Бременност

Миома и бременност

Около 30% от жените развиват миома.

Миома и бременност

Тя представлява доброкачествен тумор, който не прераства в рак, но може да влоши качеството на живот на жената. Проблемът е, че миомните възли се появяват в репродуктивна възраст и могат да се окажат пречка за една евентуална бременност. Затова лекарите препоръчват тя да бъде отстранена, преди жената да реши да стане майка.

Не винаги бременността с миоматозна матка трябва да завърши със секцио, каквото мнение битуваше доскоро. По мнението на д-р Мажена Панова дори образувания с размери над 5 сантиметра, които обаче не пречат на позицията на бебето, не са индикация за цезарово сечение.  

Всеки случай на бременност с миома се проследява отделно и индивидуално се преценява прилежанието на плода и възможността за нормално раждане. Най-неприятна е миома превия, която представлява механична пречка за нормално раждане.

Световната практика показва, че не е желателно да се премахват миомните възли по време на Цезаровото сечение. Има само конкретни случаи, когато по лекарска преценка това може да бъде направено.

Много често се случва пациентката да разбере, че има миома по време на ултразвуково изследване, при което се установява и бременността. Този преглед помага да се установят локализацията и големината на образуванието, което има много голямо значение за развитието и проследяването на бременността. Определя се и разположението на миомните възли спрямо кухината на матката, което определя как ще се разположи бебето. И на трето място се определя колко бързо нараства миомата, тъй като с растежа на матката започва и много бърз растеж на миомните възли, което често създава проблем при износването и при самото раждане.

Симптомите на миома при бременноста са като при небременна жена. Могат да се появят маточни квъротечения и менструални болки. От разтягането на матката се получава притискане на органи като пикочния мехур, ректума и дори и на червата. Понякога има силна болка, висока температура и картина на остър корем.

Средно при 10-30% от бременностите с миоматозна болест настъпват усложнения. Приблизително 22-32% от миомите увеличават своя обем по време на бременността най-бързо в първите 10 гестационни седмици. Започват да намаляват около 40 дни след раждането.

Риск от преждевременно раждане

При бременност с миома в зависимот от това къде се намира тя има опасност от спонтанни аборти. Ако образуванието е на място, от което пречи на бебето, може да доведе до преждевременни маточни контракции и раждане преди 36-ата гстационна седмица. Освен това при миома двукратно се увеличава рискът от неправилно прилежание на плацентата, а рискът от отлепването й нараства трикратно. Когато все пак се овладеят подобни ситуации и бременността се доведе докрай, трябва да се вземе професионално решение по какъв начин ще ражда жената.

Болестта се подмладява

Миомата на матката засяга 1/4 от жените, преминали едва 30 години. Броят на заболелите нараства с възрастта. Повече от 50% от всички гинекологични операции по света са на миоми. И ако в началото на ХХ век болестта обикновено се наблюдава при жени над 40, сега са засегнати и 25-годишните. Затова лекарите препоръчват да се направи профилактичен преглед преди забременяване. Знае се, че миомата е хормонозависим тумор, чийто растеж се стимулира от естрогените. Затова бременността дава благоприятна среда за нрастването й. Тези хормони обаче не са отговорни за възникването на тумора. Причините за появата й не са изяснени. Според специалистите не бива да се подценява факторът на генетична предразположеност.

Автор: Цветелина Терзиева

Консултант: д-р Мажена Панова,

началник на отделение Патологична бременност

в Първа АГ Болница „Св. София".

 

Сподели: