Бременност

Да разберем навреме!

Скринингът през първия триместър разпознава над 95% от аномалиите на плода.

Да разберем навреме!

С настъпването на бременността започват и отговорностите. В главата ни изведнъж нахлуват какви ли не въпроси и в хаоса от чувства и тревоги понякога пропускаме същественото - здравето на бъдещото бебе. За да сме сигурни, че всичко е наред, е добре да изследваме генетичния риск от аномалии на плода, което е възможно още през първия триместър! 

Методът е създаден от проф. Николаидес - Лондон и въведен във всички високо специализирани и лицензирани клиники за пренатална диагностика в света. Доказал се е с времето като най-точния неинвазивен тест в ранната бременност.

 Какво представлява ранният скрининг и защо е нужен?

Тестът е комбинация от ултразвукови и биохимични маркери в пълния му вид. Има основни ултразвукови маркери, същината на които е нухалната транслусценция (количеството течност в тилната област на плода), наличието или липсата на носна кост, както и доплерови изследвания на трикуспидалната клапа на сърцето.

Ултразвуковите маркери могат да бъдат използвани сами и в комбинация с нива на хормони - кръвен тест или биохимични маркери. Биохимията допълва ултразвука.

Биохимичните маркери са изследването на два хормона: хорионгонадотропин (използван доскоро през втория триместър за биохимичен скрининг) и новият за България PAPP-A (плацентарен антиген) - протеин, свързан с бременността, който също се изследва в този срок. Двата хормона могат да допълнят скрининга на първия триместър като значението на използването на максимален брой маркери е да се повиши чувствителността на теста.

Кога се прави?

Изследването се извършва през първия триместър от бременността, между 11 и 13 г. с.

До колко е надежден и каква информация дава?

На базата само на ултразвуковите маркери има 90%, а плюс биохимичните - над 95 % разпознаваемост на Синдром на Даун, други хромозомни заболявания и сърдечни аномалии, както и гама от дефекти в развитието на ембриона.

Скринингът на първия триместър не е достатъчно съвършен, за да даде диагноза. По него може само и единствено да се каже кога рискът е висок или нисък и да се прецени кога се налага амниоцентеза или хорионбиопсия (инвазивно изследване на високорисковите бременности).

Кои рискови групи бременни са застрашени?

На теста могат да се подложат жени от всички възрасти. Навсякъде по света скрининговите тестове са общодостъпни, но не задължителни, без възрастова граница. По-препоръчителни са за бременните над 35 г. като целта им е да се отделят високорисковите от нискорисковите бременности.

Необходимо ли е след това да се направи биохимичен скрининг?

Не. Биохимичният скрининг е необходим в случаите, когато е пропуснат първия триместър.

По какво се различава от него?

Разликата е основно в това, че биохимичният скрининг включва само кръвен тест, но няма ултразвукови маркери. Субстанциите, които се използват, могат да търпят промени, несвързани с бременността, поради което са и по-неточни от ултразвуковите маркери.

Как протича прегледът?

Продължава около 20-30 минути (понякога и повече), тъй като в някои случаи е доста трудно бебето да се „издебне" в подходящата позиция.

Крие ли рискове?

Не. Това е ултразвуков преглед, който се прави през корема, тъй като апаратурата, която се използва за измерването на ултразвуковите маркери , се състои от последно поколение ултразвукови апарати. Прегледът не е вагинален, комфортен е за пациентката, не представлява никакъв проблем, нито носи последствия за бебето.

Колко струва?

Цената на изследването е 65 лв. Изследването не се покрива от НЗОК.

Къде да се изследва бременната?

Фондацията по фетална медицина е създала Център по диагностика на ранната бременност, който се намира в 14 ДКЦ - София. В момента там се прави само ултразвуковото изследване. Предстои въвеждането и на лабораторните биохимични маркери. Екипът е специално обучен да провежда това изследване, тъй като е много специфично. Целта е максимално да се избегне субективността на ултразвука.

Кога излиза резултатът?

Веднага! Параметрите, които се събират и измерват ултразвуково, се вкарват в специален софтуер за изчисляване на риска. В рамките на консултацията специалистът, провел изследването, обяснява подробно какво означава този риск и интерпретира резултата.

Възможно ли е да не покаже нищо?

В редки случаи се получава така, че резултатът е граничен - нито добър, нито лош. Този резултат е много труден за интерпретиране и в такъв случай може да се разчита на биохимичния скрининг или на допълнително хормонално изследване за допълнителен ориентир.

Може ли да се роди дете с аномалия, въпреки теста?

За съжаление, за момента не съществува неинвазивен тест, който може да даде 100% отговор на този въпрос. Винаги има малка вероятност за аномалия. Единственият начин да бъде изключена е амниоцентезата.

Едно бебе с добри резултати от първия триместър обаче, изключва тежките аномалии на гръбначния стълб, аненцефалия, на крайниците, коремната стена, вътрешните органи, както и голяма гама от структурни дефекти.

В 21 г. с. могат да се изключат и по-дребни дефекти като цепки на устните, небцето, пръстчета и бебето може да се опише съвсем подробно.

Препоръки на специалиста:

- Не се доверявайте на всички предложения за скрининг. Преди да се подложите на изследване за диагностика на ранна бременност, проучете мястото и се убедете, че е легитимно.

- Изследвайте всяка бременност, независимо дали попадате в рисковите групи!

Интервюто взе: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог
в Център по диагностика на ранната бременност

 

Сподели: