Тя и Той

Кой плаща вкъщи?

Днес жените сме еманципирани. Това има много положителни страни, които ни облагодетелстват. Но какво става, когато вкъщи вече не само мъжът е глава на семейството? Когато и жената работи и е финансово независима, кой плаща сметките вкъщи? Как се разпредел

Кой плаща вкъщи?

Днес жените сме еманципирани. Това има много положителни страни, които ни облагодетелстват. Но какво става, когато вкъщи вече не само мъжът е глава на семейството? Когато и жената работи и е финансово независима, кой плаща сметките вкъщи? Как се разпределя семейният бюджет?

Семейството е социална институция, която се характеризира с определени социални норми, наказания, образци на поведение, права и задължения, регулиращи отношенията между съпрузите, родителите и децата. Семейството е и икономическа единица. То обединява лица, свързани икономически - от общ разходен бюджет.

Добре е семейният бюджет да се контролира и управлява от този в семейството, който има „вродени качества" за това (не винаги този, който печели повече).

За семейната двойка е много важно да определи ясно от самото начало кой е най-добър в изпълнението на различните дейности и да разпредели финансовите отговорности и задължения, да създаде собствени правила за управление на парите у дома. По този начин бихте могли да избегнете много конфликти на тази тема.

И все пак, какви варианти на бюджет могат да съществуват в семейството?

 Вариант първи: „Делба по братски"

Вариантът, който е най-щадящ и солидарен и за мъжа, и за жената. Няма значение кой колко взима. Всичко е по равно. В края на месеца или в началото, в зависимост кога взимате заплата, парите се събират и съвместно се изготвя бюджет. При този вариант на семеен бюджет няма скрито покрито. Двамата съпрузи знаят във всеки един момент с колко пари разполага другият и за какво ги харчи. Въпросът може да е спорен, особено ако единият печели повече. Затова можете да изберете и варианта, при който всички сметки и разходи се разделят по равно между партньорите.

Когато жената е влюбена и вярва в своите чувства и тези на мъжа си, тя не се чувства ощетена финансово, дори и да взима повече от него. Тя е абсолютно убедена, че каквото е нейно, е и на любимия. И обратното. В това няма нищо лошо, стига любовта да не е замъглила съзнанието ви до там, че да се окажете без никакви пари в края на месеца.

Мъжът се радва на хубавото си семейство, на любящата си жена и красивите деца. Всичко е по местата си, а отношенията са ясни. И все пак, като мъж, той се чувства доволен, че печели повече. Той е мъжът, силният пол. И това е нормално.

Този вариант се основава на взаимното доверие. Възможностите за вземане на решения са няколко. Парите стоят в обща каса, всеки един от партньорите има достъп до тях, но все пак един решава за какво ще се изхарчат този месец свободните пари. Това може да е и жената, и мъжът. Другата възможност е и двамата да взимат решения и да се консултират помежду си.

Вариант втори: „Разделяй и владей!" 

Мъжът може да се занимава с бюджета, финансовото плануване и балансовите отчети, да бъде отговорен за ремонтите, а жената да ръководи домакинството, да следи за развлеченията в семейството и др. По този начин монополът остава в ръцете на мъжа, но все пак позволява достатъчно равноправно участие и на жената. В този вариант вероятността да има такива, които са претоварени с ангажименти и такива, които не отговарят за нищо, е невъзможна. При него всичко е ясно: всеки разполага със собствената си заплата, с която трябва да покрие определени нужди. Така винаги ще знаете кой е виновен за неплатените сметки вкъщи или за непоправената тръба.

В случаите, в които жените отговарят за плащането на сметките, това е една възможност за тях да покажат колко са добри в сметките и как добре се справят с разпределянето им. Те никога няма да забравят да платят тока навреме или да напазаруват за вечеря. Те са стриктни и се придържат строго към първоначалния баланс. И все пак, всички знаем, че жените трудно задържаме „излишни" пари. Тя винаги ще намери „свободни" парички за нови обувки. За това мъжът й няма да знае.

Какво ще се случи, ако мъжът отговаря за тока и парното? Задължението може да се окаже доста досадна задача. Мъжете не обичат да ходят по общини и да се редят на опашки с бабите. А сърдитата леличка от другата страна на гишето вече е капакът на цялото преживяване. Това задължение ги натоварва емоционално. Той просто иска да даде пари и да се приключи. Добре, че вече сме европейска държава и има Интернет плащане. Това много улеснява нещата. Как ще балансира финансите? Сигурна съм, че ще се справи доста добре. Само дето, може би ще трябва да добавите още една графа в бюджета си - бакшиши. Мъжете са солидарни и винаги мислят за труда на хората срещу тях. Той никога няма да забрави да остави бакшиш на сервитьорката.

Всяко семейство има своите особености и разбирания. Те са толкова разнообразни, че няма как да бъдат изброени. Това е така, защото управлението на семейния бюджет е труден и деликатен въпрос. Тук няма правилно и грешно. Важно е и двете страни да се чувстват удовлетворени. Не бива да забравяме, че животът е странно нещо и може да се завърти така, че свят да ни се завие. Никой не е застрахован и може да изпадне в тежко положение... „в добро и в зло", „в богатство и в бедност".

Парите са преходни и не трябва да забравяме кои сме и защо сме с този човек. Един ден нещата могат да се обърнат и да се наложи ние да разчитаме на него. Затова нека бъдем солидарни и да не погазваме чувствата и правата на човека до нас!

Мира Добрева, тв водеща:

„Със съпруга ми Жоро сме семейство от твърде скоро, затова не смея да твърдя кой модел на управление на семейния бюджет е най-добър. Все пак, предпочитам нещата с финансовата част да останат, както бяха преди да се оженим. С него никога не сме броили парите си до стотинка. Всеки от нас разполага с лична банкова сметка и карта. Никой не знае колко пари има в картата на другия, не си държим сметка и не си поставяме ограничения в това отношение.

Същевременно имаме и обща карта, която Жоро зарежда с пари и с нея плащаме всички сметки и разходи, които имаме през месеца. Ако трябва да кажа с две думи, Жоро формира и управлява семейния бюджет, защото той носи по-сериозните суми вкъщи". 

Иван, тв водещ:

„Всички пари се дават на Вихра и тя има ангажимента да купува всичко необходимо и да плаща всички сметки. Вихра отговаря за разпределението на бюджета в нашето семейство. В себе си оставям само парите, които са ми нужни за деня".

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: