Здраве

Имуностимулантите

Температура, кашлица, хрема - за много родители, особено на по-малки деца, студените месеци се превръщат в истински ад. В стремежа си да опазят по-податливите на вирусни инфекции малчугани мнозина се втурват към аптеките в търсене на „универсалното" лека

Имуностимулантите

Температура, кашлица, хрема - за много родители, особено на по-малки деца, студените месеци се превръщат в истински ад. В стремежа си да опазят по-податливите на вирусни инфекции малчугани мнозина се втурват към аптеките в търсене на „универсалното" лекарство, което да сложи веднъж завинаги край на кошмара с честите заболявания. За съжаление съвременната медицина все още не е измислила подобна панацея. Затова най-удачният вариант е да се опитаме да помогнем на имунната система на детето да се справи сама с атаките на вирусите.

Имунопрофилактиката най-общо се дели на два вида - специфична и неспецифична. Първата се съсредоточава върху предотвратяването на определени заболявания като хепатит В, коклюш, заушка, рубеола, морбили, грип чрез поставянето на ваксини. Неспецифичната профилактика цели да повиши общата устойчивост на организма срещу болести. Именно тук идва ролята на т.нар. имуностимулатори, чиято цел е да засилят имунния отговор и да противодействат на вторичните бактериални инфекции.

Първият „имуностимулант", с който се сблъсква организмът на детето, е кърмата. Майчиното мляко доставя на бебето всичко необходимо за неговото развитие плюс готови антитела.

При по-големите деца обаче родителите са изправени пред труден избор заради изобилието от имуностимулатори в аптечната мрежа. Все пак лекари съветват да не бързате с даването на такива препарати, особено ако мъникът е под 3 години и не е в групата на хронично боледуващите. Изследвания са показали, че истински проблеми с имунната система имат едва 5% от хората.  Вместо това наблягайте на здравословната храна, естествените витамини, закаляването и движението.

БОГАТ ИЗБОР

Аптечната мрежа предлага богат избор от синтетични имуностимулатори, получени директно чрез химичен синтез. Много от тях обаче не се препоръчват за малчугани до 3 години, така че повечето родители се обръщат към други варианти.

Т.нар. полибактериалните имуностимулатори, съставени от обработени по различен начин микроорганизми, имат широко приложение в педиатрията. На пазара у нас съществува разнообразие от подобни препарати, които са много полезни при овладяването на вирусните инфекции на дихателната система, тъй като успешно предпазват организма от развилите се поствирусни бактериални респираторни инфекции - ринити, бронхити, бронхопневмонии и др.

Хомеопатията също е постигнала сериозен напредък в сферата на борбата с грипните заболявания и поствирусните инфекции. В най-масово предлаганите хомеопатични имуностимуланти у нас са включени доказали ефективността си съставки като коластра, ехинацея, женшен, прополис, пчелно млечице, екстракт от котешки нокът и други.

Бабините рецепти за укрепване на имунната система, като приемането на мед, орехи, клеева тинктура, рибено масло и сребърна вода също намират приложение в укрепването на имунната система на детето. Все пак, преди да прибегнете до тях, консултирайте се с лекар. Не бива да се забравя и че въпреки полезните му свойства, медът може да отключи алергични реакции, така че той не се препоръчва за деца под 2 години.

Друг вариант са т.нар. мултивитаминозни сиропи, които съчетават няколко вида витамини и естествени екстракти в подходяща дозировка и засилват имунния отговор на детския организъм. Много от тях са направени специално за малчуганите и заради приятния им вкус детето ги приема с удоволствие от най-ранна възраст.

Като цяло по отношение на имуностимулантите за деца не бива да се забравят няколко неща. Първо: те са строго индивидуални. Преди започването на прием задължително потърсете съвет от педиатър. Второ: не очаквайте чудо. Имуностимулантите имат ограничено действие и ефект, особено при остри и хронични заболявания. Трето: тези препарати трябва да се приемат продължително време - минимум три месеца, и приемът им не трябва да спира, ако детето се разболее. Четвърто: те са абсолютно противопоказни за деца и възрастни с автоимунни заболявания. И не на последно място: имуностимулиращите препарати не могат да заменят силната и здравословна храна и движението.

 

Автор: Румяна Богданова
Консултант: д-р Бояна Петкова, Клиника по пулмология с интензивен сектор на СБАЛДБ, София

 

 

Сподели: