Бременност

Коремни хернии при бременни жени

Херния или изсипване представлява излизане на орган или част от орган през вроден или придобит дефект в мускулна или съединителнотъканна обвивка.

Коремни хернии при бременни жени

Най-често хернии се образуват на коремната стена. Поради вродена или придобита слабост на коремната стена в нея може да се появи отвор, през който мастна тъкан или част от коремен орган да излезе навън. Хернията задължително трябва да бъде консултирана от херниолог и наблюдавана от него, особено при планиране на бременност или настъпила вече такава.

ВИДОВЕ

* ИНГВИНАЛНА - най-често срещаната херния. Нарича се още слабинна, тъй като се проявява в слабините.

* ПЪПНА - също една от най-разпространените хернии, в областта на пъпа.

* СЛЕДОПЕРАТИВНА - тя се проявява след проведена операция на корема, бъбреците, секцио и други. Появява се на мястото на предишна операция.

* ПОРТ ХЕРНИЯ - това е вид постоперативна херния, която е следствие от лапароскопски, т. нар. „безкръвни" манипулации в хирургията, гинекологията и урологията.

* Други видове хернии, които не са толкова често срещани, особено сред бременните жени.

Част от коремните органи постепенно започват да излизат през това слабо място, наречено херниален отвор и се формира т. нар. херниален сак. Естественото развитие обичайно е прогресивно - хернията нараства.

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА ХЕРНИЯ

Причините за появата на хернията са две: вродено устройство на коремната стена с недостатъчно мускулно покритие и вродена или придобита и прогресивно нарастваща слабост на опорните тъкани на организма с течение на неумолимото време.

СИМПТОМИ

Симптоми на заболяването са:

* подутина в слабините или корема

* болка при вдигане на тежки предмети

* тъпа болка при продължително движение

* затруднение и болка по време на уриниране при засегнат пикочен мехур

* теглещи болки в областта около пъпа при пъпна херния.

„Нормално е когато си бременна, да те боли коремът" - ще чуете това от много места. Не им вярвайте. Болката наистина е придружаващ процес по време на дветте месеца, но тя не винаги е от уголемяването на матката поради растежа на бебето. Ако нещо ви притеснява, обърнете се към наблюдаващия ви акушер-гинеколог, който евентуално ще ви препрати към коремен хирург, за да се изключи наличието на херния.

ЗАКЛЕЩВАНЕ НА ХЕРНИЯ

Заклещването представлява внезапно притискане на участващия в заболяването орган. Признаците са силна болка в областта на хернията, подуване на хернията, гадене и повръщане. Последствията са сериозни за здравето и живота. При настъпило заклещване е наложителна спешна операция.

ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕРНИЯ

Хернията представлява механичен дефект на коремната стена, което за жалост се лекува единствено с операция. Същевременно наличието на херния по време на бремеността, когато тя не е заклещена, не е предпоставка за спешна операция. Разбира се вие можете да вземете мерки за намаляване на рисковете за увеличаване на хернията или нейното заклещване:

1. много добро поддържане на мястото на хернията при кашляне и кихане - със собствена си ръка;

2. избягвайте всякакви дейности, които предизвикват болка или нарастване на хернията - носене на тежки предмети, тежка физическа работа и т.н.

Обикновено самата бременост не допринася за съществено уголемяване на хернията, ако спазвате дадените по-горе съвети.

ХЕРНИЯ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕНОСТТА

Херния може да има преди бременността или да се появи по-късно. Повечето заболявания, открити преди зачеване, засилват симптомите си или се влошават по време на бременност. Хернията също „напомня за себе си", тъй като в нейната област се появява дискомфорт или дори болка. Лекарите обаче обикновено изчакват да се роди детето и след това наблюдават и при нужда се оперира хернията. За целта се изчаква да изминат поне 6 месеца след раждането, особено ако е проведено като секцио.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ОПЕРАЦИЯ

За щастие възстановяването след операция на херния е сравнително бързо. Ако здравословното състояние на пациента е стабилно, той се изписва до 1-2 дни след операцията. В рамките на 2-4 седмици ще възстановите обичайния си начин на живот. Това зависи от много конкретни фактори: вида и развитието на хернията; наличието на усложнена херния; възраст; придружаващи заболявания; личната ви мотивация за бързо възстановяване и връщане към нормален ритъм на живот. Много скоро се разрешават разходки и лек спорт като плуване, гимнастика, а и започването на офис работа. След месец, ако лекарят ви разреши, можете да започнете и по-тежки физически занимания.

Въпроси към специалиста

Д-р Веселин Люцканов

Наличието на херния причина ли е за отлагане на планирана бременност?

За жалост не може да се даде обобщаващ отговор. Каквото и да правите, ако имате херния и сте бременна или планирате бременност, вие трябва задължително да се консултирате с вашия личен лекар, гинеколог или хирург, без отлагане. Най-добрият съвет е да се избегне операцията за херния по време на бремеността. Когато се обсъжда операция за херния при бременни жени, задължително се преценяват предимствата и опасностите, свързани с операцията за вас и вашето бебе. Ако наличието на херния директно не застрашава вашето здраве, последното нещо е да искате да подложите себе си и вашата бременност на риск. Най-добре е операцията да се отложи, докато се роди бебето и се възстановите след раждането - обикновено след шестия месец от раждането. Дори и в случаите, когато операцията е неизбежна, най-добре е да се извърши във втория триместър на бремеността.

Откриването на херния налага ли раждане чрез секцио?

Не. Обикновено наличието на коремна херния по време на бремеността не е предпоставка за извършване на секцио. Важно е да информирате гинеколога, който следи вашата бременност, че имате херния, за да се вземат всички нобходими мерки по време на бременността и раждането. При най-честите хернии - ингвиналните, уголемяващата се постепенно матка избутва коремните органи назад и се ограничава възможността за получаване на заклещена херния. Така наличието на херния не бива да ограничава режима на бременната и съответно в повечето случаи не се налага раждането да е чрез секцио.

Препоръчително ли е оперирането на хернията по време на секцио?

Не се съветва едновременната операция на коремна херния при извършването на секцио и още повече да се направи секцио поради херния. Аргументите са:

* секцио е операция за раждане, когато това е противопоказно по нормален път. Често жените са с анемия. Необходима е бързина и минимален риск за майката и детето. Удължаването на операцията с херния пластика увеличава риска

* тъканите и анатомичните дадености при родилката са променени и ще претърпяват обратно развитие след раждането

* изтичането на околоплодните води в раната носят по-висок риск от възпаление в херния пластиката, особено ако се налага поставянето на платно за херния

* възможно е развитието на постоперативна херния в мястото на секциото веднага или няколко месеца след него. Така на втория етап ще се възстановят и двете хернии. Възможно е това да стане лапароскопски (безкръвно).

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Веселин Люцканов, д.м. - специалист хирург и херниолог,
Отделение по миниинвазивна и лапароскопска хирургия, Токуда болница - София; veselin.lyutskanov@gmail.com

 

 

Сподели: