Тя и Той

Сексуалният темперамент

Сексуалната енергия в човека има пряка връзка с извънбрачните връзки - казват психолозите. Не е нужно да ни обясняват, че човек, при който сексуалната енергия е прекомерна и той е хиперсексуален, мислите му са насочени изключително към секса, по-бързо би

Сексуалният темперамент

Сексуалната енергия в човека има пряка връзка с извънбрачните връзки - казват психолозите. Не е нужно да ни обясняват, че човек, при който сексуалната енергия е прекомерна и той е хиперсексуален, мислите му са насочени изключително към секса, по-бързо би встъпил в извънбрачна връзка, отколкото друг, който не може да удовлетвори даже своя партньор в брака. Но това, което е добре да знаем е, че високата сексуална енергия не е тъждествена на полигамия. За добрия съвместен живот от значение е съвпадането на сексуалния темперамент на партньорите.

Що за животно е „сексуалният темперамент"

и има ли то почва в човека?

Сексуалният темперамент зависи преди всичко от физическото здраве и е свързан с общия темперамент на човека. Психолозите най-общо различават четири типа темперамент - сангвиник, холерик, флегматик, меланхолик.  Ние няма да се впускаме в общата психология. Достатъчни ще бъдат следващите изводи, характеризиращи сексуалния темперамент.

При всеки човек темпераментът е различен. Брачните партньори са се убедили в това от собствен опит, а онези, които имат намерение да встъпят в брак, е много важно да разберат сексуалния темперамент на бъдещия съпруг.

Като цяло сексуалният темперамент с годините не се изменя. Но заедно с това, на фона на общото отслабване на организма от възрастта или поради болест, сексуалният темперамент също може да отслабне. Така например при много жени съществува страхът от забременяване, вследствие на който се подтиска и сексуалното им желание. Затова не са редки случаите, в които жени, влезли в нефертилна възраст, изведнъж усещат силен прилив на сексуална енергия.

В един и същи човек сексуалният темперамент винаги е подложен на кратковременни колебания. Става дума за това дали имате настроение за интимност, или не. Например, мъжът ви се връща от работа в лошо настроение. Там той е имал куп неприятности. Нормално е в този миг да не му е до това. Но утре, когато намери решението на служебните си проблеми и делата му поемат друга посока, той ще обикне целия свят и съответно сексуалното му желание ще се възвърне.

На фазата възбуждане-успокоение могат да оказват влияние различни фактори. Обстановката например. При много хора сексуалното желание се понижава, когато в стаята е студено, когато чуват непознати звуци, при близко присъствие на друг човек. Но има и хора, които екстремната обстановка обратно - подсилва възбудата им.

Всеки партньор иска своето

Сексуалните потребности на мъжа и жената са това, което те желаят, от което се нуждаят, за да ги удовлетворява интимното общуване.  Ето как специалистите описват тази сложна психо-физиология - ако сексуалният темперамент е енергийният потенциал на човека, то потребностите са отражение на качествената страна на секса. Психолозите правят аналогия с бегача на дълги разстояния. Сравнението е удачно, защото половият живот на човека продължава десетки години. Скоростта на бегача е сексуалният темперамент. Това е важно, но далеч не е всичко. Освен скоростта има още редица характеристики и елементи, свързани с бягането. Бегачът по време на бягането не само движи краката си, но и мисли как да направи маневрата, за да изпревари съперника, как да овладее правилно дишането си, как да съхрани силата си за финала. Със сексуалните потребности всичко е по-сложно, защото при тях не става дума просто за пози и техника.

Сексуалните потребности обхващат и мислите, източниците на емоционалните проявления, сексуалните фантазии и игри, темперамента и много други. Сексуалният темперамент се явява съставният елемент на сексуалните потребности.  

Голям проблем е, когато сексуалните потребности при съпрузите не съвпадат. Даже при висок темперамент те няма да бъдат удовлетворени, или поне една от страните. След време той/тя си намира и друг партньор. Една жена може да има добър сексуален темперамент, мъжът също, но примерно, тя бързо се съблича и вмъква в постелите, докато той жадува да я види на стола пред огледалото, слушайки нейните обикновени женски приказки и наблюдавйки я как изпълнява вечерните си козметични процедури. Той мечтае да замине в света на еротичните фантазии, за да се върне после и направи всичко „видяно" заедно с нея. Но тя не го разбира и неговите желания й се струват чудати. Тя пък примерно е прочела книга за секса и не желае да изостава от модата, готова е да му устрои горещо интимно преживяване. Но ситуацията може и да се развие различно.

Едни мъже желаят жената на върха на възторга да бъде по-бурна. Други - предпочитат по-пасивни жени. На едни жени им харесват мъже, демонстриращи своята сила, на други - им е необходимо ухажване, изтънчен мъж, способен не по-зле да „пръсне пеперуди" над ярките, нежни цветове, които те си представят. Потребностите - това е негово величество Желанието. А то е безгранично в своето многообразие.

На крилете на Желанието

Сексуалните потребности във всеки човек са различни. И няма никакъв обективен ориентир, за да разберете потребностите на този или онзи човек извън общуването с него. С други думи нито по ръста, нито по цвета на очите или косите можете да определите сексуалните потребности на човека.

Сексуалните потребности често се променят. Днес жената обожава мъжа до себе си. Утре може да се скарат и неговата изтънченост, вежливи маниери й стават просто противни.

Сексуалните потребности като правило се увеличават. И тук се наблюдава естественото движение на човечеството напред. Човекът е заменил шейната с колелото. Каруцата с автомобил. На бавните автомобили алтернатива стават бързите самолети. Човекът е живял в пещери, а сега - в прекрасно устроени домове. На следващите поколения нашите домове ще изглеждат като къщурки. В първите мигове от връзката мъжът и жената просто се желаят един друг. Но по-нататък това вече им е малко, и те прибягват към разнообразяване. Иска им се сексуално развлечение на по-високо ниво. Проблемите се появяват, ако единият съпруг изостава. Винаги се намира партньор, който да увлече със себе си неудовлетворената страна. Остава ви едно: не изоставайте!

Даже при влошено здраве или импотентност при мъжа, често се съхраняват сексуалните потребности, които в тези случаи съществено се изменят - например  намира невероятно наслаждение в съзерцанието на екзотичен секс.

Сексуалните потребности на любимия човек трябва да се изучават. Съпрузите задължително трябва да го правят, за да удовлетворяват своя брачен партньор, да проявяват грижа за неговото сексуално самочувствие. В противен случай извънбрачната връзка е сигурна.

Няма идеални мъже и жени

Да, всичко казано дотук звучи повече от обещаващо за един дълъг полет през брачния живот - просто откриваш човека с идеален сексуален темперамент, този, който ще ти импонира и готово. Само че има много хора, които ще кажат - при нас сексът никога не е бил кой знае колко вълнуващ, но каква добра „фирма" сме с моя партньор (тук може би все пак също става дума за съвпадане на сескуалните потребности - ако са по-ниски). Не са един и два и случаите на съпрузи, които прекрасно удовлетворяват сексуалните потребности помежду си, но като „фирма", която трябва да работи за благото на семейството, са даже деструктивни. За съжаление, идеални мъже и жени няма, още по-малко, когато се отнася за семейство. Възрастните хора с успешни бракове казват - най-голямото майсторство в създаването на семейството е да съумеете да го подкарате като колело, така че да няма остри ръбове, които да го спират напред. Да, те говорят за толкова преговаряните компромиси! Но не трябва да забравяме и друго - ако компромисите ни карат да се чувстваме нещастни, ограбени, незадоволени, то по-добре е да преосмислим връзката си.  

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: