Анкета

Новини

Родителска практика

Системи на възпитание от цял свят
Брой 61 - Декември - 2011

Имате или ще имате дете? Искате то да стане човек? Е, ще ви се наложи да се постараете. Отглеждането на хлапето включва една важна подробност - възпитание. Подреждането на великолепна детска стая и осигуряването на най-БИО сред БИО-тата храни няма да ви помогнат да произведете характер първо качество. Най-вероятно ще си създадете сами система на възпитание след поредицата от неуспешни опити да излезете на глава с малкото съкровище. Ще „крадете" оттук-оттам и постоянно ще наслагвате парчетата от сложния пъзел, рисуващ картината на превръщането на дяволчето в ангелче. През следващите няколко месеца ще ви предложим методи на възпитание от различни краища на света (понеже „българския" всички го владеем) и от различни исторически епохи.


Прибирайки се от родилното отделение (а защо не още там), изнесете хлапето на балкона, съблечете го голо и го огледайте - дали всичко си му е на мястото. Не го мятайте през парапета, ако нещо не ви е симпатично - то ще се промени (в положителна насока). Идеята на съвременния поглед на спартанския начин на възпитание всъщност е просто да калявате детето. Както физически, така и психически!


КЛАСИЧЕСКИЯТ МЕТОД


Преди много години, в Спарта, основен акцент в израстването на момчетата е бил чистият тормоз. Ако някое хлапе направело беля, всеки възрастен можел да го накаже или дори набие. Когато детето навършело 7 години, го приемали в нещо като военно училище. Мъченията, на които били подлагани, всъщност изобщо не приличали на класни занимания, но определено давали най-важните уроци в живота на един спартанец. Момчетата трябвало да изберат свой водач (един от тях) и сами да осигуряват прехраната си. Дрехи не се полагали, за да не могат да се захващат за тях, докато се бият, а играчките се свеждали до мечове, копия, ножове и дървени прътове. Отчитайки факта, че военните общежития не се намирали в дивата гора (не си го представяйте като днешния „Сървайвър"), а край селата, намирането на храна по-скоро се състояло в грабежи от пазарите и къщите на жителите и по-рядко ловуване в чистия му вид. Голите и отчаяни от начина си на живот момчета всявали ужас със своите „наказателни" експедиции сред лаконците (местно население от низша класа, поставено в подчинение на спартанците) с набезите си.


Дотук добре! Обаче спането изобщо не било толкова лесно и комфортно. Децата спели в хамбари върху слама, между която промушвали коприва. Тъй като ходели голи, паренето от растението бил единственият начин да се сгреят.


Когато навършвали 12 г., момчетата участвали в голям за тях празник. Наградата за всички години, прекарани в лишения и изтезания, била носенето на дрехи. Оттук започвали и реалните бойни изкуства и технически уроци за водене на битки. След 17-ата си година момчетата били обявявани за истински спартански мъже и заслужено заемали местата си в най-елитните военни редици. Те имали право вече да носят най-силното оръжие - шестметрово копие.


ОСЪВРЕМЕНЕН ПОГЛЕД


Спартанската система определено изисква сериозно осъвременяване. Ако сте привърженици на строгите методи на възпитание, достатъчно е да вземете като пример хладните душове, дългите разходки на чист въздух, независимо от температурата навън, и спазване на поговорката „Мълчанието е злато". Ако обиждат хлапето ви в детската градина, оставете го само да се справи със ситуацията, дори и да се стигне до размяна на юмруци. Ако отказва да се храни, просто пропуснете вечерята - на следващия ден ще изяде двойна порция за закуска и чинията ще блести (от малкото езиче). Ударило се е? Разкажете му лекцията за спартанското възпитание. Резултат - раната е зараснала по-бързо от очакваното.


ПЛЮСОВЕ


* Спартанското възпитание е насочено предимно към момчетата, но основното изискване към момичетата е било да са стройни и атлетични - безспорно предимство.


* По спартански възпитаното дете е много полезно - не мрънка, не задава излишни въпроси, калено е, не пие много лекарства и не носи много дрехи.


* В кризисни моменти се справя лесно със ситуацията.


* Не търси майка си за всичко и взима решения само.


МИНУСИ


* Не е много хуманно да оставите детето през декември по блузка навън, нито да го оставите да краде храна, защото е изгладняло до несвяст.


* За момичета не е много подходящ метод на възпитание.


* За пълноценен експеримент може и да не ви стигне едно хлапе.


 


Автор: Десислава Христозова


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук