Детска психология

„Искам да се омъжа за тате” Комплекс на Електра

Вашето малко момиченце се цупи, става враждебно и дори агресивно към вас. Все повече се умилква в татко си и търси закрила при него... Ако не беше вашето собствено дете – сигурно щяхте да си помислите, че го ревнува от вас!

„Искам да се омъжа за тате” Комплекс на Електра

Вашето малко момиченце се цупи, става враждебно и дори агресивно към вас. Все повече се умилква в татко си и търси закрила при него... Ако не беше вашето собствено дете - сигурно щяхте да си помислите, че го ревнува от вас!

...И вероятно е точно така. Състоянието се нарича комплекс на Електра и е описан от Зигмунд Фройд. Името идва от героинята от древногръцката митология Електра. Неосъзнато влечение на момичетата към собствените им бащи и съперничество с майката за тяхното внимание - това е в основата си психологическото явление, аналогично по своята същност на Едиповия комплекс при момчетата.

Според мита, бащата на Електра - цар Агамемнон, се върнал от Троянската война и бил убит от Егист, любовника на майка й. Електра подстрекавала брат си Орест да отмъсти за смъртта на бащата, като убие майка им Клитемнестра и нейния любовник.

ЗИГМУНД ФРОЙД

Зигмунд Фройд (1856-1939) е австрийски невролог и психолог, основател на психоанализата. Той описва няколко фази на развитието на детето:

орална фаза (0 - 1.5 г.) - светът се познава чрез усещания на устата.

анална фаза (1.5 - 3 г.) - детето се обучава кога и как да отделя. Това е времето на властовите игри: детето се научава как да влияе върху възрастните.

фалическа фаза (3 - 6 г.) - протичането на Едиповия комплекс и комплекса на Електра

генитална фаза - през пубертета у здравия индивид желанията и удоволствията се центрират върху гениталиите.

Според Фройд психическите конфликти се пораждат от противопоставянето на подсъзнателните, инстинктивни импулси на човека и обществените норми, закони и ценности.

КОГА СЕ ПОЯВЯВА

Комплексът на Електра, както и Едиповият, се появява във възрастта между 3 и 5 години. Детето чувства силна любов и привързаност към родителя от противоположния пол. Същевременно е разкъсвано от враждебност и ревност към другия родител.

Каква ще е силата на този комплекс зависи от темперамента и характера на детето, както и реакцията на родителите. Едно е сигурно, на тази възраст всички деца - в по-малка или по-голяма степен - преживяват този комплекс. Нещо повече: той е определящ за емоционалния живот на децата по-късно, като тийнейджъри и сексуалното им поведение, като възрастни.

Затова - да се върнем при родителските реакции.

Отрицателното, по-рязко реагиране на майката или бащата към „любовното" поведение на момиченцето може да има травмиращ ефект върху него с последици за цял живот. Негативните реплики само пораждат тревожност и страх у него. „Пикът" на това състояние е около 5-та годинка. Може да прерасне в психическо напрежение, породено от подсъзнателното прикриване на емоциите към бащата. Психолозите съветват родителите да бъдат особено внимателни към малкото дете в този период.  Те следва деликатно да избягват коментари и върху отношението му към родителя от противоположния пол, а също и решителни действия на отхвърляне. В крайна сметка, независимо от поведението на родителите, всеки човек сам трябва да се справи със своя комплекс.

ФРОЙД ОТБЛИЗО

Австрийският психолог описва една интересна и важна разлика между комплексите на Едип и Електра. Нарича го комплекс за Кастрация. Може би „комплексите" на Фройд ви идват в  повече? Малко търпение - да обясним и този - става интересно! Според него, в началото момиченцето е силно привързано към майка си, докато към 5-та годинка не открие (анатомичната) разлика в половете. С комплекса за Кастрация то реагира на своята „полова ощетеност" - отсъствието на пенис. Смятайки своя пол за по-нисш, момиченцето още по-силно „прилепва" към баща си и желае да прилича на него. Ако в семейството има по-голямо момче, което е обект на всеобщо възхищение от възрастните и родителите, или пък майката е „мъжкарана", а момиченцето е пренебрегвано и лишено от достатъчно нежност, то нерядко развива мъжки наклонности.

РАЗВРЪЗКАТА

Към 6-7-годишна възраст момичетата се научават да потискат своята любовна привързаност към бащата. Те постепенно започват да се идентифицират с майката, като приемат нейните модели на поведение, ценности и роли. Това носи и психологическа изгода за момиченцето, защото така то получава един, макар и символичен, достъп до бащата. Така разрешен, комплексът на Електра след време може да се отрази на избора на партньор на момичето. Най-вероятно той силно ще прилича на бащата.

Психоанализата отива и по-далеч, като тълкува силното желание на жената първото й дете да бъде момче с потиснатото в детството желание да компенсира липсата на пенис.

Е, феминистките наистина има защо да мразят Фройд, нали?

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: