Тя и Той

Когато тържествува любовта

„В този свят има едно нещо, пред което сме длъжни да се прекланяме - гения, и едно нещо, пред което трябва да паднем на колене - добротата". Тези думи на В. Юго утвърждават едни от най-стойностните характеристики на човека. Съчетанието от талант и доброт

Когато тържествува любовта

„В този свят има едно нещо, пред което сме длъжни да се прекланяме - гения, и едно нещо, пред което трябва да паднем на колене - добротата". Тези думи на В. Юго утвърждават едни от най-стойностните характеристики на човека. Съчетанието от талант и доброта е привилегия само на скромните хора. Именно такива са очарователните Съни Сънински и Стефани Рачева.

Изкуството изисква изцяло предани хора. Истинското семейство - също. Тези млади хора са озарени от любовта и таланта си.

Съни Сънински е един от най-популярните млади режисьори, автор на спектаклите: „Duende", „Уилям Шекспир - пълни съчинения), „Никой не знае, че съм куче", „Вечерен акт", детския спектакъл „Аладин и лампата вълшебна" и пр.

Съпругата му Стефани Рачева е актриса, участвала в „Картофена игра", „Актрисата"  - биографична пиеса за М. Монро, „Плажът", познат „глас" от сериала „Приятели", филма „Роботи", автор на отличения зад граница драматургичен спектакъл „Робинзон Крузо" и т. н.

Двамата са автори на театралната експозиция „България на длан" - триизмерни макети на култови местности и сгради от родината ни в звук и светлина.

Уверена съм, че ценностите и магията, които притежава това артистично семейство, ще се унаследят от сина им. Съни и Стефани със сигурност ще убедят своя син, че театърът поучава толкова, колкото „не може да направи това и най-дебелата книга".

Когато погледите им се фокусират върху малкия Иван, светът се смалява до трима души, ощастливени от съдбата и вдъхновени от обичта си. Ето и тяхната изповед:

Да си родител е...

Сънински: Един осъзнат акт на щастие. Продължението на делата ти и плод на любовта ти, която ще пребъде!

Стефани: Докосва завинаги големите дълбини и те прави човек с голямо „Ч". Сърцето ти се движи извън теб и расте пред погледа ти ден след ден.

Моето дете ме изпълва с...

Сънински: ... Чувство на безкрайно щастие. Дава ми усещането за безкрай.

Стефани: С хармония, преливаща от Вселената...

Изпитанията, на които ме подложи моята бременност...

Стефани: Голямата ми любов към Съни. Изпитахме неповторими чувства, които ни претвориха отново.

Раждането на детето ми, спомен за...

Сънински: Водовъртеж от мисли, очакване и в крайна сметка - радост до сълзи..

Стефани: Слънчево кълбо с увереното спокойствие на Далай Лама. И възклицанието ми:  „Ау, колко е красив!".

След раждането на детето станах...

Сънински: Странно колко се променя човек! Станах много по-амбициозен и което е още по-странно, станах изключително търпелив, защото осъзнах със сърцето си, че материята и детето ми изискват търпение.

Стефани: Ами не знам... Просто част от Вселената. Не съм се оглеждала. Обичам и обичам...

Дадохме това име на детето си, защото...

Сънински: Защото името Иван е на бащите ни, на жена ми и моя баща. Така винаги ще виждам в сина си моите родители, традицията и тяхната любов към мен!

Стефани: Бащите ни са достойни, уважавани мъже, доказали се и ще съм щастлива Иван да наследи това достойнство и да направи името им още по-привлекателно.

На прощъпулника синът ни хвана..

Сънински: Не сме правили прощъпулник, но засега, каквото вижда, го хваща.. какво ли значи това, не знам!

Стефани: Днес ме пита за бялата линия от самолета в небето. Не знам какво ще му предложим, но дано съдбата е по-досетлива и щедра.

Първата му дума беше...

Стефани: Осъзнато „мама" !!! Още към 5 - ти месец.

Сънински: Мама (естествено), но има една гласна, която употребява в милион варианти -  „А„. С нея той разказва за всичко, което го вълнува. Дори мисля да направя спектакъл за най-малките, който да се казва : „А!!!".

Вие сте в основата на инициативата „България на длан". Разкажете ни нещо повече за нея.

Сънински: С проекта „ България на длан" искаме да направим историята и образованието много вълнуващо и интересно. Проектът има амбицията да бъде витрина на културното ни наследство и да привлича хиляди деца, както от България, така и извън нея. Мисля, че такива проекти ще накарат децата ни да се вгледат в нас самите.

Стефани: Проектът е като ореол за всеки чувстващ себе си българин. Радвам се, че търсенията ни не спират и има смисъл от резултатите за хората. Екипът е огромен и ентусиазиран при всяка нова инициатива. Без този проект се чувствах празна и се радвам, че Иван се появи в неговото реализиране.

Детето и изкуството...

Сънински: Изкуството за детето е врата към света на идеите и въображението. Без изкуството детето е ощетено да бъде щастливо. Ако може, бих предложил на всички да последват примера ми. Само преди 10 години основах и измислих „Образователен театър", защото смятам, че театърът и изкуството в образованието ще помогнат емоционално да вникнем в темите и същността на процеса на обучение!

Стефани: Децата са венецът на изкуството. Детето е Уникат, извор без преповтарящи се имитации. Ако сме запазили това, ставаме творци. Затова, родители, само шлифовайте оригинала!

Ценностите, в които ще възпитаватe вашия син, са...

Сънински: Честност, търпение и воля!

Стефани: Искам да запълня всяка празнина и необходимост и засега той ме води успешно. Искам да се радва на простите неща и да умее да е щастлив! Да е търсещ!

Нещата, които обичате да правите заедно, са...

Сънински: Едно от най-любимите неща за тримата е закуската рано сутрин в нашето семейно имение на 60 км. от София! Там има няколко стари къщи, тип Боженци, където заобиколени от природата и традицията, на маса с бяла покривка и бели прибори, тримата сме част от хармонията на природата! Иначе пътуваме с удоволствие, а морето тази година беше голямото откритие за сина ни Иван. Толкова много вода на едно място и той е вътре в него. Това го водеше до екзалтация и щастие!

Стефани: Да, така е!

Най-комичната ситуация, в която ни е поставял синът ни е...

Сънински: Всеки ден ни изумява със своите открития!

Стефани: Съни го държеше и аз, вместо на Иван, пъхнах биберона в устата на Съни и чак след минута след смаяния поглед на детето се усетихме и двамата.

Трите житейски съвета на един родител...

Сънински: Направете дете, когато сте сигурни, че искате да му дадете най-доброто, на което сте способни. Това значи да го обичате от цялата си душа и сърце. Всичко останало идва с времето си!

Стефани: Съгласна съм със Съни, а и по-горе споменах някои неща за щастието и щлифоването.

Вашите пожелания към нашите читатели...

Сънински: Бъдете щастливи и щедри! Когато човек е влюбен в живота си и семейството си, може да си позволи да бъде щедър към другите. Животът е приятна екскурзия и експедиция към непознатото в нас. Вижте във всеки човек детето, моля ви! И как са го обичали мама и татко. Спомнете си колко грижи изисква човешкият живот, преди да наругаете някого. Обичайте!Интервюто взе: Албена Цветкова

 

 

Сподели: