Здраве

Ларингит и компания

Докторът на хлапето: „Кажи ааааа". Цъка съжалително: „Мдааа, ситуацията е направо аленочервена". И с въздишка обявява: „Гнойна ангина! Ще се наложи антибиотик". Вие завъртате неодобрително очи и питате дали не може да избегнете силовото лечение - все п

Ларингит и компания

Докторът на хлапето: „Кажи ааааа". Цъка съжалително: „Мдааа, ситуацията е направо аленочервена". И с въздишка обявява: „Гнойна ангина! Ще се наложи антибиотик". Вие завъртате неодобрително очи и питате дали не може да избегнете силовото лечение - все пак цяла седмица „поддържате положението" със сиропче. Получавате отрицателен отговор. Примирявате се и се отправяте към аптеката с поредната рецепта в ръка и единствения въпрос в главата: „Нямат ли край тези ларингити, фарингити и всички... -нгити?!"

ДА УТОЧНИМ ТЕРМИНОЛОГИЯТА

Когато детето си отвори устата, всичко, което виждаме, се нарича средно гърло. Горният етаж е онази част, която продължава над мекото небце и се нарича фаринкс. В края на носните ходове се намира третата сливица. Гърлото има и долен етаж - хипофаринкс. Той преминава в хранопровода. Там, където долната част на фаринкса се свързва с хранопровода, се намира ларинксът. Това е отворът на тръбата, през която човек диша. Той започва с гласните връзки.

ПРИЯТЕЛСКИ КРЪГ

Природата е сътворила човешкото гърло така, че на всички отвори, през които постъпват вирусите от външната среда, са поставени „стражи" - лимфоидната тъкан. В определени части обаче се оформят образувания, които лекарите наричат сливици. Те представляват натрупана специфична тъкан и са „първи братовчеди" на лимфоидната, а специалистите на шега казват, че човек има 12 сливици, тъй като на 12 места се групира такава тъкан. Най-големите образувания от този тип са двете небни сливици. Третата се намира в горната част зад небцето, а четвъртата - езична сливица, е разположена в корена на езика (в хипофаринкса). Всички те са свързани в един приятелски кръг и когато една от сливиците е възпалена, винаги в другите се забелязват негативни промени в различна степен.

ЧАСТИТЕ НА ЕДНО ЦЯЛО

Органите в гърлото могат да се сравнят с мебели в стая - перфектно разположени, всеки изпълняващ своята функция и в същото време зависими един от друг. Не може един орган да е възпален и всички други да стоят безучастни. Диагнозите, които лекарите поставят, са свързани с най-остро възпаления орган, т.е. най-болният. Освен това сливиците се намират във фаринкса и няма как те да са инфектирани, а той да е напълно здрав.

АЛЕНОЧЕРВЕНО

Ангината е показател за степен на възпаление на сливиците. Гнойната ангина (медицинският термин е остър тонзилит) е много напреднал стадий, при който сливиците са силно възпалени и обикновено по тях са се образували бели налепи. Когато са само зачервени и липсват бели налепи, се нарича катарален тонзилит.

СИМПТОМИТЕ

Усещанията, които се появяват в началото и по време на възпалението на гърлото, са болка, дискомфорт, парене, сърбеж, подуване. Тъй като вирусите са безкрайно много видове и предизвикват различни промени, всеки път оплакванията могат да бъдат едно или няколко от изброените. По време на преглед лекарят следи температура, подуване, хрема и оглежда за зачервяване и налепи.

ТИХИТЕ АЛАРМИ

Много често, объркани от повтарящите се леки неразположения при хлапетата, посещаващи ясла или детска градина, родителите неглижират симптомите, като си ги обясняват с алергия или преходно състояние, а именно подкашляне, хъркане, подсмърчане, сърбежи в носа или леки прозрачни секрети, зачервяване на очичките, отказ от любима храна. За съжаление възрастните смятат, че мъниците са болни, само когато е налице температура или друг ярък симптом. А всъщност съществуват тихи аларми. По този начин често лекарска помощ се търси късно и се налага антибиотично лечение, въпреки че на по-ранен етап е имало възможност заболяването да бъде преодоляно с леки средства.

СЪВЕТ НА ЛЕКАРЯ

Когато лек симптом продължава повече от два дни, това вече е тиха аларма за посещение на специалист.

Когато се появи бистър секрет от носа, означава, че инфекцията „работи" от 2-3 дни. Появата на зелен секрет е вече доказана бактериална инфекция, която е налице от седмица. Основната причина за влошаване на състоянието по време на болест е ненавременната намеса. Много често леки симптоми се преодоляват с подръчни средства. След време се повтаря същото. Натрупването води до оставане на промени в тъканите и те правят организма много по-лесно разболяващ се за в бъдеще. По този начин се получава хронифициране на заболяването.

ПРОБЛЕМИ В... ПЪРВАТА ВЪЗРАСТ

За съжаление на всички стресирани от детски болести майки, най-рисковата възраст за ларингитите и техните приятели е между 1,5 и 7 години. И на всичкото отгоре са заразни. Това е периодът на първия сблъсък на детето с хората и различните вируси, а организмът му все още няма жизнения опит, необходим да се пребори лесно с тях.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ...

...от 2 до 7 години е така нареченото имунологично училище. В него детският организъм се среща с всякакви вредни агенти и трябва да се научи да се бори с тях. Затова яслите и градините са много важен етап от развитието на хлапетата.

АНГИНИТЕ СИ НАБЕЛЯЗВАТ

По принцип се счита, че няма полово разграничение в броя на децата, които боледуват от ангини, но има тенденции. Установено е, че руси момчета с бяла кожа са по-склонни към тези заболявания, както и към алергични реакции.

СЕЗОННОСТ

Вирусните заболявания на гърлото не се влияят от сезонност, а от неустойчивото време. Не случайно го наричаме болно време. В такъв период често обличането на децата е неадекватно - сутрин излизат с твърде много дрехи заради ниските температури, но когато по обед стане топло, те остават със същото количество блузи и якета, изпотяват се и изстиват. Затова специалистите съветват внимателно да се създава температурен комфорт на тялото на детето.

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА

Всяка майка се страхува за здравето на детето си и е готова да провежда системна профилактика, за да не стига до „страшния" антибиотик. Предлагаме ви няколко съвети на специалиста, които ще ви помогнат да унищожите или поне намалите драстично шансовете и вашето хлапе да се окаже с подуто и зачервено гърло.

 - Кърменето помага винаги и за всичко, особено за изграждане на добър имунитет и по-лесно протичане на болестта.

 - Не го спирайте от градина. Детските заведения са важни за израстване на организма и в социален аспект, и от гледна точна на здравето.

 - Най-важното нещо е закаляването. През лятото пускайте детето да ходи босо и голо и често да посещава водни басейни.

 - Важно е ранното посещаване на лекар при всяка симптоматика.

 - От изключително значение е здравословното хранене. Децата да не се прехранват, да не им се дават газирани напитки и да не се прекалява с шоколадите.

 - Не на последно място е адекватното обличане.

 - При наличието на първи симптоми давайте на детето повече течности, билкови чайове, фрешове.

 - Стресът е основна предпоставка за понижаване на имунитета и затова обикновено хлапетата започват да боледуват в първите месеци от посещението на ясла, градина или училище.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Галя Георгиева, специалист УНГ болести, МБАЛ „Токуда Болница София", тел. 0884 933 222

 

 

Сподели: