Здраве

Аптечка за новородени

Покрай трескавото пазаруване за бъдещия малък член на семейството човек понякога забравя за дребните, но важни неща. Докато купувате сладурански бебешки дрешки, едва ли си мислите за лекарства и превързочни материали. А е добре да сте подготвени и за криз

Аптечка за новородени

Покрай трескавото пазаруване за бъдещия малък член на семейството човек понякога забравя за дребните, но важни неща. Докато купувате сладурански бебешки дрешки, едва ли си мислите за лекарства и превързочни материали. А е добре да сте подготвени и за кризисни ситуации. За да знаете какво да сложите в аптечката за новороденото, трябва да сте наясно с физиологичните му особености, какво е нормално и какво е повод за притеснение. 

БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ

Физиологична жълтеница. През първите няколко дни след раждането почти половината от новородените имат жълтеникав оттенък на кожата. Жълтеницата не изисква лечение. Ако протича в по-тежка форма, се следи от лекар.

Отделителна система. Урината на новороденото е бистра, но в първите два-три дни може да е по-тъмна поради повишено съдържание на пикочни соли. Те й придават керемидено-червен цвят. Изпражненията представляват тъмно-зеленикава, лепкава материя в първите дни.

Хормонална криза. Голямата доза хормони, получени от майката при раждането, може да причини уголемяване на млечните жлези и половите органи на новороденото и от двата пола. Това състояние се задържа за една до две седмици и преминава спонтанно, лечение не се налага. През първите дни след раждането при момиченцата може да се наблюдава наличие на оскъден, прозрачен стъкловиден секрет, който изтича от половата цепка.

Още от раждането им бебета се следят внимателно от лекар, така че ако има нещо притеснително, той ще ви каже какво да направите.

Когато се приберете от родилния дом вкъщи, ще трябва да се погрижите за:

Пъпчето. Остатъкът от пъпната връв изсъхва за няколко дни и пада обикновено към края на първата, а понякога и на втората седмица. В никакъв случай не се опитвайте да ускорите естествения процес, като дърпате пъпния остатък без лекарски контрол. Препоръчително е педиатърът да ви покаже как да се грижите за падането на пъпчето. Единственото, което трябва да правите, е да го почиствате с памуче, напоено обилно с етилов спирт 70%. Не забравяйте, че пъпчето не трябва да се мокри обилно (избягва се къпането във ваничка), докато не заздравее напълно. Ако при тоалета сте намокрили раничката, подсушете я с памуче, напоено в етилов спирт. С цел предпазване от инфекция е уместно използването на антимикробни продукти. След отпадането на пъпния остатък почистването на пъпната раничка става лесно с памучни тампони за уши, напоени в етилов спирт.

Нослето. Носните ходове при новороденото са по-тесни, лигавицата е нежна и ранима. Това често води до задържане на нормално налични секрети и характерно „сумтене" с нослето. Достатъчно е да се поставят по няколко капки  физиологичен разтвор във всяка ноздра. Аспиратор за нос  е необходим в случаите, в които вашето бебе има хрема. Той ще „засмуче" обилните секрети в резервоара си, който след това трябва да почистите. Естествено капките за нос се дават само по лекарско предписание.

Млечница. При новородените след хранене се вижда бял налеп по езика, но той изчезва до времето за следващото хранене. Ако обаче налепът остане и се разпространи  по лигавицата на бузите, езика, небцето и венците, вероятно става дума за млечница. Тя се предизвиква от гъбичката Кандида албиканс. За предотвратяването на това състояние е достатъчна правилна хигиена на устната кухина: изплакване с вода след всяко хранене. При необходимост педиатърът ще предпише лекарства за мазане.

Подсичане. За да се предотврати подсичането се използва крем на основата на цинковата паста. Цинковите кремове могат да се прилагат и за много видове детски обриви, както и за драскотини от нокти, но разбира се, след лекарски  преглед.

Колики. Обикновено започват през първите седмици от живота на бебето и са най-силно изразени към 6-ата седмица. За да спасите положението, са ви необходими капки и специален чай против колики. Те намаляват газовете и така облекчават страданието на новороденото. Обикновено чайовете против колики съдържат копър и анасон, но може да бъдат обогатени и с лайка. Напоследък в аптеките се предлага и мехлем против колики, който съдържа етерични масла от анасон и ким. Ефектът му е двоен, защото едновременно с нанасянето се масажира и коремчето. Разбира се, капките и чая не е наложително да присъстват в аптечката ви, ако бебето няма колики.

Болка. За да знаете как да спрете болката, трябва да сте наясно с причината за нея. Отговорът ще ви даде педиатърът и пак той ще ви каже как да я лекувате.

Температура. За да измерите бързо и лесно детската температура, се снабдете с дигитален термометър (удобни са тези под формата на залъгалка или за измерване в ухо). Може да се снабдите с температурно понижаващи лекарства за всеки случай, но не забравяйте, че на тази възраст те се дават само след лекарска консултация.

СЪВЕТ

Поддържайте добре заредена домашната си аптечка, като периодично проверявате срока на годност на лекарствата.

В АПТЕЧКАТА ТРЯБВА ДА ИМА:

  • Етилов спирт 70%
  • Антибиотичен спрей или пудра
  • Антипиретичен сироп
  • Памук за почистване на носле, обработка на пъпчето
  • Стерилни марли и бинт при евентуални рани
  • Аспиратор за нос
  • Физиологичен разтвор за почистване на нослето
  • Анатомични клечки за уши, подходящи и за почистване на носле и пъпче
  • Капки, мехлем и чай срещу колики
  • Дигитален термометър.

 

Автор: Татяна Вълчанова
Консултант: д-р Десислава Христова, педиатър - б-ца „Лозенец"-София, тел.0899147438

 

 

Сподели: