Анкета

Новини

Раждане в болница Вита
Брой 37 - Декември - 2009

В своята обиколка из Родилните отделения (засега в София, а скоро и в други градове), този месец се спрях на болница Вита. За условията, процедурите и грижата за пациентите там ми разказа д-р Тихомир Савчев, управител на болница Вита. А това, което засне моят фотообектив, е една уютна и приятна атмосфера, в която всяка родилка е ВИП пациент.


Разкажете накратко историята на болница „Вита". Каква е концепцията ви по отношение на Родилно отделение?


Вита е една структура, която израсна от доболнична поликлинична част до многопрофилна болница за период от 15 години. Ние сме първата частна поликлиника в София още от далечната 1992 година, като допреди 6 години сме работили в сферата на доболничната медицина, като един диагностично-консултативен център с поливалентни медицински услуги. От 5 години изградихме собствена сграда, в която се помещаваме в момента. Тогава се създаде и първата частна многопрофилна болница в София, която пак е Вита. Ние имаме 4 основни отделения, едно, от които е по Акушерство и гинекология. В него има Родилна зала и гинекологично отделение.


Представете отделениeто и екипите.


Отделението по акушерство и гинекология се намира на третия етаж от болницата. В него работят осем лекари специалисти, като част от тях са и в доболничната част. Имаме седем акушерки, които се грижат за пациентките и бебетата. Те имат ангажимента при желание от страна на майката, разбира се, да я  обучават как се къпе бебето, как да го кърми, как да го повива и изобщо какво да прави с това бебе. 


В неонатологичния сектор, което е част от отделението по акушерство и гинекология, работят трима неонатолози, които поемат целия график.


Има строго изградена структура - начело стои завеждащ отделение, който координира дейността. Това е една колежка, с достатъчно голям опит, която е работила като ръководител в друга софийска болница. От два месеца тя е назначена като завеждащ отделение в болница Вита. Много качествен и изявен акушер-гинеколог, който е в помощ на другите колеги винаги, когато е необходимо.


С колко стаи разполагате в отделението, по колко легла има в стая, какви са условията?


Отделението разполага с девет стаи, като четири от тях са единични, а другите са за две жени. Всички са със собствен санитарен възел, телевизия, хладилник и гардероб за личните вещи. Имаме и 4 допълнителни стаи. Условията са като хотел с 3-4 звезди. За родилките е създадена неболнична атмосфера. Има възможност близките им да ги посещават в определени часове, така че да не пречат на визитиращите лекари и на грижите за майката и бебето.


Работите ли с Националната здравноосигурителна каса?


Да, разбира се. Здравноосигурените пациенти минават с пътеките по здравна каса. Друг е въпросът, че тези пътеки не са добре финансирани и е смешно някой да мисли, че за 400 лв. една жена ще може да роди и да я гледат 3 или 5 дни, с всичките свързани с това разходи и с допълнителните средства, които се изискват за едно раждане.


Какви документи са нужни за прием в Родилно отделение?


В Родилно отделение обикновено постъпват да раждат пациенти, които в голяма част от случаите са наблюдавани и женската им консултация е преминала при лекарите от нашата болница. Разбира се, има и такива, които са наблюдавани на друго място и идват при нас само да родят. Необходимите документи са обменната карта от женската консултация, където са водени всички изследвания. При нас се правят и предоперативни изследвания - кръвни изследвания, урина, кръвна група и др. Неща, които са задължителни, които евентуално да бъдат използвани като параметри. Защото едно нормално раждане, въпреки че започва нормално, всеки момент може да премине в оперативно, така че жената винаги трябва да бъде подготвена и за оперативно родоразрешение. Практиката е бременната да дойде предварително, за да се запознае с доктора, който ще води раждането, той да види документацията на нейната бременност и ако нещо е изпуснато да се допълни. При нормалните раждания жените постъпват, когато получат родилни позиви, а за оперативните родоразрешения се избира най-подходящият момент на базата на анамнезата за последните менструации и на ехографските данни за зрелостта на плацентата и бебето. В момента, в който се прецени, че детето е достатъчно зряло, достатъчно голямо, че ще може да се адаптира добре към външната среда се прави цезарово сечение.


С каква апаратура разполага отделението?


Разполагаме с 4 кувьоза, от които единият е преносим, необходим за пренасяне на бебето, когато се налага да бъде прехвърлено в друга болница за продължаващо лечение и реанимация. Имаме два апарата за мониторинг на тоновете на бебето и контракциите на майката. Имаме неонатологична маса, която е за реанимация на бебетата. Една от хирургичните зали е за провеждането на оперативните родоразрешения. В отделението също има специализиран монитор за следене на жизнените показатели на бебето. Имаме 4 броя ехографски апарати и един най-нов модел на 4D апарат.


През последните години се говори много за Великата връзка между детето и майката и ненарушаването й с раждането, в този смисъл се препоръчва още от самото раждане детето да е близо до майката в нейната стая. Каква е концепцията на болница Вита по този въпрос?


Процесът на раждане, независимо дали е нормално, или оперативно, е свързан с доста емоции и физически стрес за организма, така че не всяка жена е готова веднага след раждането да задържи бебето при себе си, в стаята. Много голяма част от родилките имат нужда от една почивка, от релаксация, от осъзнаване на този факт, че са станали майки. Това, според мен, също е от първостепенно значение, някои жени трудно приемат факта, че вече има един малък човек, който е много по-важен от тях, поне в началото. Стаите са подходящи за присъствието на децата при тях, но обикновено те предпочитат да си починат в първите часове след раждането. От друга страна бебетата също преживяват голям стрес от раждането и също имат нужда от почивка. Затова моето мнение е, че е по-добре децата да не са през цялото време при майките през първите часове.


 Колко деца са се родили в болница Вита за 2009 година?


Досега са се родили 394 деца. За наша радост има доста голям ръст на раждания при нас. Хубавото е, че по принцип раждаемостта се е увеличила и това до някаква степен означава, че независимо от финансовите затруднения, българите смятат, че трябва да имат деца, защото в един момент това беше проблем. За пет години имаме много жени, които идват да раждат за втори път, а някои даже и за трети, което е голямо постижение за нас, защото това означава, че те са останали доволни и са си избрали нашата болница като място, където да дават живот на своите деца.


В началото започнахме от няколко бебета, едно-две седмично. Доста дълъг път извървяхме, имаше известни задръжки в пациентките. Като частна болница се предполагаше, че нямаме достатъчно опит и оборудване, което не е вярно, разбира се, и сега, последния месец имаме 55 раждания, което за нашата болница като капацитет е едно добро постижение. Досега нямаме нито едно усложнено дете, нито едно нещастие и смърт. Понякога се раждат бебета, които не са достатъчно доносени, те по договор с друга болница се настаняват за по-нататъшно лечение и отглеждане. Но такива случаи са рядкост.


Какви допълнителни услуги предлагате на родилките?


Има възможност за бащата, който прояви смелостта, да присъства на раждането. Прилагат се най-съвременни упойки, в това число епидурални и спинални, инхалаторни, за обезболяване на родилките, когато това е тяхно желание и когато е необходимо. При повечето жени това е тяхното желание, но има и такива, които искат да изпитат родилните болки, за да бъде всичко по естествен начин.


Какво е съотношението между нормалните раждания и цезаровите сечения?


Като статистика за нормални и оперативни родоразрешения, в днешно време пациентите предпочитат бързото родоразрешение, тоест секциото като подход. Въпреки всичко в интерес на майката и бебето се преценява всеки случай поотделно и пациентите се съветват кое ще е най-доброто за тях, независимо че като частна болница те могат да изберат начина, по който ще раждат. Съотношението е около 50 на 50%, като лек превес имат оперативните родоразрешения. В различните месеци е различно, като е имало месеци и с 60% секции. 


Кои са постиженията, с които се гордеете в отделението? 


Най-голямото ни постижение е едно близо 5 килограмово момче, което родихме преди една година по нормален път.


Какви медицински услуги се извършват за новородените?


Има задължителни ваксинации, които се правят веднага след раждането, скрининг за определени наследствени болести, за определени вродени аномалии. Целият медицински протокол при нас е застъпен в пълния си обем.


Кое е нещото, което ви отличава от другите болници?


Това, което ни отличава и кара пациентите да идват, е грижата към майката и бебето и те я получават на сто процента.


Особеното при нас също е, че начинът на комуникация с пациента не приключва при раждането. Ние се стремим да обхванем целия този път, който извървява една жена от зачеването, проследяването на  бременността, раждането на детето, след което нашите педиатри поемат грижата за бебето, което се е родило, и го проследяват докато не стане пълнолетен човек. Болницата ни е малка, но с добър имидж. Имаме пациенти, които идват от чужбина да раждат при нас, така че сме горди и с интернационалните ни бебета. 


 


Интервюто взе: Силвия Чалъкова


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук