Здраве

Мамо, къде е млякото?

Лактационни кризи по време на кърменето и как да се справим с тях

Мамо, къде е млякото?

Първите дни и седмици с новороденото бебе са вече зад гърба ви. Преборихте предизвикателствата на трудното начало; примирихте се с идеята, че ще спите... някой ден (примерно, когато детето стане на 3); за ваша изненада кърменето потръгна и бебето наддава добре само на кърма и без вода за ужас на роднините. И тъкмо когато започвате да разбирате какво иска малкото човече и да виждате някаква предвидимост в протичането на деня... в един чудесен момент прекрасното ви до момента детенце рязко се променя, иска да суче на всеки час, гърдите ви са меки, колкото никога не са били и вече сте пред нервен срив.

Независимо дали сте задълбали в кърмаческата литература и вече сте мернали понятието лактационни кризи, или това поведение на бебето ви сварва съвсем неподготвени, със сигурност притесненията са огромни.

Какво се случва с бебето?

Вашето бебе просто расте и ви демонстрира, че чудесно знае как да се грижи за себе си и своята прехрана. Макар че неспокойното му поведение и постоянното сукане наистина изглеждат като кризисна ситуация, в действителност това е абсолютно обичаен и очакван период. И тъй като това поведение е типично за всяко бебе и е просто част от нормалното развитие на детето, тези моменти на често сукане се случват в съвсем предвидимо време - първият, който е отдавна зад гърба ви, е още на следващия ден след раждането.

Втори ден след раждането

През първите 24 ч след раждането вашето бебе вероятно е било малко уморено и сънливо, така че е възможно да не се е будило много често за хранене. На втория ден обаче коремчето му започва да подава сигнали, че извън утробата 24-часовият румсървис е прекратен и то трябва „да се захване за работа", ако иска да яде. Стомахчето му е колкото черешка и поема малко количество, така че няма как да изкара дълго без храна - и бебето прави точно каквото трябва, т. е. започва да суче много, много често. Усвояването на ново умение не е лесна работа, а и честото огладняване е съвсем непознато още усещане, така че е нормално бебето да е неспокойно. Не се тревожете, това поведение не е, защото то умира от глад - просто се учи какво да прави и си „изработва" млякото. Още на следващия ден след упоритото му сукане млякото „слиза". Браво, бебе!

Трета и шеста седмица след раждането

Бебето и вие сте станали доста умели в кърменето. Неговият организъм вече е добре приспособен за живота извън утробата и мозъкът му започва да се развива с много бързи темпове заради честата стимулация (носенето, гушкането, говоренето, движението - всички тези неща, които вършите несъзнателно, стимулират развитието му). Едновременно с това темповете на растеж в момента са най-високи за целия живот на детето - нали очакваме само за няколко седмици да увеличи с една трета телесното си тегло! За сравнение, ако на вас ви поставят такава задача, това ще означава само за 4 седмици да качите 20 кг. Ясно е, че за целта бебето има нужда от огромно количество енергия. И то знае как да си я осигури - просто се „лепва" за гърдите и започва да суче начесто, буквално на всеки час за 1-2 дни.

Какво е усещането за вас

Справянето с едно неспокойно бебе, което всячески се опитва да ви покаже, че има нужда да престоява на гърдите денонощно, не е лека работа и съвсем обяснимо ви кара да се съмнявате в себе си. А предвид, че детето суче непрекъснато и гърдите се изпразват постоянно, нормално е те да стоят меки и да не успяват изобщо да се напрегнат. За бебе, което е свикнало гърдите да са твърди и струята мляко да е силна и бързо течаща, сукането от меките гърди може да е малко изнервящо, независимо че успява да се нахрани. Най-често това е причината детето да е по-нервно в тези ситуации.

Липсата на успокояващото ви усещане за пълни напрегнати гърди е много стресираща, защото сте лишени от признака, на който най-много сте разчитали досега като ориентир, че имате достатъчно мляко.

Това е и причината тези периоди често да се наричат с тревожното название лактационни кризи. Самото наименование предполага, че нещо се е случило и кърмата е намаляла. Реално обаче не се е случило нищо подобно - кърмата е налична и в нормални количества, а бебето получава колкото му е необходимо. То просто има нужда да яде по-често, понеже расте по-бързо от обичайното - знаете как при усилена работа (дори само умствена) огладнявате по-често и имате нужда от множество междинни похапвания.

За щастие честите „закуски" носят допълнителен бонус - те стимулират гърдите и рядко е нужно детето да суче начесто повече от 1-2 дни (на по-късна възраст - до седмица). Вследствие на засилената стимулация гърдите започват да произвеждат повече и скоро вече не му е нужно да яде толкова често. Точно затова е много важно да не се поддавате на изкушението да дохранвате бебето (дори с изцедена кърма!) в тези ситуации под предлога „да не се мъчи". Детето инстинктивно знае какво да прави и честото му сукане е най-добрият подход за дълготрайно и успешно преодоляване на тези периоди.

Трети месец

Около тази възраст настъпват големи промени в нервно-психичното развитие на детето - то започва да се движи много активно, да управлява ръчичките си, става изключително социално и се опитва всячески да ви ангажира и да реагира на това, което му говорите и показвате. Всички тези неща са външните признаци за огромното развитие, което мозъкът му претърпява в това време. А това развитие изисква енергия и бебето ще си я набави - да, познахте! - с много често сукане и евентуално с възобновено будене нощем.

Шести месец

Това отново е класически период, в който се появява зачестено сукане. Причината за него обаче най-често е вече друга. Детето е пораснало, усвоява множество нови умения, особено в двигателното развитие - обръща се, опитва се да седи и да прави първи опити за пълзене. И енергийните нужди започват да изпреварват това, което кърмата може да му набави. Затова в този период засиленото сукане, което не се нормализира за около седмица, най-често не е сигнал за недостатъчно кърма, а за необходимост от включване на допълнителни източници на калории - твърдите храни.

Кратки периоди на зачестено сукане може да има и извън тези общи за всички бебета моменти - вие и вашето бебе имате свои уникални ритъм и симбиоза. Най-често малко проследяване на това какво се е случило в последните дни и седмици ви показва възможните причини - боледуване при вас или при бебето, прием на лекарства, празници и пътувания, временна раздяла, възстановяване на цикъла или дълги периоди на нощен сън без кърмене са класически моменти. В тези ситуации е по-вероятно да става въпрос наистина за временни колебания в количеството на кърмата. Зачестеното сукане на бебето обаче бързо се справя и с тези моментни промени.

Не се плашете от честото сукане - в огромната част от случаите то преминава само за няколко дни и е сигнал, че детето ви расте и се развива. Наблюдаването на пелените е много успокояващо в тези ситуации - щом независимо от омекналите гърди пелените остават тежки и мокри, това е сигнал, че детето се храни добре, въпреки че е по-начесто. Проследяване на теглото е нужно, ако вашето бебе е болно или ако честото сукане и „сърденето" на бебето продължават повече от седмица.

Автор: Христина Янева,
консултант и зам.-председател на Националната асоциация
„Подкрепа за кърмене"

 

 

Сподели: