Бременност

КАЛЕНДАР НА БРЕМЕННОСТТА

Месец ОСМИ

КАЛЕНДАР НА БРЕМЕННОСТТА

Безспорно бременността е един от най-вълнуващите и незабравими моменти в живота на всяка жена. През този период бъдещата майка и нейното бебе ще изживеят дългия път на промяната в очакване на раждането и  жадуваната среща помежду си. 

Месец ОСМИ

Какво ще усетите?

Осмият месец на бременността по правило няма да донесе някакви изненади за вас, тъй като по-голямата част от пътя до раждането вече е зад гърба ви и едва ли има нещо, което може да ви учуди. И все пак, за да бъдете подготвени, ви представяме някои от съпътстващите осмия месец особености на бременността:

- Нарастваща активност на мъничето в корема ви поради малкото пространство, с което разполага

- Отделяне на коластра от гърдите

- Често ходене по малка нужда

- Подуване на краката, разширени вени, хемороиди

- Болки в гърба и кръста

- Безсъние

- Разсеяност

Как ще се развива бебето?

И през осмия месец бебето продължава да расте с бързи темпове, като към края на периода достига до около 45 см дължина и тежи цели 2.5 кг!

Всички органи и системи са добре развити, така че ако се роди преждевременно, то има реални шансове да оцелее.

Освен това бебето може да реагира на конкретни стимули, които вече добре познава, например на гласа ви или на този на най-близките до вас хора, които чува. Именно поради тази причина специалистите препоръчват на бъдещите майки да говорят на рожбата си, да слушат хубава музика и да си осигурят колкото може повече положителни емоции и спокойствие.

Сега телцето и главичката на бебето са пропорционално разпределени, то има мигли и вежди, а ако го гледате на ултразвук, съвсем ясно ще видите и различните гримаси, които прави в корема ви - то може да мига, да надува бузки и да смуче палчето си.

 

Сподели: