Семейна красота

Маски долу!

Какво трябва да знаем за продуктите за демакиаж

Маски долу!

Качественият продукт за сваляне на грим е съществена част от тоалетката на всяка съвременна жена, а отстраняването на всички следи от декоративна козметика от лицето вечер е почти библейско вече правило, с което са наясно дори и младите момичета, тепърва започващи да използват грим. Продуктите за демакияж съществуват на пазара под най-различна форма - готови напоени кърпички, лосиони, тоалетни млека, гел, пяна, тоник и др. Повечето съдържат по правило почистващ агент (растително масло, алкохол или друго) и още няколко съставки, които имат за цел да подхранят, успокоят или тонизират кожата. Добрият лосион за сваляне на грим не запушва порите и не позволява да чувствате лицето си неприятно мазно или прекалено сухо и опънато. За тази цел обаче е добре, когато купувате продукт за демакиаж, да обърнете внимание за какъв точно тип кожа е предназначен. Съществуват формули за чувствителна кожа, за мазна, комбинирана или пък суха. Правилният избор ще ви гарантира не само пълно отстраняване на грима, но и свежо, чисто лице и подхранена кожа, без неприятни мазни следи по калъфката на възглавницата. 

Премахването на грима има точна последователност: първо се отстранява червилото от устните, после - спиралата, сенките, очната линия (молива за очи) и накрая се почиства цялото лице.    

ВАЖЕН СЪВЕТ: Сваляйте грима винаги ПО ПОСОКА на масажните линии, а не СРЕЩУ тях! Не опъвайте, не търкайте и не натискайте кожата! Ако спазвате това елементарно правило, гарантирано ще удължите младостта на лицето си и ще се предпазите от ранна поява на бръчки. Масажните линии са онези „невидими нишки", които поддържат лицето и предпазват кожата от разтягане и увисване. Най-общо казано - посоката им е отвътре навън (спрямо централната ос, която разделя лицето по вертикала).

При очния грим обаче почистването е точно обратното - трябва да се извършва от външния към вътрешния ъгъл на окото, за да не се получат запушвания на слъзните каналчета и възпаления.  

Кърпички за сваляне на грим

Един от най-приятните и лесни за употреба продукти. Изключително удобни за пътуване, за „спешни случаи" (когато се налага да пренощуваме неочаквано на непознато място, например) или просто за леко тонизиране на лицето през деня (потупайте нежно лицето с влажната кърпичка, без да триете кожата - ще попие излишната мазнина и в същото време ще освежи по чудодеен начин грима). Затова винаги е добре да имате подръка едно пакетче в дамската чанта. 

Тоалетно мляко

Може би най-разпространеният продукт за сваляне на грим - ефективен, икономичен и с минимум дразнение върху кожата (ако е качествен и правилно подбран). Нанесете малко количество върху памучно тампонче и внимателно, с нежни, кръгови движения обтрийте лицето. Сменяйте тампончетата, докато последното не остане напълно чисто.

Лосиони за сваляне на околоочен грим

За премахване на грима от очите и нежната област около тях е препоръчително да се използва специално предназначена за целта козметика. Стандартните формули за сваляне на грим могат да се окажат търде агресивни за очите и да причинят възпаление и зачервяване. Използването на специален лосион за демакиаж на очите е особено препоръчително, ако сте с контактни лещи или използвате водоустойчива спирала за мигли. Освен това този тип продукти разтварят изключително ефективно пигментите и мръсотията - така само с няколко леки движения ще почистите деликатната област, без да се налага да триете и по този начин да увреждате податливата към разтягане и бръчици кожа там.     

Почистваща пяна или гел

Използват се заедно с вода за още по-свежо усещане и дълбоко почистване на порите. Все пак е препоръчително преди това да изтриете по-голямото количество грим с памук и тоалетно мляко или лосион.

Тоник за лице

И този продукт е добре да се използва за допълнително и по-дълбоко почистване, т. е., след като вече сте свалили грима. Голямото му предимство е, че премахва и най-малките остатъци от козметика и замърсявания, като в същото време тонизира и хидратира лицето и свива порите.

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: