Развитие и обучение

ХИТРОСТИТЕ НА ПЕДАГОГА

Как постъпвате, когато детето изпада в истерия? Давате ли си вид, че не го чувате? Или дълго му обяснявате защо не може да изпълните неговата молба? Необходимо е да се научите да реагирате бързо на детските капризи. Ето някои идеи за справяне, които ни пр

ХИТРОСТИТЕ НА ПЕДАГОГА

Как постъпвате, когато детето изпада в истерия? Давате ли си вид, че не го чувате? Или дълго му обяснявате защо не може да изпълните неговата молба? Необходимо е да се научите да реагирате бързо на детските капризи. Ето някои идеи за справяне, които ни предлагат психолозите.

„Това е несправедливо!"

Ако вие сте майка на две деца, чиято разлика във възрастта е по-голяма, то със сигурност често се сблъсквате с недоволството на по-малкото, на което обикновено са му разрешени по-малко неща. Например, когато не му позволявате да гледа телевизия до късно, като неговия по-голям брат. „Това е нечестно, несправедливо! На него разрешавате, а на мен не!" -Как да се справите, когато детето ви нарежда през сълзи и никакви доводи, че брат му е по-голям от него, не помагат?

Никога не казвайте: „Е хайде стига, животът е несправедлив".

Как да се справите с конфликта

Най-доброто, което може да направите в подобна ситуация е да се поставите на мястото на детето. То е обидено и ще му бъде още по-обидно, ако се отнесете равнодушно към чувствата му. Кажете на мъника, че разбирате колко е разстроен и му обяснете защо му забранявате това, което разрешавате на неговата сестра или брат. Поговорете си с него, че колкото повече човек пораства, толкова повече права и задължения получава. Акцентирайте върху факта, че големият му брат/сестра не само гледа телевизия до по-късно, но още пазарува, пуска прахосмукачка, изхвърля боклука и т. н. И се старайте действително голямото дете да има повече отговорности, за да може по-малкото да вижда разликата.

„Но защо?!"

Със сигурност сте изпадали в ситуацията вашето прекрасно слънчице така да се заинати, да се облее в порой от горчиви сълзи и да нарежда „Но защооо не може?". И да го повтори сто пъти, докато в крайна сметка не получи това, което желае.

Никога не казвайте: "Защото аз така казвам!"

Как да се справите с конфликта

Задайте същия въпрос на детето. Когато то се сърди и пита защо, спокойно отвърнете „Как мислиш, защо ти отказвам?". Този въпрос ще го озадачи и ще се почуди „А защо наистина мама не ми разрешава?". Ако му е трудно да си отговори, тънко му намекнете правилния отговор. Тази тактика работи много повече, отколкото многократното повторение на милион причини. Цялата хитрост е в това ненатрапчиво да внушите на детето своята гледна точка.

„Защо за другите може, а за мен не?!"

Или по друг начин казано „А пък родителите на Иванчо му разрешават!". Израз, който поставя вас в ролята на ужасни тирани, а родителите на „Иванчо" - добри и разбиращи. Как да го накарате да разбере, че разумни ограничения все пак трябва да има?

Никога не казвайте:

„Мен изобщо не ме интересува какво разрешават на другите деца."

Как да се справите с конфликта

Обяснете на детето, че в различните семейства има различни семейни правила и традиции. По-често обсъждайте с него тези правила, които трябва да бъдат разумни, прости и конкретни. Не по-малко важно е то да разбере причината за появата на именно тези правила в семейството, за да не получи усещането, че живее в казарма.

„А пък татко ми разреши!"

В много семейства възниква един голям проблем - различия в методите на възпитание. Майката обикновено влиза в ролята на лошото ченге и налага по-строги правила, докато бащата е този, който разрешава всичко. Като резултат, когато остане с мама, мъникът неизменно отвръща на всяка нейна забрана „А пък татко ми разрешава!".

Никога не казвайте:

„Татко ти го няма тук!"

Как да се справите с конфликта

Ако сте забранили нещо на детето, не отменяйте забраната, но отвърнете „Ако смяташ, че татко ти ще разреши, то аз ще поговоря с него и заедно ще решим как да постъпим.". Във всеки случай (без значение дали сте стигнали до единно мнение със съпруга) детето трябва да разбере, че трябва да слуша както татко си, така и мама, баба, дядо, учителя си и други възрастни, които го възпитават. Спокойно, но твърдо повторете своите изисквания, докато детето не се убеди, че няма да отстъпите от взетото решение, независимо от неговите възражения. Така то ще разбере, че с викове и плач не може да привлече вниманието ви и  постигне  желания резултат.

„Не можеш да ме принудиш!"

Със сигурност ви се е случвало вашето мило и послушно дете да премине в другата крайност, като прояви инат и откаже да изпълни  молбата ви. А когато се опитате да поговорите с него, то да ви изкрещи „Не можеш да ме принудиш!".

Никога не казвайте:

„Именно това ще направя!"

Как да се справите с конфликта

Опитайте се да снемете напрежението, като превърнете всичко в шега, например „Разбира се, че ще те принудя, защото аз съм страшният лош вълк!". Или да го обърнете в игра. Така, ако детето отказва да се съблече преди сън, например, неочаквано за него кажете „Обзалагам се, че не можеш да се съблечеш и оставиш дрехите си на стола за една минута". Този метод проработва почти в сто процента от случаите и разпалено детето започва да се съблича.

Ако вашата уловка обаче не сработи, постъпете иначе - „Ако не се съблечеш сега, утре няма да играя с теб". Важно е да сте последователни и, ако детето не ви послуша, да проявите характер и да не играете с него. В противен случай ще разбере, че думите ви не значат нищо и лесно може да ви манипулира.

„Но аз искаааам!"

Познато ви е, нали? С детето сте в супер маркета, например, и то започва да ви засипва с молби да му купите някоя непредвидена от вас вещ. Но когато му отказвате, то с пълно гърло ви се противопоставя „Но аз искааам!". А каквото й да му обяснявате, е напълно безполезно.

Никога не казвайте:

„Не може винаги да получаваш това, което искаш."

Как да се справите с конфликта

На първо място проявете съчувствие към детето и не го лишавайте от надеждата, че някой ден ще получи желаната вещ. Кажете му нещо от рода „Ние ще се постараем да ти го купим за рождения ден или, ако искаш, можеш да си събереш от джобните пари". Това не само ще успокои детето, но и ще го научи на търпение и по-сериозно отношение към парите. Ако пък успее да си събере нужната сума и си купи желаната вещ със собствени пари, то ще се отнася много по-отговорно към нея и ще я цени, защото ще помни колко трудно я е получило.

Необходимо е да помните, че за хармоничното развитие на децата от първостепенно значение са разумните ограничения и откази. Децата, които не знаят какво е отказ, нерядко се невротизират, стават неуправляеми. Истината е, че на подсъзнателно ниво мъникът желае да почувства рамките на позволеното, желае да види, че светът е устроен просто, ясно, с очертани граници, които не трябва да се прекрачват.

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: