Бременност

Битката на годината

10 начина да не преяждате

Битката на годината

Това е вашата година. Тя е годината и на вашето бебе. Годината обаче си има битка - как да направите така, че да се храните толкова, че детето ви да получава всичко нобходимо, и толкова, че вие да не качите и килограм в излишък. О, да, много добре знаете, че не трябва да ядете за двама, защото прекаленото тегло създава предпоставки за здравословни проблеми, но как да го направите, като „сега ви е паднало"?

1 Определяйте порцията си

Бременността увеличава нужните ви калории едва с 300 ккал, и то през втория и третия триместър. За да не преяждате, не се нахвърляйте върху всичко, което видите пред очите си. Слагайте си храната в чинии за ордьоври и салати, а не в такива за основни ястия - така ще консумирате по-малки количества.

2 Станете личният си готвач

Да готвите за себе си означава да контролирате калориите си. В ресторанта не знаете каква мазнина използват за ястието ви, докато вкъщи можете не само да подбирате здравословни продукти, но и да използвате щадящи организма ви техники на готвене като задушаване, печене, варене.

3 Подправете ястието си

Кога за последно иползвахте мащерка, естрагон или риган? Подправките дават аромат, без да добавят калории, и освен това ви засищат по-бързо. Внимавайте само с пикантните вкусове.

4 Яжте, но по малко

Малките порции, подадени на често, поддържат организма ви сит и няма как на следващото сядане на масата да преядете.

5 Подминете сосовете

Направете си салатен дресинг от лимон, зехтин, горчица и зелени подправки, вместо да изстисквате огромни количества майонезени и доматени сосове в чинията си.

6 Внимавайте какво пиете

През третото тримесечие е нормално да изпитвате жажда по-често заради увеличения кръвен обем. Пийте, но внимавайте какво - заменете газираните напитки със студен чай, вода, айран, фреш.

7 Дръпнете си един стол

Хората, които се хранят на крак, поемат повече калории, а също тези, които зяпат в телевизора от масата. Обърнете специално внимание на ястието, дъвчете бавно, мислете, че сте сити, почивайте си между хапките.

8 Ах, фибрите

Тези прекрасни полезни вещества предотвратяват запека, забавят храносмилането, карат ви да се чувствате сити и са толкова леснооткриваеми - плодове, зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести продукти.

9 Не излизайте от къщи без резерв

Носете със себе си пакетче сурови ядки, зърнено блокче или плод. Така няма да ви се налага да си купувате мазни тестени закуски или пакетирани сладкиши.

10 Междинките са капани

Междинните похапвания трупат излишните килограми - голяма чаша пълномаслено мляко с шоколад, шепа пържени фъстъци, малка пастичка. Всичко това не се отчита от вас като прием на храна, но организмът ви го поема като товар. Бъдете креативни и си направете сами малки закуски между храненията - плодови шишчета, шепа сурови ядки, краставици, филия черен хляб с маслини или каперси и т.н.

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: