Нашият дом

„…не Ни трябва огън, а малка свещица!”

Три чаени свещички, плуващи в малки чашки по средата на масата и ХОП! - вашата дневна се е превърнала в хубав ресторант.

„…не Ни трябва огън, а малка свещица!”

Чакате гости, храната е готова, масата е сложена. Подложена чиния, чиния за основно, чиния за салата, вилица, нож, висока чаша за вода, чаша за вино, салфетка за хранене, подръпвате роклята си, оправяте червилото и ...нещо ви липсва. Свещи. Три чаени свещички, плуващи в малки чашки по средата на масата и ХОП!  - вашата дневна се е превърнала в хубав ресторант. И покривката изглежда по-бяла, и приборите по блестящи, и старият ви сервиз за хранене  - като нов. Не е нужно да чакате мъжа на мечтите си, за да запалите свещи. Въпреки че често вършат работа и за такива неща. Преди време мислех, че нежната светлина на свещите действа отпускащо само на романтичните души, но сега знам, че няма човек, който да не се  почувства като във филм, когато е обграден от запалени свещи. Мъждукащите светлинки могат да скрият много недостатъци - някоя неравност по лицето, някоя сянка, размазан грим и много често са виновни за кратките любовни романи тип „Няма да остана на закуска, мила, защото съм на работа в неделя...ммм, да, от 6 сутринта!"

Ако искате лицето ви да изглежда като обработено на Фотошоп, това е вашата светлина. Запалете свещи по земята, от онези дебелите, с по два-три филтъра, загасете лампите и гледайте мача. Не забравяйте, че свещите колкото скриват, толкова и показват. За романтичната ви кауза не винаги е добре да избягате от шумния клуб и да се отдадете на разговори на свещи. Блесналият ви от 3-те уискита поглед няма да убегне на никого на фона на огнените искри. Свещите няма да помогнат и ако залитате или пелтечите, също така. А ако в очите ви има настойчиво желание или отчаяно упорство, бъдете почти сигурни, че на тази светлина това ще си личи много повече, отколкото под блясъците на някой прожектор в клубовете. Нож с две остриета, както е с всички красиви неща на този свят. И стигнахме до: те са седнали на земята пред камината, пият вино, а около тях безброй мъждукащи светлинки. Красота! Аз лично, всеки път щом видя някоя такава сцена по телевизията, едно малко топче се свива в стомаха ми и крещи като обезумяло - Пожаааар! Пожааар! 155! 165! Ммм или там какъвто е номерът на пожарната! Така и не го научих. Внимавайте да не превърнете романтичното си гости в бурна веселба с пушек, пяна и красиви мускулести момчета в огнеупорни костюми. Не, че пожарникарите са лоши момчета, но едва ли някой от тях ще се навие за втора среща и кино.

А като стана въпрос за безопасност, когато бях малка ядях свещичката, която бутваха в ръката ми в църквата. От страх, от напрежение или просто от инат е било, вече не помня. Не помня и да ми е имало нещо след това, но това не е повод да оставите детето си да омете причудливите ви оранжеви свещи с дракони, които сте оставили на пода за красота. Сигурна съм, че не е добре за малчугана и със сигурност не спада към „здравословните боклуци, които изграждат имунитета".  Почти винаги децата са враговете на украсата и често ни се налага да избираме между спокойствието на празните рафтове и възможността цяла вечер да следим ще глътне ли този миниатюрен оловен войник, или ще лепне ръчичката си на свещта. Коледа е идеалното време да проверим всички тези опции. Елха, окичена с безброй играчки. (Признайте, че безопасните са скучни.) Голям Дядо Коледа с брада и двеста малки, идеални за поглъщане и слагане в носа, звънчета, окачени на червената му дреха. Шейна от восък, елени от восък. Всякакви свещи. Ниски червени в елхови пръстени. Еленче със шейничка, а в нея малка свещичка. Къщичка с прозорче, през което блести малка чаена свещичка и какво ли още не. Триглави и петглави свещници на прозореца. Всякакви чудеса на коледната лудост. Поне стотина причини да не откъсвате поглед от детето си, докато се радва на украсата. Но това не е причина тази година да не превърнете дома си в коледна приказка, украсена с нежната светлина на свещите. Вашата представа за романтика, за красота, за стил... всичко ще се отрази на малкото ви съкровище. А това автоматично прави другите притеснения маловажни.

В крайна сметка тази статия беше замислена за Коледа и свещите, а се превърна в нещо средно между „ Романтичното действие на свещите върху мъжете" и „Бюлетин за безопасността", но така или иначе две страници с уроци по стилистика на свещите може да намерите къде ли не. А все ми се струва, че по-коледно е просто да се обичаме, да не сме сами на празника и да сме спокойни и усмихнати. Честита Коледа!

Автор: Анна Свиларова

 

 

Сподели: