Вкусно и полезно

Яйцето

... е идеалната природна форма, мистерия, магия, лекарство, храна и поличба, символ на творението, обновлението и възраждането в природата.

Яйцето

... е идеалната природна форма, мистерия, магия, лекарство, храна и поличба, символ на творението, обновлението и възраждането в природата.

 Космичното Яйцe символизира жизненото начало; зародиша на всички творения; първоначалния свят на хаоса; космическото време и пространство. Възникването на света от праяйцето е известно от многобройни митове за Сътворението. Самата Земя представлява яйце. Животът, създаден от едно божествено яйце, чиято черупка наподобява Земята; мембраната - въздуха; жълтъкът - огъня, а белтъкът - водата.

В алхимията яйцето е запечатаният херметичен съд, където се извършва "Великият Опит". В образния свят на алхимиците "философското яйце" е превръщащата се впоследствие във философски камък праматерия, носеща в зародиш потенциал за съзряване.

Философското яйце символизира творението. Пиленцето излиза от яйцето, след като обикновено само, без ничия помощ, счупва черупката. Тя е за него границата между небитието и битието - не е ли това началото на екзистенциалната философия?

В будизма черупката на яйцето е "черупката на невежеството". Да бъде пробита означава да се роди втори път и да се постигне просветлението, да се преодолее времето и пространството.

Фисолософският въпрос „Кое е първо - кокошката или яйцето?". Отговорът, според Библията, е кокошката: „И вечерта, и сутринта беше на четвъртия ден. Бог рече: „Нека водите донесат занапред изобилие от движещи се същества, които имат живот и птици, които могат да летят около Земята и в небесата". Битие 1:20.

Колумбовото яйце - израз за неочаквано просто решение на проблем. В основата лежи историята за Христофор Колумб. Когато опитали да омаловажат откриването на Америка, Колумб поискал да му дадат едно сварено яйце и предложил на всички да го поставят изправено. След неуспешните им опити, той го взел в ръка, притиснал го, счупвайки черупката в долния край и го закрепил изправено.

Мистичното яйце като символ играе роля в знахарството и култовете за плодородие, поради жизнената си енергия и потенциала да породи живот.

Смятало се, че яйцето има специални сили - вероятно осигурява защита, защото повечето са бели. Това е цветът, който се свързва с чистота и божественост. Било е вграждано в основите на сгради, за да отблъсква злото. Германците заравяли едно прясно яйце под прага на къщата, за да пази дома от „злото". Този обичай и днес съществува в Индия. В Европа закачват яйца в домовете за предпазване от градушки. Някога в Китай бабите на болно внуче отнасяли купа с ориз, едно яйце и две пръчки тамян на ъгъла на улицата. Храната подарявали, тамянът се запалвал, а от време на време бабата повтаряла името на болното дете. В Мароко болните рисували заклинания върху твърдо сварени яйца и ги изяждали, за да се излекуват. Еврейките се опитвали да лекуват стерилитет като поглъщали яйца с два жълтъка.

За да запазят здравето си, германците пробивали малки дупчици в двата края на яйцето, изваждали белтъка и жълтъка и напълвали яйцето с 13 зърна черен пипер и 13 гранули сол. Това яйце се закопавало в градината против температура.

Бременните римлянки носели със себе си яйце, за да предскаже пола на тяхното бъдещо дете, а френските булки стъпвали на яйце, преди да пресекат прага на новия си дом. Смятало се, че ако първото яйце на бяла ярка се постави под възглавницата, ще се появи насън бъдещият любим(а).

 Великденското яйце е пролетен символ на възраждащо се плодородие и аналогия с възкресение от мъртвите. В много обичаи е боядисвано, рисувано, украсявано. Традицията да се декорират яйца при настъпването на пролетта произхожда от Китай от хиляди години и преминава през Египет, Средния Изток и идва в Европа. От 224 година римляните имат обичай да изпращат на близки и познати като подарък шарени яйца. Християните "взели" този обичай, като му придали друг смисъл. Червеният цвят има особена сила, тъй като яйцата на великденските празници са обагрени с кръвта на Христос. Християните възприели яйцето като символ на прераждането на човека и го свързали с гробницата, от която Христос възкръснал.

Декорирането и оцветяването на яйца за Великден е традиция в Англия още от Средновековието. В книгата за разходи на Едуард I за 1290 година е записана покупка на 450 яйца, които да бъдат позлатени и оцветени за Великденски подаръци.

Яйца - сувенири. Смята се, че те притежават необикновена способност да предизвикват позитивни промени, да правят хората по-добри, по-чисти, по-мъдри и силни, а домашното огнище да избавят от натрупаната негативна енергия. Яйцето-сувенир може да бъде:

Стъклено (кристално) яйце - символизира чистотата на душата, искреност, съчувствие и смирение, а така също и духовно просветление.

Костеното яйце е за здраве, избавление от различни болести и недъзи, психологически подпомага изцелението на душата.

Дървеното яйце - увереност в своите сили, духовно усъвършенстване, миролюбие, заможност, душевен покой.

Каменното яйце символизира сила в борба с обидата, гнева, раздразнителността и агресията, а така също възстановява душевното равновесие и физическите сили.

Пластмасовите яйца, използвани за украса, правят своя дебют в началото на 60-те години.

Най-известните ювелирни Великденски яйца са изработени от известния златар Peter Carl Faberge - уникални шедьоври с небивал разкош и удивителна фантазия. Особено впечатляват с изненадите, скрити в тях - бижута, миниатюрни корони, копия на царските карети, яхти, дворци, градини, паметници. Обсипани били с камъни и цветя. Руският цар Александър възложил на Фаберже да направи специален Великденски подарък на съпругата си, съблюдавайки традицията да се подарява художествено украсено яйце. Бижутерът получава златен медал за първото си яйце, което е известно като Имперска кокошка. Външната обвивка е изработена от платина и бял емайл, придаващ ефекта на яйчена черупка, а вътре имало по-малко златно яйце. То криело изненадата - златна кокошка и украсено със скъпоценни камъни копие на имперската корона. Царицата Мария Фьодоровна толкова харесала подаръка, че царят поръчвал за всеки Великден нови яйца. "Ваше Величество ще бъде доволен" - така обикновено Фаберже отговарял на любопитството на царя, като запазвал в тайна идеята за поредното яйце. Създала се традиция, която продължила 32 години.

 Шоколадовото яйце за първи път се появява в началото на 1800 година в Германия и Франция. Отначало били твърди, а не кухи, както са сега. С развитието на технологията за производство на шоколад яйцата завладяват света. Най-популярният производител на шоколадови яйца е компанията Cadbury. Яйцето The Cadbury crеme egg с пълнеж от бял и жълт фондан, напомнящ белтъка и жълтъка на яйцето, е представено през 1923 г.

Българска обредност и символика

Народните вярвания са надарили яйцето с необикновена, вълшебна сила. То стимулира плодовитостта и раждаемостта, предпазва от зли сили, с него се правят и развалят магии и т. н. Яйцето въплъщава идеята за заможност, здраве, магическите сребърни и златни яйца могат да бъдат защитен символ.

 

Автор: д-р С. Михайлова

 

 

Сподели: