Развитие и обучение

Астигматизмът – как да го разпознаем?

Вероятно не веднъж сте чували името на това заболяване, но знаете ли какво представлява, всъщност?

Астигматизмът – как да го разпознаем?

Вероятно не веднъж сте чували името на това заболяване, но знаете ли какво представлява, всъщност?

Обяснението

Човешкото око е сетивен орган със сложен физиологичен строеж и оптична схема, която позволява построяване на образите на обектите пред нас и предаване на картината чрез зрителен нерв към мозъка. Когато има нарушения при фокусирането на лъчите и образите се възприемат неправилно, вероятно става дума за определено заболяване, например астигматизъм. 

Астигматизмът е дефект на оптическата система на окото, при който се наблюдава разкривен образ, неспособност на окото да фокусира в еднаква степен лъчите, лежащи в две взаимно перпендикулярни равнини, пресичащи се по главната оптична ос на окото.

Причината за състоянието се дължи на това, че лещата на окото не е с правилна сферична форма и пречупва светлинните лъчи в една плоскост по-силно, отколкото в друга. При този дефект окото никога не може да построи добър образ на точков светоизточник - образът е във вид на малко елипсовидно петънце или на къса "чертичка". През деня картината е повече или по-малко размазана, подобно на снимка, заснета в движение.

При астигматизма носенето на очила (или лещи) е задължително. Той може да е съчетан с късогледство или далекогледство.

Причините

Като основна причина за появата на астигматизъм се посочва неправилно оформената роговица. Леката форма на заболяването може дори да остане незабелязана. Ето защо посещението при квалифициран детски офталмолог за профилактичен преглед е задължително!

Симптомите

Първият симптом е леко замъгленото зрение. Детето не може да вижда еднакво ясно линиите, ориентирани в различни посоки, а образите на предметите (особено по-ярките и с по-малки размери) може да изглеждат разтеглени.

Може да се появят главоболие, преумора, изкривяване или замъгляване на погледа, необходимост да държите предметите, които искате да видите, на по-голямо разстояние от нормалното. Освен това, при астигматизма клепачните ръбове се възпаляват често и се образува ечемик.

Видове астигматизъм

Съществуват 5 вида астигматизъм:

- прост миопичен астигматизъм - по единия меридиан окото няма нужда от корекция, а по другия има нужда от минусова такава

- сложен миопичен астигматизъм - и по двата меридиана окото се нуждае от корекция на миопията, като по единия от двата тази корекция е по-голяма

- прост хиперметропичен астигматизъм - по единия меридиан окото няма нужда от корекция, а по другия има нужда от корекция на хиперметропията

- сложен хиперметропичен астигматизъм - и по двата меридиана окото се нуждае от корекция на хиперметропията, като по единия от двата тази корекция е по-голяма

- смесен астигматизъм - по единия меридиан окото се нуждае от миопична, а по другия   - от хиперметропична корекция

 Често ли се среща?

Астигматизмът е често срещан проблем и повечето хора го имат в слабо изразена форма (физиологичен астигматизъм).

Кой е застрашен?

Всеки може да получи астигматизъм. Най-голям рисков фактор е наследствеността, т. е. ако в семейството ви има страдащ от този проблем, вероятността вие или вашето дете да се сблъска с него, е по-голяма.

Как се открива?

Астигматизмът се диагностицира при офталмологичен преглед. Децата със слаба или умерена степен на астигматизъм понякога имат проблеми в училище и чак тогава се установява наличието на този проблем. Затова е наложително детето да бъде прегледано от специалист - офталмолог преди да тръгне на училище.

Как се лекува?

Астигматизмът може да се коригира с помощта на очила или специални астигматични меки лещи със специална вградена корекция. При необходимост, освен астигматизма, тези лещи могат едновременно да коригират и далекогледство или късогледство.

Друг вариант за справяне с астигматизма е рефракционната хирургия. Кой от тези методи за лечение ще използвате зависи от лекарската преценка.

Най-важното тук е проблемът да бъде открит навреме! При своевременно лечение шансът за пълно излекуване на детето е 95 %.

 

 

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Майя Попниколова,офталмолог - "KID OPTICS"

 

 

Сподели: