Бременност

Лекарствата през бременността

Може би няма жена, която да не се е интересувала от въздействието на лекарствата при бременност и да не е чувала множество теории и заблуди.

Лекарствата през бременността

Ние от „Кенгуру" обаче сме ви информирали по този въпрос. В този брой продължаваме  темата за лекарствата, които се предписват в помощ на бременната и плода.

В този брой ще ви запознаем с поливитаминните препарати и фолиевата киселина, които се предписват при необходимост на организма от допълнителен прием.

Поливитаминни препарати и минерали

Няма значение какъв поливитаминен препарат ще си изберете. Има много на пазара - със съдържание на витамини, микроемементи, минерали и всички са добри. Има канадски, американски, български, европейски и др. Небременните жени, както и всички хора, които искат да ги ползват, трябва да знаят, че поливитаминните препарати се приемат по определена схема и освен дневна, има и годишна доза. Годишната доза е следната - 10 дни в месеца се пият, 20 дни се почива. Когато жената е бременна, се увеличава това количество с 50% заради нарастващите нужди на нарастващия плод. Схемата, която обикновено д-р Йончев препоръчва на своите пациентки е една седмица да ги приемат, една да почиват.

Плодовете и зеленчуците

Бременните жени могат да си набавят нужните дози от витамини и само с консумирането на плодове и зеленчуци, но ако са в достатъчно голямо количество и ако ги приемат ежедневно.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина не е някакво страховито лекарство, както много жени смятат. Тя всъщност е витамин В9. Витамините В9 и В12 са изключително необходими за бременната жена, за да не развие тя мегалобластна анемия, а в комбинация с желязото - желязодефицитна анемия. Фолиевата киселина, която се разпространява на българския пазар е само от 0, 4 мг, тоест 400  микрограма. Ако бременността е планирана, и жената е започнала да я пие няколко месеца преди да забременее, тя може да продължи да приема по една таблетка дневно в първите 3 месеца от зачатието. Това е напълно достатъчно и за нея, и за бебето при една нормално протичаща бременност. Ако обаче е в начална бременност и до този момент не е приемала фолиева киселина, препоръчителната доза на д-р Йончев е по 5 таблетки дневно. Дозата е базирана на препоръките на Канадската асоциация по Фетална медицина: фолиевата киселина,  когато се дава за нуждите на развиващия се плод, за да бъде предпазен той от дефекти на невралната тръба и на предна коремна стена, да се изписва в доза от 1 до 4 мг дневно. Като при жени със спонтанни аборти или такива с предшестваща бременност, при която е имало дефект на ембриона, дозата трябва да е 4 мг. 5 таблетки дневно са 2 мг, което е средата на тази графа от 1 до 4 мг. В9 е водноразтворим витамин и се усвоява без проблем от организма, затова може да се пие и на 3 пъти, и на 2 пъти, и веднъж на 24 часа. Общото количество, което трябва да се приеме е 3 опаковки, което е 300 таблетки или около 120 мг. За нуждите на бременната жена, за да не развие мегалобластна анемия, са необходими около 100-150 мг.

След проведено доста широко финландско проучване от тази година на група пулмолози, алерголози и катедрата по астма, се установило, че приемът на фолиева киселина във втори и трети триместър на бременността може да доведе до развитието на различни алергични състояния, включително и на астма. Това било наблюдавано при деца на годинка и половина и петгодишна възраст, при които майката във втори и трети триместър е взимала големи дози фолиева киселина. Затова не е препоръчително да се приема в този период. Тя по принцип се съдържа и в ядките, зърнените храни, тоест има много храни, от които бременната жена може да я усвоява. Но докъде се простира истината, все още няма еднозначен отговор в медицината. Причина за подлагане на съмнение абсолютната истинност на това изследване идва от факта, че има бременни жени, които са с талъсъмия (вид анемия, която обаче не се дължи на някакъв дефицит, както е при другите анемии, а се изразява в особеност на строежа на еритроцитите). При този вид анемия желязото е напълно противопоказно да се взема по време на бременността, тъй като то отива в депата и не се усвоява по нормалния начин, а се натрупва патологично в паренхимните органи. Тези жени приемат фолиева киселина в по-големи количества по време на цялата бременност. Но те не раждат деца само с алергии или бронхиална астма. Това може да е и поради по-различния начин на усвояване на фолиевата киселина, заключава д-р Йончев. Най-важното обаче е винаги да слушаме нашия акушер-гинеколог, който ни съветва по отношение на лекарствата - да се взимат тогава, когато има нужда и в нужните и определени диапазони.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Кристиан Йончев, акушер-гинеколог, отделение по Потологична бременност, II-ра САГБАЛ"Шейново" гр. София

 

 

Сподели: