Бременност

Лекарствата през бременността

Може би няма жена, която да не се е интересувала от въздействието на лекарствата при бременност и да не е чувала множество теории и заблуди. Ние от „Кенгуру" обаче сме ви информирали по този въпрос. В този брой продължаваме темата за лекарствата, които

Лекарствата през бременността

Може би няма жена, която да не се е интересувала от въздействието на лекарствата при бременност и да не е чувала множество теории и заблуди. Ние от „Кенгуру" обаче сме ви информирали по този въпрос. В този брой продължаваме  темата за лекарствата, които се предписват в помощ на бременната и плода.

В този брой ще ви запознаем с препаратите, които се предписват при необходимост на организма от допълнителен прием на йод, желязо и флуор.

Тези вещества се предписват, когато лекарят е проследил бременността и е преценил, че жената има нужда от допълнителен прием. Причината да се наблюдават нивата специално на йода и желязото е, че бъдещата майка изпада в едно друго физиологично състояние, в което има по-голяма необходимост от нормалните неща, от които ежедневно се нуждае и небременният организъм. Поради тази причина се пускат изследвания, за да се установи дали има някакъв дефицит.

Йод

Много важно е, ако жената живее в район с дефицит на йод, да й се назначи изследване на щитовидната жлеза при ендокринолог. Защото е вероятно тя да е с хипотиреоидизъм, а това може да се отрази и на бебето. Ако се установи, че бъдещата майка има намалена функция на щитовидната жлеза, се включва препарат, който трябва да взема през цялата бременност, за да се гарантира здравето на бебето.

По принцип е препоръчително всяка жена да си направи изследване на хормоните на щитовидната жлеза, особено на ТСХ и ФТ4, за да се види дали няма някаква патология и ако има нужда, да се консултира с ендокринолог. Това може да се случи още преди и в началото на бременността. При наличие на проблем ендокринологът назначава лекарство. Ако обаче не се проведе изследване, поради факта, че дисфункциите на щитовидната жлеза често протичат безсимптомно, това може да се отрази на физическото и психическото развитие на бебето. Но тези изследвания, за съжаление, не са залегнали рутинно в нито една женска консултация.

Желязо

При повечето бременни обикновено се налага допълнителен прием на желязо. Причината е, че този елемент влиза в структурата на всички тъкани и органи в човешкия организъм. И за да израсте бебето, и да стане толкова голямо, каквото го виждаме ние при раждането, то изчерпва големи количества от запасите на майчиния организъм. Единственият начин да се запази нужната норма при майката е да се възстановят бързо депата. Хематолозите казват, че човек усвоява желязото единствено от месните продукти. Следователно, ако жената консумира по-малко месо или по принцип има недоимъчно хранене, при нея по-бързо ще се изчерпат депата от желязо и тя ще направи желязодефицитна анемия. В тези случаи лекарят предписва желязо и по този начин се компенсира анемията. Обикновено са достатъчни една две опаковки.

По отношение на препаратите - всички са хубави. НАЙ-ЧЕСТО УПОТРЕБЯВАНИТЕ СА:

Сорбифер. Препарат, който е предпочитан от акушер-гинеколозите, тъй като той се взема след хранене и не предизвиква негативни усещания при прием.

Малтофер. Също хубав препарат, но тъй като той трябва да се дъвче, на някои жени предизвиква неприятен вкус в устата.

Тотема. Много добър и често изписван препарат, но тъй като се пие на ампули, от него също може да се получи неприятно усещане.

Феро-фолгама. Препаратът е доста спорен. Причината някои лекари да не го изписват е, че лечебната доза е три пъти по 2 таблетки на ден, което прави 6 таблетки, а в една таблетка се съдържа по 5 мг фолиева киселина. Това означава, че жената приема 30 мг фолиева киселина на ден, при положение, че количеството, което се изписва на бременните е по 0, 4 мг, тоест 75 пъти дозата на ден. Тъй като максималната препоръчителна доза на специалистите по фетална медицина е от 1 до 4 мг дневно, е редно да се проведе консултация с лекар дали е целесъобразно да се приема препаратът.

Флуор

Флуорът е елемент от Менделеевата таблица, от 7А група, 2-ри период. Изключително реактивисто-способен, в природата той не съществува в свободно състояние. Неговото въздействие в човешкия организъм се изразява в протективното му действие срещу зъбния кариес.

Стоматолозите твърдят, че употребата на флуор е препоръчителна, защото при пациентките, които са го приемали по време на бременност, зъбите на децата им след това са значително по-бели от тези, на които майките не са приемали флуор. Тъй като флуорът се съдържа в почти всички пасти за зъби, в доста минерални води количеството му е в много големи дози, ако бременната приема и таблетки с флуор, то е напълно възможно да се предозира и може да се стигне до флуороза. Това е заболяване, което се появява при наличието на по-голямо количество от елемента в организма. То протича с поява на бели или кафяви петна по зъбите, разрушаване на зъбния емайл, уврежда се и костната система. Следователно, ако бременната е решила да го приема, трябва да бъде изключително внимателна - например да ползва паста за зъби без флуор и да взема допълнително или обратно, да използва паста за зъби със съдържание на флуор, но без допълнителен прием на таблетки.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Кристиан Йончев, акушер-гинеколог, отделение по Патологична бременност, II-ра САГБАЛ "Шейново" гр. София

 

 

Сподели: