Lifestyle

Бебешката коса

Всички искаме да имаме красива и здрава коса, но знаете ли, че за целта поддръжката й започва още от появяването ни на белия свят? И ако ние не се гордеем с нашата, защото е твърде суха или твърде мазна – можем да помогнем на своето дете да има коса, с ко

Бебешката коса

„Плешиво" или „космато"?

Косата при бебетата се образува още през вътреутробния им живот. Тя се появява приблизително през 20-та седмица от бременността. Към момента на появяването им на бял свят болшинството от мъниците са покрити с лек мъх, обикновено със светъл цвят.

Но има и такива деца, които природата е надарила с буйна коса.

Бебетата, родени с немного мъх на главата, народа обикновено нарича „плеши" (Не става дума за онези деца, които действително нямат никаква коса и главичката им блести - в тези случаи трябва да се обърнете към лекар). Други може да имат достатъчно голямо количество коса, която да им влиза в очите и да се спуска по врата.

Косата и гените

Дали детето ще се роди с лек мъх или с гъста коса, зависи от вас, по-точно от гените, които е унаследило от вас. Ако вие или вашият съпруг имате красива коса, може да се надявате и мъничето да е с такава. Това се отнася и за къдравите и вълнистите коси, което също е наследствен признак. Обаче той се явява рецесивен (признак, който се предава по наследство, но по-често се проявява генът на другия родител), затова децата с къдрави коси са по-малко.

Да измием главичката без сълзи

Към първите коси на мъника трябва да подходим изключително внимателно. Използвайте средствата за миене (шампоани и сапуни), предназначени специално за деца до една годинка. Те обезателно трябва да са преминали клинични тестове, потвърждаващи тяхната безопасност. Освен това те съдържат минимално количество алкали, което позволява внимателна грижа за нежната бебешка кожа на главата. В първите месеци мийте главичката не по-често от два пъти в седмицата.

Независимо от това, че на повечето шампоани има надпис „без сълзи", все пак се старайте да не попада пяна в очите на мъника. Ако, обаче,  това се случи, дори и да не му люти, промиването с топла вода е задължително!

Когато нанасяте шампоана, си изсипете неголямо количество от флакона в ръката и го смесете с топла вода - тогава вашето дете няма да усети неприятната хладина.

В никакъв случай не трябва да прилагате до една годинка балсами, маски и други подобни средства. Повечето съдържат опасни за кожата на главата на мъника вещества. Миенето със специалните детски средства „3 в 1" са разрешени не по-рано от навършване на три годинки. По-добре се обърнете към натуралните балсами - използвайте билки!

Ако косата на вашето дете е крехка, суха, пухкава, то най-доброто средство за нея е отвара от лайка. А за гъста коса, която трудно се разресва и лесно се заплита, е подходяща отвара от невен. Но  внимавайте с прекаленото увличане по билките  - както показва практиката, те много често предизвикват алергични реакции в детето.

Оптималната температура за къпане на бебето е 36, 5° - 37, 5° С. Можете да я контролирате чрез специален термометър или ако потопите лакът във водата. Ако сте решили да къпете детето в голяма вана, то го направете много внимателно, защото може да се изплаши в такова голямо пространство.

Търкане и сушене

Кожата на главата на детето е пет пъти по-тънка, отколкото у възрастния човек, затова основното правило за сушене на бебешката коса е - да не се търка! В противен случай може да повредите не само луковицата на косъма, но и кожата. Затова след къпане попийте „пухкавата" коса с хавлиена кърпа или пелена. По-гъстите и къдравите коси може да подсушите леко с помощта на сешоар.

През първия месец от живота на мъника всеки път след къпане му слагайте шапчица. През следващите месеци шапчицата е препоръчителна за децата с гъсти къдрави коси. На останалите бебчета е нужно да им се слага шапчица, ако в помещението е хладно.

Запознайте мъника с гребена

През първите седмици от живота на детето купете за него специална детска четка с меки влакна. По-гъстите коси трябва да се разресват по-често, защото иначе се заплитат и не изглеждат красиво. 

Разресвайте косата правилно: движете четката отдясно наляво, отляво направо, срещу растежа на косъма, а накрая - по посока на растежа.

Ако правите път на косата му, сменяйте го постоянно, за да расте косата равномерно. Скоро детето ще схване този процес и ще опитва да се реши самостоятелно.

Лечение на коричките

Ако забележите по главата на детето жълтеникави корички, не се плашете. Това явление е напълно нормално. Коричките по главата възникват практически при всяко бебе. Те са  резултат от дейността на мастните и потните жлези. За да го избавите от тях, час преди къпане обработвайте кожата на главата му с преварено растително масло (олио или зехтин) или със специален бебешки крем против крусти. В този период кожата много добре се напоява и по време на къпане коричките ще паднат.

Ако не се изчисти главичката от първия път, повторете при следващото къпане. След известно време коричките може да възникнат отново. И това също е нормално. Следвайте описаната процедура и при повторно появяване. Но ако детето ви няма корички по главата, не трябва да провеждате никакви „профилактични" процедури. Корички може и да не се появят, но ако започнете да търкате кожата, то може да повредите луковицата на косъма, като е възможно това да доведе до влошаване растежа на косата.

Окончателният цвят на косата се установява в периода от една годинка до три.

Правила за растежа на косата

На растежа на косата влияе правилното хранене и снабдяването на организма на детето с витамини и минерали. Кърменето през първата година от живота му е от изключително значение. Именно в кърмата се намират всички необходими за този процес вещества. Що се отнася до храната, то в нея задължително трябва да присъстват мазнини и въглехидрати, които също се отразяват благотворно на растежа на косата.

По отношение на комплексите от витамини и минерали, майката още по време на бременността трябва да ги приема. Често при бременните жени започва да пада косата. Това е сигнал, че организмът не получава определени витамини и тя трябва бързо да си ги набави. Обикновено витамините и минералите се препоръчват на бъдещите майки като профилактика. Всичко това се явява основа за добрия растеж и красивата коса на вашето бъдещо дете.

При много мъници съществува и още един процес - „оплешивяване" на тила. Когато започнат активно да въртят главички, лежейки в креватчето - косата им отзад започва да пада. Но това не е притеснително, защото с времето, когато детето започне да седи повече, отколкото да лежи, косата отново израства.

Обаче ако видите, че плешивостта започва да се увеличава, трябва да се обърнете към наблюдаващия бебето педиатър - това може да бъде признак за рахит.

Да я подстригваме или да не я подстригваме?

Обезателно ли трябва да обръснем главичката на мъника на една годинка? Тази тема е доста актуална днес. Педиатрите казват: правете го според вижданията си, уважаеми родители. По този въпрос няма никакви  медицински показания или противопоказания. Безспорно, че след бръсненето, косата може да расте по-равномерно, но на нейното количество не влияе - то е такова, каквото е заложено на генетическа основа.

Да се подстриже или не през първата година - това ще решат родителите. Ако косата на детето е доста дълга, то може леко да се подкъси, за да не му е горещо. А ако искате да пуснете дълга коса на момиченцето си, то може да минете и без ножица. Друга работа е бретонът: подстригването му е наложително и за момчето, и за момичето, и трябва да се прави регулярно. Дългият бретон може да стане причина за късогледство или да доведе до нарушение на зрението.

Ако косата на момиченцето ви е дълга, може да му купите различни фиби, ластици, панделки (подберете аксесоари, предназначени за деца). Използвайте ги както в ежедневието, така и по празниците. Дългите коси могат лесно да се заплетат в аксесоарите, затова обезателно ги сваляйте по време на сън.

БЛОНДИНИ, БРЮНЕТИ, РИЖИ...

Ние често се чудим за това какъв ще бъде цветът на косата на детето. Гадаем, спорим, предсказваме. И понякога попадаме в целта! Да предскажем цвета на косата не е толкова сложно, нали той се определя от наследствените фактори. Детето със сигурност ще има цвят на косата като вашия или като на ваши близки родственици. Помнете, че доминира тъмният оттенък.

Много деца се раждат със светли коси, които на по-късен етап потъмняват. Обаче промяната на цвета не е задължителна. Чернокосите деца, като правило, остават с тъмни коси и в бъдеще. Ако черната коса с времето просветлее, то такива случаи се отнасят към изключенията.

Рижите деца също не променят своя ярък оттенък. Рижият цвят често се появява при тези хора, които в детството си са били блондини. Цветът се определя и от националната принадлежност. Така например много рижи деца се раждат в Ирландия.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

 

 

Сподели: