Анкета

Новини

Приятен път!
Брой 8 - Юли - 2007

Лятото е време за пътешествия. Възрастните и децата го чакат с нетърпение: едни се готвят да отидат на село, други  - на море, а трети - в екзотични страни. Но всяка почивка започва с пътуване.


Пътуването може да продължи няколко часа или дни, може да пътувате до крайната точка с влак, автомобил или самолет. Ако взимате със себе си детето, имайте предвид, че нарушаването на ритъма на живот и ограниченото пространство бързо ще изморят детето. Не са изключени капризи, сълзи и като резултат, развалено настроение на цялото семейство.


В подобни ситуации възрастните трябва предварително да измислят с какво да развличат децата по време на път. Освежете своята памет и си спомнете за „рисуването" с пръсти, логическите игри, гатанките и др. Задължително вземете любимата играчка, особено ако детето е свикнало да заспива с нея.  Носете със себе си и няколко детски книжки. Тези развлечения ще ви помогнат да направите пътуването по-интересно.


Ако пътувате с автомобил, може да слушате музика или да четете приказка. Пеенето заедно с детето също е решение при автомобилно пътешествие (в този случай ще ви помогне книжка с детски песнички). Интересна е играта, при която детето трябва да познава песен по първите акорди. Това е изключително полезно и за развиването на музикалния му слух.


В пътуването ще ви помогнат и флумастерите. Вземе със себе си тетрадки или просто бели листа. На тях може да рисувате или да играете на прости игри (морски шах, кръстчета и нули, крави и бикове). Научете някои оригинални и лесни фигури за рисуване (самолет, кораб и др.). Интелектуалните игри (пъзели, детски кръстословици) са не само полезни, но и интересни, а по време на път за тях има достатъчно време.


Малките деца по време на път за щастие спят през по-голямата част от времето, но с 3 - 6 годишните деца е по-трудно. На помощ ще дойдат простите и достъпни игри. Те развиват паметта, вниманието, логическото мислене, фантазиите, обогатяват речника, а продължителното пътуване с тяхна помощ се превръща в забавно преживяване.


Развлечения


Отгатни думичката (предмети, плодове, герои). Вие измисляте дума, а детето задава въпроси, опитвайки се да я познае. По правилата на играта на въпросите се отговаря само с "да" и "не". 


Какво може да е сладко (червено, кръгло, горещо...)? Играещите се редуват, назовавайки предмети, отговарящи на тези характеристики. Който първи не успее да измисли дума, губи играта.


Градове - Изброявайте градове (всеки следващ град да започва с последната буква от предишния).


Измисляме си заедно приказка - възрастният започва да разказва приказка, детето продължава, а след това отново идва ред на родителя и т. н. Като резултат се получават нови приказки с невероятен край.


Зашифровано послание - нарисувайте във въздуха контурите на някоя геометрична фигура, цифра или буква. Детето трябва да познае какво сте написали, а след това нека само да опита да нарисува нещо във въздуха.


Игра на рими - Вие казвате дума, а детето ви измисля рима, след това разменяте ролите.


Противоположност - Предложете на детето да измисли дума, противоположна по смисъл на вашата (слаб - дебел, лек - тежък, твърд - мек...)


Аз помня! Сложете на седалката на автомобила няколко предмета (бонбони, молив, фибичка, лъжичка, часовник). Нека за няколко секунди ги види. След това скрийте предметите и нека детето си ги спомни: например, кои са били, в каква последователност са би ли разположени и т. н. Тази игра може да се играе и по друг начин. След като погледне предметите, нека детето затвори очи, махнете един от тях и да се опита да познае кой предмет липсва.


Пантомима - Помолете детето с помощта на жестове и мимики да изобрази различни настроения (тъга, радост, болка) или някое действие (плуване, рисуване, четене).


Аз сложих в кутията! Родителят започва играта с думите "Аз сложих в кутията книга". Детето повтаря израза и прибавя "и молив" и така докато ви свърши търпението или паметта. 


 


Автор: Кристиан Лечев


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук