Семейна красота

Фотозащита

Да говорим за слънцето, за вредните последици от ултравиолетовите лъчи и как можем да се предпазим от тях.

Фотозащита

Да говорим за слънцето, за вредните последици от ултравиолетовите лъчи и как можем да се предпазим от тях.

Повтарящото се излагане на слънце без защита ускорява появата и подчертава белезите на стареене на кожата: дълбоки бръчки, загуба на плътност и еластичност, изтъняване на кожата, поява на петна и кръвоносни съдове, т. нар. фотоостаряване на кожата. Излагането на слънце без защита срещу УВ лъчите може да предизвика алергии и промяна в клетките, които в дългосрочен план биха могли да доведат до рак на кожата.

Не трябва да забравяте основните предпазни мерки по време на всяко излагане на слънце:

1.Продължителното излагане на слънце е опасно. Стойте на сянка. Избягвайте слънцето през часовете, когато то е най-интензивно (11-15h).

2.Не излагайте новородени, бебета и деца на преки слънчеви лъчи.

3.Защитете себе си, бебетата и малките деца с шапка, слънчеви очила и подходящо предпазно облекло.

4.Изберете защитен фактор, подходящ за вашия тип кожа. Нанасяйте продукта преди излагане на слънце - приблизително около 6 лъжици е количеството, достатъчно за тялото на възрастен. Повтаряйте нанасянето на всеки два часа при интензивно слънце, след излизане от водата, изпотяване или избърсване с кърпа.

На пазара се предлагат защитни фактори и продукти с различна консистенция, подходящи ЗА ВСИЧКИ ТИПОВЕ КОЖА.

Слънцезащитният крем 50+ на AVENE (Very high protection 50+ UVA, 50 мл, 26,10 лв.) е в удобна за употреба опаковка, попива бързо, не оставя бели следи, без аромат, съдържа термална вода за по-добра защита от свободните радикали. Подходящ е за лице и тяло.

Ако кожата ви се нуждае от хидратация, за вас е подходяща комбинацията хидратант с фотозащитен фактор. Така сте сигурна, че сте подхранила кожата си и сте защититена от слънчевите лъчи.

Hydraphase uv legere на La Roche-Posay (50 мл, 39,40 лв.) ви доставя целенасочена хидратация с термална вода за нормална към комбинирана кожа или такава, изложена на топъл и влажен климат. Специално адаптиран продукт да хидратира индивидуално различните зони на лицето според техните нужди.

Hydra+ на Roc (40 мл, 31,30 лв.) е хидратант с лека текстура за всеки тип кожа. Той привлича и заключва водата в кожата, възстановява резервите от подхранващи вещества и така хидратира кожата непрекъснато в рамките на деня, като същевременно я предпазва от слънчевите лъчи.

За силно дехидратирана кожа е подходящ обогатеният с термална вода Avene Hydrance optimal UV riche spf20 (40 мл, 32,31 лв.). Хидратира, възстановява и едновременно с това предпазва кожата от вредните външни влияния. Има по-малко алергизиращи съставки и е по-устойчив на вода, пясък и изпотяване. Без аромат. Удобен и лесен за нанасяне, не оставя бели следи.

ЗА НОРМАЛНА И СУХА КОЖА са подходящи кремовете, които се разтапят при контакт с кожата. Нанасят се лесно, не са мазни и не запушват порите.

Vichy предлага Capital soleil 50+ (Face cream, 30 мл, 15,25 лв.) за лице с чувствителна кожа. Предпазва кожата от вредните влияния на UV лъчите.

Eucerin Sun crème 50+ (50 мл, 23,80 лв.) оцветен крем за лице с разтапяща се текстура 2 в 1 предлага  едновременно високостепенна фотозащита и фон дьо тен. Получаваме максимална фотозащита и цвят, с който прикриваме несъвършенствата. Спестява нанасяне на фон дьо тен и хидратира, без да омазнява.

ЗА СМЕСЕНА И МАЗНА КОЖА са подходящи флуидите. Продукти, подходящи за хора с мазна кожа и акне, специално разработени за проблемни области. Формата флуид е лека, с матиращо действие и попива незабавно. Нямаме излишно омазняване и имаме нужното ниво на защита от слънчевите лъчи.

Флуидът на LA ROCHE-POSAY Anthelios xl 50+ (50 мл, 27,20 лв.) предоставя много висока защита при мазна и проблемна кожа, слънчеви алергии за чувствителна кожа или такава с непоносимост към слънцето. С намалено количество на химичните филтри, подходящ за вас, ако сте алергични.

Крем флуид на URIAGE с UVA-UVB spf30 (50 мл, 25,80 лв.) предоставя изключително тройно действие чрез балансирана защита, интензивна хидратация и защита от свободни радикали.

ЗА ФОТОЗАЩИТА В ГРАДСКИ УСЛОВИЯ е подходящ Ambre Solaire на Garnier (Sheer Protect Medium spf15, 75 мл, 14 лв.). Слънцезащитният крем за лице е за много чувствителна кожа. Той предпазва кожата ви от вредното влияние на слънцето с фактор 15 и предотвратява стареенето и образуването на петна.

Можем да ви предложим и новото решение на фирма Biotrade cosmeceuticals - Melabel sun spf50+ (50 мл, 16,35 лв.). Хидратиращият крем осигурява висока защита за всеки тип кожа, особено за чувствителна към слънцето и много светла кожа, склонна към изгаряния, при бременност, както и след химичен пилинг, лазерни или хирургични процедури.

 

Автор: д-р Весела Петкова, специалист дерматология и венерология, естетична медицина

 

 

Сподели: