Lifestyle

Хранене по време на... Път

Няма да забравя първото преминаване на връх Шипка с кола и деца - пълно с екстри! Завой след завой, толкова ми е лошо, че едвам успявам да си държа очите отворени, а децата мрънкат, че ги болят коремите, реват, че им е лошо и нервничат ли нервничат.

Хранене по време на... Път

Няма да забравя първото преминаване на връх Шипка с кола и деца - пълно с екстри! Завой след завой, толкова ми е лошо, че едвам успявам да си държа очите отворени, а децата мрънкат, че ги болят коремите, реват, че им е лошо и нервничат ли нервничат. С много мъка и усилия някакси изкачихме върха, спряхме, дишаха дълбоко въздух и обратно в колата. Аз се поуспокоих - все пак краят се виждаше. Щом стигнахме дотук, значи след още 20 минути ще пеем песни, наслаждавайки се на пътуването. Тръгваме надолу. След десетия завой обаче първото повърна закуската - във врата на шофьора, т.е. на баща си. Кратка почивка за почистване. След още десет завоя процедурата повтори второто, но този път успях да хвана улова в торбичка. Слава Богу, третото си остана с мрънкането. Сигурна съм, че всеки е минавал по моя път и се е питал къде е сгрешил. Много често се оказва, че прилошаването по време на път идва от неправилното хранене.

 Ако пътувате с детето в чужбина, не му позволявайте да пие вода от чешмата в хотела или от чаша, поднесена на борда на самолет. Купете изворна от голям магазин.

Плодовете са много добър избор за хранене на деца по време на път. Най-подходящи са недразнещите стомаха банани, ябълки и освежаващите горски плодове.

 РЕЛЕФЪТ

Ако пътувате от Пловдив до Пазарджик, надали ще срещнете проблемите, описани горе. Ако обаче се захванете да стигнете от Видин до Кърджали, тогава вече ще се сблъскате с много по-големи трудности. А ако решите да осъществите семейна почивка в друга държава?! Не става въпрос за вашето главоболие и световъртеж, а за тези на хлапето, които постоянно го подтикват да ви моли да спрете колата... или самолета. Всяка майка първоначално прави грешки и след това става истински боец в приготвянето на детето за път. Преценете добре през какъв релеф ще ви се наложи да минете и с какъв транспорт ще трябва да преодолеете дългите разстояния. Пътуването с кола до съседния град не е проблем, но първото качване на самолет, стотиците завои в планината и пълната смяна на климат и часово време са истински предизвикателства за детския организъм. С времето сами ще установите кой тип хранене е най-добър за вашето хлапе преди и по време на пътуване, но засега можете да опитате да приложите някои от нашите съвети.

Ако пушите в колата, не го правете пред децата, особено когато сте на път. Цигареният дим ускорява позивите за повръщане.

ПРЕДИ ДА ТРЪГНЕТЕ

Хората са различни - някои хвърлят няколко чифта дрешки за детето в чанта и потеглят на път, други правят списъци, планират всичко до минутата и се опитват да предвидят евентуалните ситуации, в които биха могли да попаднат. Не е хубаво да изпадате в никоя от двете крайности, но е добре да подготвите някои храни по определен начин, за да сте спокойни за пътуването с малкото дете.

' Ако бебето се храни с мляко за кърмачета, не разчитайте да купувате вода от крайпътните магазини, пригответе си от къщи. Можете да я разсипете по шишетата за пиене и по път само да добавите млякото на прах.

' Не приготвяйте сандвичи и други храни с месо. Предпочитайте сирене, кашкавал, краставици, моркови.

' Добър вариант за „хрупане" в колата или автобуса са солетите, солените бисквити, морковите.

' Пригответе си специален комплект против повръщане: солени и кисели продукти - солети, ментови бонбони, лукчета, маслини, кисели краставички и... торбички, няколко на брой.

' Нахранете детето поне час и половина преди отпътуване и то с леки закуски - половин филия хляб с кашкавал, чаша таратор, ябълка, пакетче солети, сварен картоф.

Възможно е хлапето постоянно да иска да пие течности, тъй като усеща неразположение в стомаха и го бърка с глад и жажда. Не му позволявайте да се налива, тъй като това е предпоставка за повръщане. Добър вариант е чай от мента, приеман на малки глътки.

 Независимо дали сте в кола, в самолет, автобус, влак или кораб, научете мъника как да диша дълбоко. Покажете му как да поема въздуха в стомаха си и как да го издиша дълбоко. Нека диша през носа и да издиша през устата.

КРАЙПЪТНИТЕ СПИРКИ

Ясно е, че пътуването с деца налага често спиране. Услужливите търговци от крайпътните заведения и сергии улесняват преодоляването на чисто човешките нужди и неразположения. Ползването на техните услуги обаче изисква повишено внимание, особено когато на задната седалка возите хлапета:

' не предлагайте на децата, особено ако са под 8-годишна възраст, риба или други морски продукти, месни ястия или сандвичи с месо от заведения;

' не разчитайте, че плодовете и зеленчуците в салатите са измити добре и че тараторът е приготвен с минерална или изворна вода;

' не е нужно да разискваме проблема с майонезите, кремовете и сосовете;

' прекалено горещата храна не е за препоръчване по време на път, също мазните продукти;

' предпочитайте фабрично пакетираните храни, но не сладкишите;

' добре е да имате в себе си вода, бутилирана от познат за вас производител или налята лично от вас;

' ако детето е повърнало току-що, изплакнете устата му с малко вода и му предложете ментов бонбон или лъжичка кисело мляко, но нищо повече.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: