Lifestyle

Кърменето като контрацепция - мит или реалност

Макар че живеем в 21 век - време, в което информацията в интернет е по-богата от пшеничената реколта в нивите, все още се срещат широко разпространени митове сред хората, които в буквален и преносен смисъл раждат заблуди и... бебета.

Кърменето като контрацепция - мит или реалност

Макар че живеем в 21 век - време, в което информацията в интернет е по-богата от пшеничената реколта в нивите, все още се срещат широко разпространени митове сред хората, които в буквален и преносен смисъл раждат заблуди и... бебета.  

Докато жената кърми, не може да забременее

Не е вярно!

Лактацията (кърменето) е резултат от отделяне на хормона пролактин от мозъка, което настъпва след раждането на плода и плацентата. Пролактинът подтиска (временно) секрецията на други хормони от мозъка на жената, които имат отношение към зреенето и отделянето на яйцеклетки от яйчниците, т.е. подтиска овулацията. Но това е само до време! А колко точно е това „време" е въпрос с повишена трудност - от 3 месеца до година, дори и повече.

Възстановяването на яйчниковата функция (овулация) след раждане може да бъде пропусната от жената (поне в началото), защото често отсъстват предвестници. Понякога може да настъпи овулация без да последва менструация (кървене). Сигурен метод за установяване на признаци за „събуждане" на яйчниците след лактационния сън е ехографският преглед - търсят се растящи фоликули.

Една щастлива майка на породени деца

Когато родих първото си дете, моята баба ми каза, че „кърмата пази от бременност". Аз кърмех активно дъщеря си и до шестия месец тя беше само на кърма. Менструацията ми беше дошла много скоро след раждането, ние с мъжа ми не се пазехме по друг начин, освен разчитайки на естествения контрацептив - кърмата. И явно беше вярно, защото продължаваше да ми идва. Докато един ден малката отказа да приема кърма. Консултирах се с педиатър и той сметна, че явно вече не й е достатъчна и започнах да я захранвам. Но тя продължи да отказва кърмата, а аз започнах да се чувствам леко неразположена. Тогава една приятелка предположи, че може да съм бременна. Но как? Нали кърмех, а и ми идваше? Когато отидох на акушер-гинеколог той ми съобщи хубавата новина „бременна сте във втория месец!". Оказа се, че съм имала цветна бременност.

Има ли научна обосновка това твърдение

Няма обективна причина за това схващане.

От медицинска гледна точка е доста неточно. Преди около век жените са се омъжвали твърде рано за сегашните ни разбирания, забременявали са скоро след настъпване на първата им менструация, а след това много често се е случвало да забременяват в периода на кърмене на предишното си дете, без да дочакат менструация. И така до настъпване на менопаузата им са имали едва няколко менструации, именно защото не са знаели, че кърменето не предпазва от бременност.

Липсата на менструация в периода на кърменето означава липса на овулация

И да и не

Причината за отсъствието на менструация по време на кърменето е хормонът пролактин. Той достига най-високи стойности около 3-4 дни след раждането. Стойностите на пролактина са твърде различни при отделните жени и се влияят от много фактори: активност на кърменето, стрес, хранене, обкръжаваща среда, прием на медикаменти, хормони и мн. др.

Обикновено стойността на пролактина при кърмещи майки спада до нива, които „освобождават" яйчниковата функция след 4-6 месеца, с уточнението че това може да настъпи и година след раждането, дори и повече. В този период не трябва да се разчита на менструацията като на признак за яйчникова функция и е желателно да се използват контрацептивни средства.

Кърменето служи като контрацептив, ако жената кърми при определен режим

Вярно е!

От начина, по който жената кърми зависят до голяма степен нивата на пролактина, а от тук и за колко дълго ще бъде подтисната яйчниковата активност. За поддържане по-дълго време на кърменето, а индиректно и за по-дълго подтискане на яйчниците, се препоръчва кърменето да става на интервали не по-големи от 4 часа, да е започнало максимално рано след раждането, да се поддържа основно чрез сукане и по-малко с изцеждане на гърдите. Даването на течности, сок, чай или други добавки на бебето, както и смученето на залъгалки, намаляват интензивността на сукането и от там са предпоставка за по-ранно намаляване на нивата на пролактина.

Съвет на акушер-гинеколога

д-р Данаил Илиев 

Какви контрацептиви трябва да използват кърмещите жени и защо?

Като контрацептиви по време на кърменето могат да се използват (напълно безопасно за бебето): презервативи, спирала, хормонални препарати, съдържащи само прогестерон. Комбинирана хормонална контрацепция, която съдържа едновременно естроген и прогестерон не е желателно да се използва поради преминаване на част от естрогените в кърмата, а с това се влошава в количествен и качествен смисъл съставът й.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Данаил Илиев, акушер-гинеколог, МБАЛ "Токуда Болница София"

 

 

Сподели: