Lifestyle

Интимно

Специалистите смятат, че малките дами и джентълмени в бъдеще биха могли да избегнат много заболявания, ако още от първите дни след раждането се спазват някои хигиенни правила.

Интимно

Родителите знаят, че има голяма разлика между хигиената при момченцата и тази при момиченцата. Затова нека поговорим за интимната грижа!

Специалистите смятат, че малките дами и джентълмени в бъдеще биха могли да избегнат много заболявания, ако още от първите дни след раждането се спазват някои хигиенни правила.

От какво са направени момиченцата?

„Колко хубаво, че ви се е родило момиченце! Аз имам момченце и просто не знам как да се грижа за неговите интимни части!" - „Да и аз не разбирам много по тези въпроси...". Такъв тип разговори могат много често да се чуят сред младите майки. Много родители се сблъскват с явлението набъбване на млечните жлези и поява на течение от влагалището на дъщеричката. Не бързайте да се притеснявате! Това състояние на новородената ви дъщеря специалистите наричат „полова криза".

Теченията могат да бъда съчетани с кръв (няколко капки) или да са безцветни. И едното, и другото е нормално. В периода на половата криза може и да няма течение, например заради плътната девствена ципа. В този случай се обърнете за консултация към детски гинеколог.

Помолете педиатъра да прегледа по-внимателно гениталиите на бебето ви, особено ако по време на бременността сте имали гинекологична инфекция или силна млечница. В този случай е много възможно бебчо да „прихване" нещо, минавайки през родовите пътища. Инфекциите, които проникват през влагалището на новороденото момиченце, се лекуват бързо и лесно. Помнете, че дори мъничката „жена" се нуждае от особени грижи.

Срастване и гъбички

През първите дни и седмици от живота на момиченцето могат да се появят срастване, полови гъбички или синехии (физиологично слепване). Много е важно това заболяване да се хване възможно най-рано, именно защото предизвиква задържане на уринирането, което е опасно за детето. Ако е в начален стадий, е достатъчно да се използва мас с естроген, а ако е в по-късен етап, се налага хирургическа намеса.

 На преглед при детския гинеколог

Ако открият на  вашето момиченце високо съдържание на левкоцити, ще се наложи да го заведете на преглед при детския гинеколог - много е вероятно да има възпаление на влагалището. Напълно възможно е причината да се крие в инфекция, прехвърлена на бебето от мама по време на раждането. Въпреки това, в повечето случаи става дума за неправилната интимна хигиена, когато във влагалището попадат екскременти (изпражнения).

При момиченцата, изкарали вирусна инфекция, може да се появи също и течение. Най-често след около 3 - 5 дни то изчезва само. Ако по някаква причина това не се случи, се обърнете към лекар.

 Нужни бактерии...

Половите органи на момиченцата трябва ежедневно да се мият с топла вода. До периода на половото съзряване организмът на вашата дъщеричка не изработва кисело - млечни бактерии, които защитават влагалището от инфекции. Единствената защита е правилната грижа на интимните части. Може да преварявате вода и да добавяте запарка от лайка.

За овлажняване на половия процеп използвайте специализираните детски кремове и масла.

Докато момиченцето е още малко, е най-добре да го подмивате с топла вода след всяко посещение в тоалетната, а когато започне само да използва тоалетна хартия, научете го да прави това правилно: отпред - назад, за да не допуска попадането на микроби във влагалището.

ВНИМАНИЕ!

Оглеждайте половите органи на дъщеричката си само с чисти ръце, с изрязани, къси нокти и винаги измивайте ръцете си преди да миете интимните части на детето.

ПРАВИЛА ЗА ХИГИЕНАТА НА МАЛКИТЕ ДАМИ

1 Свалете използваните пелени или памперс, почистете остатъците фекалии от кожата с помощта на влажни детски кърпички или влажна марля. След това си измийте ръцете и внимателно забършете нежната област с бебешки кърпички с лосион.

2 С друга кърпичка с лосион внимателно забършете и между всички гънки при слабините.

3 За премахването на останалата влага сложете първо на дланите си и след това равномерно разпределете по кожата крем против подсичане.

4 Вдигнете крачетата и с чиста кърпичка почистете гениталиите отпред - назад, за да не попадат микроби от аналния отвор към нежните части.

5 С чиста бебешка кърпичка почистете аналния отвор, а за да премахнете влагата от дупето, използвайте бебешки крем против подсичане.

6 Нанесете детски крем и масло, които предотвратяват изсушаването на кожата, раздразнението и възпаленията.

7 Едно от задължителните правила - подмивайте момиченцето винаги, направлявайки водната струя отпред - назад. Правете го по няколко пъти на ден. При наличието на течение от половите органи се налага да правите това още по-внимателно. В този случай използвайте и отвара от лайка.

8 Обезателно научете дъщеричката си да се подмива сутрин, преди лягане и задължително след ходене до тоалетна. Постарайте се да привикнете щерката на това до навършването на 5 - 6 годинки, когато вече за детето е нормално да се крие от родителите си и да ходи самостоятелно до банята.

ВНИМАНИЕ!

Ако не е абсолютно наложително не почиствайте половите устни на детето отвътре - само отвън.

Какво имат момченцата под талията?

Уролозите смятат, че болшинството от мъжките проблеми се коренят в първите 5 години от живота на „мъжете" и до голяма степен са свързани с погрешната хигиена.

Като начало, проверете всичко ли си е на място, всичко ли е наред. Разбира се, не е ваша работа да поставяте диагнози, но можете да обърнете внимание на лекаря на всичко, което ви се стори неестествено.

Задръжка на тестисите

Тестисите на момченцата трябва да се намират в скроталната торбичка. Задръжката на тестисите се нарича от лекарите „крипторхизъм". Това е  явление, при което единият или и двата тестиса се намират извън своето анатомично място. Задръжката може да бъде в слабинния канал или в коремната кухина. В този случай мъникът трябва да бъде заведен на уролог. Задържането на единия или и на двата тестиса изисква своевременно лечение. Колкото по-рано се проведе то, толкова са по-големи шансовете за запазване на нормална оплодителна способност. Препоръчва се това да стане преди навършване на 2-годишна възраст.

„Асансьорният тестис" е проблем, при който не винаги лекарските мнения са единни. Тестисът свободно се придвижва от слабинния канал до дъното на скротума и пак се „изкачва" в канала. Към първата година подвижният тестис окончателно се установява в скроталната торбичка. Не винаги е нужна операция. Наложително е добър специалист по детска хирургия да прецени дали няма съпътстваща херния, което вече е показание за хирургическо лечение, но във всички случаи не трябва да се изчаква дълго - не по-късно от третата година.

 Къде е дупчицата?

Погледнете къде се намира отвора на пикочния канал, когато мъникът пишка. Понякога той е разположен не на върха на главичката, а на горната или долната повърхност на пениса. Дори без да предизвиква болка, тази особеност може да бъде причина за затруднения при половия живот, но не винаги се препоръчва оперативна намеса.

Допълнителна плът

Когато бъдещият юнак се появи на бял свят, цялата главичка на половия член е покрита с кожичка - удължена допълнителна плът. Това е така наречената „физиологична фимоза". Тя изчезва около 3 - 5- ата годинка. Фимозата при малките момченца е по-различна от патологичната (тази, която е причинена от възпаления). Удължената кожичка, по правило, без особени усилия може да се отдели от главичката на половия член. На вътрешната повърхност на препуциума (кожичката) са разположени мастни жлези. Смазката (смегма) може да бъде причина за възпаление на главичката - баланопостит.

При деца е възможно да се усложни с баланопостит и възпалителният процес предизвиква разрастване на съединителната тъкан, която прави отвора на кожичката плътен и тесен. Тук единственото лечение е оперативно.

А как влияе обрязването на хигиената? В най-добрия случай ви избавя от необходимостта да обръщате каквото и да било по-специално внимание за тази част от тялото на момченцето. Под кожната гънка, покриваща главичката на пениса, както знаем, могат да се съберат мръсотия и всевъзможни бактерии. Затова и в горещите страни обрязването е така актуално.

ПРАВИЛА ЗА ХИГИЕНАТА НА МАЛКИТЕ ДЖЕНТЪЛМЕНИ

1 Когато махате мръсната пелена или памперс, поставете между крачетата на мъника една чиста пеленка, тъй като при преобуването (особено момченцата), поради разликата в температурата се напишкват.

2 С навлажнена в сапунена вода (+ 37ºС) марля почистете интимните части, след това с друга марля, намокрена с топла вода, без сапун, почистете и крачетата. Движете се отгоре надолу и обръщайте специално внимание на кожните гънчици. С друга марля обработете половите органи, кожичката и всички гънки около интимните части.

3 Премахнете влагата като внимателно попиете с кърпа, а след това намажете с крем против подсичане. Особено внимавайте с кожата около слабините.

4 Когато използвате бебешки крем, ако го съхранявате в хладилника, се налага да го стоплите преди да намажете кожата на детето. Тук правилото е да започнете да мажете първо крачетата, после слабините и накрая тестисите.

Под водната струя

За да избегнете попарване с горещата вода, винаги преди да започнете процедурата, проверявайте с лакът температурата на водата - тя трябва да е + 37ºС. Хванете малкия мъж подмишница и го доближете към водата. С изправена длан и меки движения измийте бедрата, тестикулите, половите органи и всички гънки.

1 На масата за повиване постелете една пелена, която да попие влагата от кожата. За да сте сигурни, че дупето няма да остане влажно, напудрете го и после втрийте и бебешко олио.

2 Подмивайте мъника всеки път, когато е акал, както и вечер преди лягане. Може да приготвяте вана с лайка и босилек веднъж на 4-5 дни. Главното за бъдещия мъж е да подхождате редовно и внимателно към неговата хигиена.

Още един съвет

Когато миете под душа 4-5 годишно дете, забелете главичката на пишлето и измийте внимателно със сапун, като постепенно приучавате мъника да прави това сам. Ако отворът на кожичката е прекалено малък и не позволява забелване, трябва да се обърнете към лекар.

НА ВНИМАНИЕТО НА МАМА

1 Не оставяйте детето голо, когато вече може да пълзи самостоятелно из апартамента.

2 В пясъчника е най-добре да го пускате с памперси и плътни памучни панталонки или шорти. Същото се отнася и когато сте на море за плажа, никакви голи дупета по пясъка!

3 За да повишите защитата от външна инфекция през периода на пълзене, може да обгрижвате интимните части със специален противовъзпалителен крем.

4 Пространството за игра на детето е най-добре да бъде „забранено" за домашните любимци.

5 Трябва да знаете, че ако мъникът е неспокоен и постоянно държи ръчичките си там, където не трябва, най-вероятно има сърбеж в интимната област.

6 През нощта мъникът се оказва във вашите постели? Помнете, че той трябва да лежи на свой чаршаф, а не на общ с родителите, и в никакъв случай гол. Дори с мъжа ви да нямате никакви заболявания, чуждата флора не е полезна за него.

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Красимира Иванова, неонатолог
  

 

 

Сподели: