.

ЗА ПАМПЕРСИТЕ, ДЕТСКИЯ ПЛАЧ И СЪНЯ

Най-накрая ще разберете защо в банята ви е необходима толкова голяма пералня. Това е идеалната повърхност за смяна на памперс. - Калин, 32 години, техник, баща на 2 дъщери.

Понякога единственото, което можете да направите, е да позволите на бебето да се нареве на воля. Колкото по-дълго се опитвате да го успокоявате, толкова повече реве. Дайте си почивка, спокойни ще се справите по-добре. - Димитър, 38 години, преводач, баща на 3 деца.

Случайно сте открили 100-процентов метод за приспиване. Сядате на фотьойла, облягате се назад, слагате бебето на гърдите си и се люлеете леко заедно с него. - Иван, 29 години, баща на 1 дъщеря.

Когато отивате да купувате количка или столче помнете, че е най-важно те да са удобни, да не са тежки, да се сгъват и прибират лесно, да са безопасни. - Антон, 28 години, техник, баща на 1 син.

Създайте си ритуали. Например по едно и също време да излизате с бебето на разходка или просто да гледате през прозореца заедно. Нека това бъде вашето време. - Борис, 33 години, химик, баща на 2 дъщери.

ДА БЪДЕШ БАЩА

Не се страхувайте да избирате собствен стил на взаимоотношения с бебето. Не се съобразявайте с мнението на жена си или авторитета на родителите си. Бъдете себе си. - Момчил, 29 години, управител, баща на 1 дъщеря.

Научете се да носите детето с една ръка. Опънете краченцата му под мишницата си, положете тялото му на ръката си, а главичката на дланта. Със свободната си ръка може да помогнете на жена си за нещо. - Димитър, 36 години, архитект, баща на 2 сина.

Не изхвърляйте инструкциите за използване на детските вещи. Рано или късно може да ви се роди още едно дете, а дотогава да сте забравили как се сглобява креватчето. - Атанас, 38 години, консултант, баща на 2 дъщери.

Гушкайте детето си. Всеки ден. - Николай, 26 години, техник, баща на 1 дъщеря.

Не се стеснявайте да целунете мъника пред хора. Не забравяйте да го правите и вкъщи. - Иво, мениджър, 32 години, баща на 1 син.

Отложете снимането. Разбира се, иска ви се да запечатате всеки момент - първите стъпки, гукане, усмивка. Понякога трябва да помолите някой друг да снима. Иначе в най-важните моменти вас просто няма да ви има. - Христо, инженер, 27 години, баща на 1 дъщеря.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: