Семейно здраве

Кажи: „А-а-ааа”

Много често срещано е детските сливици да се уголемят във възрастта между 2 и 7 - годишна възраст. Това е така, защото гърлото на малките деца е тясно и преглъщането може да блокира частично техните дихателни пътища. Увеличените сливици са основната причи

Кажи: „А-а-ааа”

Много често срещано е детските сливици да се уголемят във възрастта между 2 и 7 - годишна възраст. Това е така, защото гърлото на малките деца е тясно и преглъщането може да блокира частично техните дихателни пътища. Увеличените сливици са основната причина за хъркането. Децата спират за кратко дишането си по време на сън.

Не пренебрегвайте хъркането

Сливиците помагат за спирането на вируси и бактерии от външната среда. Много често срещано е детските сливици и аденоиди (подобни месести бучки, намиращи се нагоре в гърлото) да се уголемят във възрастта между 2 и 7 години. Поради това, че гърлото на малките деца е тясно, преглъщането може да блокира частично техните дихателни пътища. Увеличените сливици са основната причина за сънната апнеа - състояние, при което децата хъркат и спират за кратко дишането си многократно по време на сън. Въпреки че сънната апнеа е рядко разпространена, голяма част от децата хъркат почти всяка нощ.

Но дори лекото хъркане може да има сериозни последствия. Нарушаването на дишането през нощта може да намали количеството кислород, достигащо до мозъка. Има много възможни симптоми, включително неспокоен сън, трудно събуждане, сутрешно главоболие и проблемно поведение през деня като раздразнителност, превъзбуденост и неспособност за съсредоточаване. Последствията могат да бъдат дълготрайни. Според някои изследвания хъркащите деца дори са застрашени от слабо представяне в училище.

Миналата година Ирена започнала да се тревожи за 5 - годишния си син Димитър, чиято раздразнителност нараствала постепенно. „Той постоянно плачеше за дребни и незначителни неща като например, когато не успее да нареди пъзела си", спомня си майката. „Знаехме, че не спи добре, защото се мяташе из цялото легло". Но на нея така и не й хрумнало, че това се дължи на сливиците му. „Накрая отведохме Димитър на доктор УНГ, който само хвърли поглед на гърлото му и каза: „Сливиците му са огромни!".

Освен всичко, вярвате или не, уголемените сливици могат да предизвикат и нощно напикаване. Докторите казват, че когато деца с проблемно дишане по време на сън най-после се унесат и заспят дълбоко, заспиването може да бъде толкова дълбоко, че те да изпуснат контрол над пикочния мехур и да се напишкат.

Някои лекари споделят, че в своя опит са виждали деца с уголемени сливици и затрудено нощно дишане, чиито главен симптом е бил, че те започнали да се напикават в леглото отново, след като от години са научени и привикнали към ходене по нужда в тоалетната. Още повече, неимоверното увеличаване на нивото на затлъстяване сред децата е както причина, така и ефект от сънна апнеа.

Дете с наднормено тегло обикновено има излишни мазнини и около гърдите, и гушата, което притиска дихателните пътища като прави от уголемените сливици още по-голям проблем, твърдят специалистите. Лошото е, че се получава порочен кръг. Детето развива сънна апнеа и понеже се уморява през деня, то няма енергия, за да се движи, което влошава още повече сънната апнеа.

Диагноза за сънливост

С порастването на децата техните сливици се свиват по естествен път, а дихателните пътища се разширяват. Това е причината, поради която лекарите ще счетат за нужно премахването на уголемени сливици, само ако създават конкретни проблеми. Ако педиатърът ви се съмнява, че детето ви има сънна апнеа, той ще направи преглед на гърлото и гушата, като освен това може да насрочи и преглед с рентгенов апарат за прецизно установяване на точната големина на дихателните пътища. Ако все пак сливиците са уголемени, следващата стъпка е да отидете на преглед при отоларинголог. Първото, което той най-вероятно ще препоръча, е да бъде направено изследване на съня през нощта, за да се наблюдава нощното дишане на детето. Това се прави в специално оборудвана лаборатория в болницата.

Как става всичко това:

Трябва да пристигнете няколко часа преди времето, по което вашето дете заспива обикновено. Сензорчетата на апарата ще бъдат поставени върху кожата на детето. Те измерват кръвното налягане, движението на очите и краката и мозъчната активност на детето, докато спи през цялата нощ. В повечето болници или центрове за изследване на съня ще има легло в стаята при детето ви и за родителите. Лекарите уверяват, че повечето деца заспиват безпроблемно в лабораторията. Тези, които обикновено будуват и се притесняват, са родителите. Ако все пак здравната ви осигуровка не може да покрие сумата за едно такова изследване, има и друг начин. Можете сами да заснемете съня на детето си. По-добрите лекари могат да преценят дали детето страда от уголемени сливици, които причиняват сънна апнеа и само по такъв видеозапис.

 Наистина бързо решение

Танзилектомия всъщност е операция, позната от дълбока древност. Сведения за първата подобна операция имаме от римския хирург Целз - 30 г. сл. Хр. Целз описва как изтръгва сливиците с кука. Слава Богу, сме изминали доста път оттогава. Днес има два различни подхода при танзилектомии:

Традиционният, при който целите сливици (обикновено и аденоидите) се премахват и по-новата процедура, при която хирургът оставя малка част от тъканта, която служи за защита на мускулите на гърлото (гълтача), кръвните съдове и нервите. Тя е по-безболезнена в сравнение с традиционната и след нея децата се възстановяват по-бързо - обикновено в рамките на 4/5 дни, вместо за 7/10 дни.

Съществуват и по-нови методи за отстраняване на сливиците. Ултразвуковият хармоничен скалпел е апарат, който използва ултразвук и радиочестотна енергия за разграждането на сливиците. Той елиминира риска от термично увреждане на прилежащите тъкани.

Изследванията показват, че децата, оперирани с ултразвуков хармоничен скалпел за цялостно премахване на сливиците, изпитват по-малко дискомфорт през 10-дневния оздравителен период от оперираните по други методи.

„Ние бяхме изумени от бързото възстановяване на Димитър след операцията. Давахме му много сладолед, но на следващата вечер той вече не се нуждаеше от болкоуспокояващи и започна да си хапва от всичко".

Може да се наложи да натъпчете фризера си със сладоледени запаси за цяла седмица, но 15-минутната операция най-вероятно ще има огромен благоприятен ефект върху живота на детето ви, защото тя лекува сънната апнеа с 90 %-ова успешност.

За около година при повечето деца поведенческите девиации (проблеми) изчезват изцяло, след операцията.

"Родителите винаги са шокирани от резултатите. Разликата е огромна. Само за 4-6 седмици децата могат да се похвалят с чудесна концентрация и възможност да задържат вниманието си", споделя опитен лекар.

"Марина е като ново дете след операцията - чете като третокласничка, отслабна значително, спря да взима лекарства за алергията и вече играе в  училищния отбор по футбол" - радва се майка й. „Сега, когато спи спокойно през нощта, тя изглежда по-щастлива, а това е най-важното".

Преди операцията:

1 Как да подготвите детето си?

Ако е под 3-годишна възраст, то най-вероятно е твърде малко, за да разбере какво се случва, но усеща вашето притеснение. Ако е между 3 и 6  - годишна възраст, е много вероятно да се уплаши. „Най-добре бъдете искрени и кажете: „Ще те оперират, след това гърлото ще те боли, но ние ще ти дадем лекарства, за да намалим болката'". Уверете го, че много деца са били в болница, поради същата причина и че вие ще бъдете до него през цялото време.

2 Какво се случва в болницата?

Малчуганът не бива да яде и пие течности сутринта преди операцията. Сигурно ще ви позволят да седнете до него преди операцията и да му подържите ръката поне докато поставят упойката. Детето ще заспи за около 30 секунди и хирургът ще ви помоли да излезете отвън. В повечето болници ще се погрижат да сте в стаята за възстановяване при детето си, когато то се събуди, за да се чувства така, сякаш въобще не сте го оставяли дори за миг.

3 Пътят към оздравяването

Детето може да се прибере вкъщи само 90 минути след операцията. Докторите обикновено изписват болкоуспокояващи лекарства. Малчуганът ще възстанови нормалното си хранене в рамките на три дни, но все пак трябва да избягва приема на твърда храна.

Детето може да отиде на училище след седмица. Лекарите съветват да се избягват изморителни дейности за двуседмичен период.

 

Автор: Любослава Трайкова
Консултант: д-р Николай Улевинов, Специалист УНГ

 

 

Сподели: