Здраве

Анализ на секрети при най-малките

Може да ви се струва пресилено да тичате при педиатър, защото вашето бебе напоследък подсмърча по-често или пък изпражненията му са променили леко цвета си. Все пак има случаи, в които е добре да заведете бебока при педиатър, за да реши той дали трябва да

Анализ на секрети при най-малките

Може да ви се струва пресилено да тичате при педиатър, защото вашето бебе напоследък подсмърча по-често или пък изпражненията му са променили леко цвета си. Все пак има случаи, в които е добре да заведете бебока при педиатър, за да реши той дали трябва да вземе секрет за изследване. Ето и основните случаи, в които това се прави.

Секрет от нослето

За да се направи изследване, трябва да са налице някакви показания. Например сумтене или хъркане от нослето при малките бебета, особено ако е по-продължително. В такива случаи обикновено педиатрите назначават лечение с овлажнители на носната лигавица или както им казват майките, „морски водички", които се впръскват. При положение че състоянието на бебето не се повлияе от това лечение, се взима носен секрет. След това се прави микробиологично изследване, за да се види дали има някакви бактерии и дали те са чувствителни към дадени антибиотици, за да се прилагат. Най-често при децата се хващат стафилококи, които са доста упорити, трудно се поддават на лечение, а и не винаги се налага да се проведе такова - понякога е достатъчно да се правят промивки с физиологичен серум. Антибиотичното лечение се назначава при по-тежките случаи по преценка на педиатъра.

Анализ на екскременти

Когато детето има повече изхождания през деня, ако тяхната консистенция е по-рядка, лошо мирищеща, ако детето има повишена температура  или пък майката види  патологични примеси в тези изхождания (слуз, кръв и др.) - тогава се прави микробиологично изследване на изпражненията.

Освен микрибиологичен анализ на изпражненията може да се направи

и биохимичен такъв, когато кърмачето има някакави храносмилателни проблеми. За да се хванат те, майката трябва да следи за несмлени частици от храната в изпражненията, по-обемисти или по-лошо миришещи изпражнения. Всякакви промени в консистенция, цвят, честота налагат да се направи изследване. Майката трябва да обърне внимание на тези промени, да се консултира с педиатър и той вече да реши дали да назначи  анализ на изпражненията.

Здравословни проблеми, които би могъл да покаже микробиологичният или  биохимичният анализ

Микробиологичният анализ на изпражненията ще покаже дали има бактериална чревна инфекция, или се касае за диетична грешка, като причина за чревното разстройство дисбактериоза или вирусна инфекция. Ако детето има диарични изхождания, газове, по-мазни изпражнения и загуба на тегло, следва да се направи и биохимичният анализ, т.е. изследване на изпражненията за наличие на кръв, мазнини и др., което би могло да насочи вниманието за наличие на проблем, касаещ абсорбцията на храните, например увеличеното количество на мазнини в изпражненията е добър скрининг за наличие на нарушена малабсорбция. Много вероятно е в случая да става въпрос за заболяване, което се нарича целиакия и представлява трайна хранителна непоносиост към глутена.

Преди постъпване в детско заведение задължително се прави изследване на детето за чревни паразити и бацилоносителство. Периодично се правят тези изследвания и на деца, които не посещават детски заведения. 

Изследване на урина

Профилактично се прави изследване на урина на 6 месеца, 1 и 3 годиники. 

Анализът на урината при бебето може да покаже например наличието на отклонения в седимента - повече левкоцити, еритроцити, белтък, промяна  в PH на урината. Различни изменения могат да сигнализират за наличието на някакво заболяване. При изследването на урината най-често се улавят вродени аномалии на отделителната система или някакви уринарни  инфекции.

Освен профилактичното изследване на урината такъв анализ може да се направи и при определени оплаквания. Най-често това са неясни температурни състояния, ако няма други симптоми, например на настинка, но е налице повишена температура.

Ехографско изследване

Това, което педиатрите се опитват да направят в последно време, е всяко бебе до 1-месечна възраст да мине на ехограф. Става дума за абсолютно безвредно изследване, при което се виждат бъбреците, тазобедрените стави, вижда се и трансфонтанелно мозъкът и може да се направи скрийнинг за някои много важни заболявания. При това изследване лекарят може да установи например че бъбречето на бебето има разширено легенче или някакви други отклонения. Тогава  вече се налага да се пусне микробиологично изследване на урината. Микробиологичното изследване на урината показва има ли бактерии в урината и какви са, което е важно за лечението.

Потен тест

Потен тест се прави при съмнение за муковисцидоза - наследствено вродено заболяване, засягащо всички жлези в организма - задстомашна (панкреас), тънко черво, бронхиална дърво, жлъчни пътища, потни жлези. Изследва се съдържанието на хлор в потта, тъй като при заболяването има патологично функциониране на хлорните канали със секретиране на жилава слуз от епителните клетки. Изявява се от страна на белия дроб с хронична пневмония - упорита кашлица, чести бронхиални инфекции и други, от страна на червата - с мекониум илеус, който се установява скоро след раждането, диария, нарушаване на растежа и прочие.

 Установяването на заболяването понякога се поставя в периода на новородено, но понякога по-късно в кърмаческа възраст. Потният тест представлява изследване на потта и количеството  хлорид в нея за определено време. Извършва се със залепване на марличка или филтърна хартия на определени места на кожата на бебчето след предварително локално третиране. Тестът е абсолютно безвреден и неболезнен, а в същото време е изключително важен за навременното поставяне на диагнозата и своевременното лечение.

 

Автор: Мила Попова
Консултант: д-р Христина Шкодрова - педиатър, детски кардиолог, лектор по първа долекарска помощ към БЧК

 

 

Сподели: