Анкета

Новини

Отново за витамините
Брой 68 - Юли - 2012

Забързано ежедневие, постоянни ангажименти, стрес на работното място, неприятности вкъщи... За всички тези проблеми няма панацея, но понякога решението идва спонтанно и някак много лесно - флаконче витамини! Да не се поддадем на стреса, да подсилим имунната си система, да бъдем по-здрави - флаконче витамини! Ако не помогне, няма и да навреди. Но дали наистина е така? Могат ли таблетките с витамини да заменят качествената храна, която е основен източник на тези важни за човешкия организъм химични елементи и вещества? Доколко тези витамини са полезни и може ли предозирането им да се превърне в заплаха за живота и здравето на човека? Може и още как!


Всички вещества могат да бъдат отровни. Само дозата прави едно вещество отрова или лекарство, това е стара истина. Същото важи и за витамините. Патологичният прием на витамини в количества, които застрашават живота и здравето на човека и водят до интоксикация на организма, е състояние, известно като хипервитаминоза.


Витамин А


Симптомите на хипервитаминоза с витамин А са главоболие, световъртеж, намален апетит, гадене, повръщане, сънливост, нарушено зрение, лющене на кожата и др. Ако неговите количества в организма станат по-големи от нормалните, това може да доведе до нарушения на чернодробната функция и намаляване на костната плътност, водещо до остеопороза. Особено внимателни с този витамин трябва да бъдат бременните жени, тъй като направени изследвания доказват, че предозирането му може да увреди плода. С повишено внимание трябва да се прилага и при малките деца. Лекарите съветват този витамин да се приема само чрез храната. В естествен вид той се съдържа в животинските продукти - мляко, сирене, краве масло, яйца, риба.


Витамин В


Предозирането на витамини от групата В е свързано с появата на тежки алергични реакции, нарушение в ритъма на сърдечносъдовата система, развиване на нервни разстройства и депресивни състояния, увреждане на черния дроб, възможни епилептични припадъци.


Витамин С 


Това е водноразтворим витамин, който се отделя през бъбреците. При превишаване на приема е възможно да се отложи в бъбречните каналчета под формата на оксалова киселина и съответно да формира оксалатсъдържащи конкременти в бъбреците.


Макар и бързоразграждащ се, при натрупване в организма витамин С


може да причини анемия, проблеми в обмяната на веществата, нарушения в костната структура и др. Предозирането му е изключително опасно за бременните жени. Лекарите съветват да си набавяме този витамин основно с прием на плодове и зеленчуци в храната.


Витамин Д


Натрупването на витамин Д в организма води до високи нива на калций в кръвта, в резултат на което се появява реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани. Наблюдавани симптоми са дехидратация, мускулна слабост, запек, повръщане, умора и раздразнителност. Добрата новина е, че витамин Д се натрупва по естествен път в организма при излагане на слънце, при което няма опасност от предозиране. Негов източник в храната са тлъстата риба (сьомга, тон), яйцата, кравето масло и млякото.


Витамин Е


Предозирането на витамин Е в организма може да причини повишаване на нивото на артериалното налягане. Негов естествен източник в храната са растителните масла, авокадото, зърнените храни, семената, ядките, морските дарове и др.


Витамин К


Основната функция на витамин К е да бъде коагулант, да помага на кръвта да се съсирва. Съществува в две разновидности: К1 с растителен произход и К2, образуващ се в човешкото тяло с помощта на бактерия. Зелените подправки са отличен източник на витамина - босилек, градински чай, магданоз. В големи количества се намира в копривата, спанака, листата от цвекло, цикорията. От плодовете най-много витамин К се съдържа в кивито. Соята също е източник на витамин К. Важно е да се знае, че поради тяхната несъвместимост едновременната употреба на витамин К и витамин Е може да доведе до кръвоизливи.


Vita значи живот!


Витамините са вещества, които в минимални количества са жизнено необходими за поддържане на нормалната дейност и доброто здравословно състояние на човека. Те не са градивен елемент, нито източник на енергия, но организмът изпитва непрекъсната нужда от тях. Витамините регулират синтеза и активността на клетъчните ензими, като по този начин участват във всички жизнени процеси. Открити са едва в началото на XX век от полския учен Казимир Функ, който успява да изолира от ориз вещество, действащо благотворно на хора със заболяването бери-бери, засягащо тежко нервната система.


 


Автор: Силвия Димитрова
Консултант: д-р Мария Николова, специалист „Хранене и диетология", Медицински университет - София, Катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене", тел. 0889/628851


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук